13 Lis 2020
  887

Četiri događanja i jedan festivalski dan Kreativnih dana Fausta Vrančića

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U subotu 10.10. održani 8. Kreativni dani Fausta Vrančića, ovu godinu obilježeni mjerama opreza i spajanjem Luke i Šepurine na jednom neobičnom vjenčanju i niz radionica

Lijepo subotnje jutro kao da je bilo naručeno za još jedno izdanje festivala Kreativni dani Fausta Vrančića. No, ovu godinu vrijeme nije bilo važno, nije bilo strepnje hoće li kiša pokvariti događanja na otvorenom, ako bude kiše, hoće li svi stati u ograničene mjesne prostorije radionica, hoće li uopće isploviti brod iz Vodica.

Nije bilo prethodne reklame, ali odaziv nije izostao. Ali je bio primjeren situaciji. Ovu godinu, Kreativni dani Fausta Vrančića su zapravo stali u tek jedan kreativni dan, za razliku od onih prijašnjih, dok još nismo poznavali koronu, kad je program festivala punio naš otok Prvić dva ili više dana.

Jedan, ali vrijedan dan - reći će organizatori Udruga Otok, zadovoljni brojem pažljive djece koji su, unatoč mjerama opreza, popunili festivalske radionice. Jutro je započelo radionicom u Memorijalnom centru Faust Vrančić, koji oduvijek prati i podržava festivalske aktivnosti.

Međutim, po prvi put je ovdje održan kviz, dakako, o našem Faustu. Prije pogađanja značenja riječi iz Faustovog riječnika i nacrta iz knjige izuma, djeca su pažljivo slušala riječi interpretatorice baštine Zlatke Rodin, ne bi li lakše odgonetnuli pitalice.

Rodin je osmislila Faustov kviz, a rezultati su zabavna radionica festivala, nešto naučenih činjenica o našem velikanu te puno smijeha mladih i nešto starijih natjecatelja kviza.

Potom se veselo društvo preselilo u Dva bunara na radionicu zagonetki. No, ovaj put nije bila riječ o odgonetanju rješenja, već su mudre glavice smišljale vlastite zagonetke. "Dvije strane ima, dva sela ima, kupa ga plima" ili "nebom šeće, svuda se okreće, ribare prati, hoće li mu ribu dati" - pogađate li što je to?

Nakon vježbanja moždanih vijuga, prisutvovali su jednom neobičnom vjenčanju. Vjenčanja nisu popularna u epidemiološki krizno vrijeme, ali ovo je bilo u krugu najbližih i uz vrlo kratku ceremoniju - vjenčali su se Luka i Šepurine.

Umjesto vjenčanih prstenja, postavljen je simboličan znak na međi dvaju sela. Još uvijek se čeka odluga Grada Vodica kako bi znak ostao ovdje, ali reakcije su pozitivne - izrađen u drvu pod palicom vještog šibenskog umjetnika Maria Lulasa, znak se savršeno uklopio u okoliš. Pri tom ga krase stihovi otočkog pjesnika Tonija Cukrova koji opisuju upravo među na kojoj je postavljen:

Znak je postavljen kao simbol zajedništva i suradnje dvaju mjesta na otoku, nužnih za razvoj lokalne zajednice. U ime tog zajedništva, a u sklopu ovogodišnjeg Kreativnog dana, održano je i jedno događanje u Šepurinama.

Posjetitelji su imali priliku posjetiti OPG Natura škoj na šepurinjskoj Punti, gdje su ljubazni domaćini Ivanka i Mario Šmit pripremili prezentaciju aromatičnog i ljekovitog bilja koje upotrebljavaju u izradi prirodne kozmetike. Neki od njihovih pripravaka nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda, a na njihovom imanju se mogu pronaći i prozvodi s drugih hrvatskih otoka s istom oznakom.

Tako se ovu godinu, iako na samo jedan kreativan dan, program festivala opet vratio i u Šepurine pa, poput simboličnog znaka na međi, koji spaja, a ne razdvaja, i Kreativni dani Fausta Vrančića spajaju. Spajaju već osam godina glave, ruke, otočane.

Tekst i foto: Antonia Dobrota

djelomob1.jpg

Najnovije
 • Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'
  Information
  Podijeli
  Information

  Ništa od snijega za vikend: 'Zima se predomislila'

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close