23 Tra 2021
    1065

Roko Ivanda dobio Zlatnu povelju Matice hrvatske za svoju knjigu Baština izgubljene Bosiljine

Ocjeni sadržaj
(11 glasova)

Zlatnu povelju za svoju knjigu Baština izgubljene Bosiljine (putopisno-povijesna studija) dobio je Roko Ivanda (stariji) od Matice hrvatske. Na povelji su potpisani i urednici knjige don Stipe Perkov i Ivan Pažanin te sunakladnik Jurlinovi dvori, aza tu knjigu kao nakladnik dobio je i Ogranak Matice hrvatske u Trogiru.

Spomenimo, u listopadu prošle godine u Jurlinovim dvorima u Primoštenu na promociji knjige Baština izgubljene bosiljine, autora Roka Ivande sudjelovali su brojni uzvanici, a osim autora govorili su predsjednica Matice hrvatske Trogir Danka Radić, fotograf Šime Stirkoman, te nekadašnji pročelnik Konzervatorskog odjela Marko Menđušić.

Umirovljeni pedagog, rođeni Zatonjanin, Roko Ivanda je nakon gotovo punih deset godina pisanja izdao svoju drugu knjigu. Baština izgubljene Bosiljine naziv je knjige koja sa svojih nevjerojatnih 826 stranica u šest poglavlja svakog čitatelja prikuje za fotelju.

Ideja se rodila spontano. Jednom prilikom svećenika iz Jurlinovih dvora zanimalo je odakle potječe naziv tog kraja.  I tada, godine 2002. Roko Ivanda je započeo svoje putovanje u prošlost. Fasciniran iznimnom vezom s prošlošću stanovnika primoštenskog kraja započeo je istraživati povijesne događaje, nazive krajeva, mitove i legende.

U stvaranju svog djela došao je do zanimljivih podataka koji govore da je na području od Rogoznice do Marine – tzv. Bosiljini bilo 15 gradova. Obuzet istraživanjem počeo je  obilaziti te lokalitete i usitinu pronalazio gradine koje su potvrda pisanih tragova na koje je nailazio. 

-    Sve što sam istražio o tom kraju, o događajima i likovima te povijesna previranja između Trogira i Šibenika sam pretočio na papir. Uz naglasak na mitovima koji se provlače kroz povijest u knjizi sam istaknuo i važnu ulogu žena u obrani Marine od Turaka – započeo je priču Roko Ivanda, autor knjige Baština izgubljene bosiljine.

Veliki broj fotografija u knjizi djelo su poznatog vodičkog fotografa Šime Strikomana, koji je dao svoj doprinos stvaranju ovog djela, a sam omot knjige s crkvom sv. Ivana ima svoju posebnu simboliku. Kao i samo mjesto promocije knjige.

Tamo gdje se ideja o knjizi rodila, gdje je priča o knjizi nastala promocija je došla kao kruna silnog rada, truda i godina pisanja. 

Govoreći o knjizi i o svom stvaralačkom putu Ivanda je zaključio.

-    Oduvijek pišem, ali dok sam radio kao školski pedagog nisam imao toliko vremena. Od kada sam u mirovini, slobodno vrijeme mi daje više prostora za pisanje.  Uz ovu knjigu, Baština izgubljene bosiljine, 1999. izdao sam svoju prvu knjižicu u kojoj su ispričana događanja u logoru Molat. 

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close