17 Lis 2020
  937

Predstavljena nova knjiga Roke Ivande: Baština izgubljene Bosiljine ugledala svjetlo dana

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U Jurlinovim dvorima u Primoštenu na promociji knjige Baština izgubljene bosiljine, autora Roka Ivande sudjelovali su brojni uzvanici, a osim autora govorili su predsjednica Matice hrvatske Trogir Danka Radić, fotograf Šime Stirkoman, te nekadašnji pročelnik Konzervatorskog odjela Marko Menđušić.

Umirovljeni pedagog, rođeni Zatonjanin, Roko Ivanda je nakon gotovo punih deset godina pisanja izdao svoju drugu knjigu. Baština izgubljene Bosiljine naziv je knjige koja sa svojih nevjerojatnih 826 stranica u šest poglavlja svakog čitatelja prikuje za fotelju.
Ideja se rodila spontano. Jednom prilikom svećenika iz Jurlinovih dvora zanimalo je odakle potječe naziv tog kraja.  I tada, godine 2002. Roko Ivanda je započeo svoje putovanje u prošlost. Fasciniran iznimnom vezom s prošlošću stanovnika primoštenskog kraja započeo je istraživati povijesne događaje, nazive krajeva, mitove i legende.

U stvaranju svog djela došao je do zanimljivih podataka koji govore da je na području od Rogoznice do Marine – tzv. Bosiljini bilo 15 gradova. Obuzet istraživanjem počeo je  obilaziti te lokalitete i usitinu pronalazio gradine koje su potvrda pisanih tragova na koje je nailazio. 

-    Sve što sam istražio o tom kraju, o događajima i likovima te povijesna previranja između Trogira i Šibenika sam pretočio na papir. Uz naglasak na mitovima koji se provlače kroz povijest u knjizi sam istaknuo i važnu ulogu žena u obrani Marine od Turaka – započeo je priču Roko Ivanda, autor knjige Baština izgubljene bosiljine.

Veliki broj fotografija u knjizi djelo su poznatog vodičkog fotografa Šime Strikomana, koji je dao svoj doprinos stvaranju ovog djela, a sam omot knjige s crkvom sv. Ivana ima svoju posebnu simboliku. Kao i samo mjesto promocije knjige.

Tamo gdje se ideja o knjizi rodila, gdje je priča o knjizi nastala promocija je došla kao kruna silnog rada, truda i godina pisanja. 

Govoreći o knjizi i o svom stvaralačkom putu Ivanda je zaključio.

-    Oduvijek pišem, ali dok sam radio kao školski pedagog nisam imao toliko vremena. Od kada sam u mirovini, slobodno vrijeme mi daje više prostora za pisanje.  Uz ovu knjigu, Baština izgubljene bosiljine, 1999. izdao sam svoju prvu knjižicu u kojoj su ispričana događanja u logoru Molat. 

Na promociji su uz autora o knjizi govorili predsjednica Matice hrvatske Trogir Danka Radić, fotograf Šime Stirkoman, te nekadašnji pročelnik Konzervatorskog odjela Marko Menđušić...

A kako je na putu izdavanje nove knjige već ovu zimu imat ćemo materijal za čitanje. O čemu je riječ saznat ćemo ubrzo.

Foto: Roko Ivanda

djelomob1.jpg

Najnovije
 • KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše
  Information
  Podijeli
  Information

  KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close