25 Tra 2021
    920

Likovna udruga „More“ prigodnim programom obilježila Dan planeta Zemlje

Ocjeni sadržaj
(12 glasova)

Likovna udruga „More“ svake godine redovito obilježava Dan planeta Zemlje prigodnim programom, izuzev prošle godine zbog pandemije i izolacije. Ove godine su ipak uspjeli održati planirano okupljanje, u nešto skromnijem broju, u predivnom polju Staze poštujući epidemiološke upute i mjere.

Njihovi domaćini, Marija i Roko Ivanda pomno uređuju svoju oazu u prirodi, sade mediteransko bilje, grmlje i drveće te oplemenjuju prostor svojim rukotvorinama. Ovaj put su sudionike iznenadili veselim podnim mozaikom koji se lijepo sljubio s okolnim kamenom.

Za temu ovogodišnjeg obilježavanja odabran je proces metamorfoze ili preobražaja.     

Metamorfoza (grčki, metamórphosis) = preoblikovanje, preobrazba, pretvaranje) ima u različitim granama znanosti kao i u raznim oblicima ljudskih aktivnosti različita značenja.

U mitologiji predstavlja promjenu iz ljudskog u neki drugi oblik, ili obrnuto. U botanici je prisutna kod preoblikovanja i promjena organa biljaka. U zoologiji predstavlja kod nekih životinja prolazak kroz različite razvojne faze što se na primjeru metamorfoze leptira obradilo u likovnoj radionici koju su vodile Marija Ivanda i Manuela Srdarev uz sveprisutnu pomoć Nede Kosić.

Djeca su u formi male, harmonika, slikovnice / stripa ilustrirala svaki stupanj razvoja leptira: jajašce na listu, izlazak larve, gusjenica, kukuljica / čahura, izlazak leptira iz kukuljice i leptir u prirodi na livadi. Leptir je odabran ne samo zbog svoje delikatne ljepote već zbog potpune preobrazbe, tako što između ličinačkog stadija i odrasle jedinke prolazi stadij kukuljice. 

Neven Srdarev je, tradicionalno, održao kratko predavanje, razgovor o metamorfozi u prirodi ali i svijetu oko nas, u umjetnosti, znanosti, filozofiji…

Sama priroda svakom promjenom godišnjeg doba proživljava preobražaj koji se ipak najviše primjećuje i osjeća buđenjem prirode u proljeće kada se tvrdo i hladno sivilo mediteranskog krša oblači zelenom mekoći.

- Obilježavanje Dana planeta Zemlje u ljepoti vodičkog polja, dalmatinskog autohtonog krajobraza bogate ekološke raznolikosti, predstavlja odavanje krajnjeg poštovanja Prirodi i Zemlji kao nositeljicama života. Čuvajmo ih. Zahvaljujemo se našem mladom članu Anti Roci na lijepim fotografijama. – poručila je  Manuela Srdarev, predsjednica udruge

djelomob1.jpg

Najnovije
  • Information
    Podijeli

    Foto đir nedjeljom: Oj, Vodice garofula kito, misto moje ugodno i lipo...

    Information
Najčitanije
Oglasi

Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close