Studeni 21, 2021 1563

Uspješno je završio još jedan Festival hrvatskih kazališnih amatera na zadovoljstvo izvođača, posjetitelja i organizatora

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Posljednji dan 61. Festivala hrvatskih kazališnih amatera zaključen je snažnom monodramom autorice teksta i glumice Đurđice Seleš, „Do dva“. 
Petra se ponukana jednim telefonskim pozivom, ispovijeda o svom životu, obiteljskom nasilju i bolesti te pronađenoj snazi da izađe iz takve situacije i stane na svoje noge. Potresna životna priča koja ipak budi nadu da su promjene moguće, samo da moramo pronaći snagu u sebi.

U šest festivalskih dana vodička je publika mogla pogledati devet predstava različitih senzibiliteta i igre, različitih tema i poruka, ali sve su nam pružile ono što od kazališta i očekujemo. 

One su nas motivirale da razmišljamo i promišljamo sebe i svoje postupke, da budemo bolji tolerantniji i uljuđeniji ljudi, a Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr.sc. Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja; Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka i Igor Ružić, kazališni kritičar, imalo je jako težak zadatak da od najboljih predstava odabere najbolje po kategorijama. 

Već sam ulazak na repertoar Festivala dokaz su izvrsnosti i kvalitete svih odgledanih predstava, ali neke su nijanse odlučile pobjednike. Donosimo njihova imena uz obrazloženja članova Povjerenstva.

Rizk Casino Bonus

Nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Mari Ivica Jušinski za ulogu  Marinove majke Luce u predstavi „Fačuk“, Zelinskog amaterskog kazališta Zamka jer: Mari Ivica Jušinski živi na pozornici tolikim emotivnim intenzitetom, istovremeno precizno strukturirajući lik kojeg igra – na raznim ravnima: kako onim jezičnim tako i mizanscenskim, da ostavlja gledatelja u stanju ponesenosti  i dugo nakon što je otišla s pozornice. 

Njezina je glumačka snaga temeljena na slobodi suočavanja s brojnim osobinama i licima što ih nosimo u sebi. Ova glumica to radi odvažno i duhovito i na tome joj zahvaljujemo i čestitamo.

Nagradu za sporednu mušku ulogu dobio je Leo Mrkić za ulogu Đura u predstavi „Mare Fjočica“ Kazališne ružine „Kolarin“. Svi koji se bave teatrom dobro znaju koliko je zahtjevno upečatljivo i uspješno odigrati epizodnu ulogu. Leo Mrkić to radi sa začudnom lakoćom. On jakim, intenzivnim bojama i rezolutnim potezima poput kakvog vrhunskog majstora-ekspresionista, gradi ulogu Đure. Ludizam je način suočavanja sa svijetom onih malobrojnih, a Leo Mrkić jest zasigurno jedan od njih.Tri u jedan, tako je ove godine dodijeljena nagrada za glavnu žensku ulogu, a dobile su je: Marinka Metković (Mare Fjočica), Jelena Maržić (Lina) i Jelica Čučević (Lukre) za tri vodeća ženska lika u predstavi „Mare Fjočica“ dubrovačkog  „Kolarina“. Snažnom sinergijom i karakterizacijom likova one su oblikovale tri različite osobnosti koje su nam predočile jednu sliku Grada i mentaliteta što stvara i skida maske i ispod površine mediteranske izravnosti skriva svoju ranjivost i neostvarene snove. 

Nagrada za najbolje odigranu glavnu mušku ulogu također je dodijeljena družini iz Dubrovnika, i to Ivanu Bobanu za ulogu gospara Cvijeta. Gotovo savršena tjelesna ekspresija dubrovačkog gospara s prošlošću te suzdržanost i ekvidistanca s romantičnom podlogom, Ivan Boban kao gospar Cvijeto daje razlog da mu se vjeruje, kako na moru tako i na kopnu, tj. između pohotnih susjeda i odabranice njegovog srca.   

Dubravka Špančić dobitnica je Nagrade za najbolji dramski tekst za predstavu „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“. Persiflažom, kontekstualizacijom i lokalizacijom klasične detekcijske narativno-dramske strukture, Dubravka Špančić u drami „Baba Nikinica i odbjegle vjerenice“ stvorila je istodobno i sasvim nov i sasvim prepoznatljiv tekst koji ipak zavodi zapletom i iznenađuje razrješenjem. 

Za najbolju režiju nagrađeni su:  Marko Dragičević i Maja Margareta Fabičević za predstavu „Asimptote“ u izvođenju Dramske grupe Bjelokaz Bjelovarskog kazališta. Režijom koja misli pozornicu po širini, Marko Dragičević i Maja Magdalena Fabičević u predstavi „Asimptote“ stvorili su funkcionalni prostor za razvedenu radnju i osebujnu karakterizaciju kako samih likova tako i njihovih odnosa.  

Najboljom predstavom u cjelini proglašena je komedija „Mare Fjočica“ Kazališne  družine Kolarin. Uspješno vladajući svim segmentima kazališnog čina, na osnovi gotovo profesionalnog teksta i vrlo profesionalne režije, ali i iznimno darovitih izvođača, Kazališna družina „Kolarin“ je i predstavom „Mare Fjočica“ potvrdila svoju stožernu poziciju u hrvatskom kazališnom amaterizmu. 

Sinjsko pučko kazalište je za predstavu „Od Rame do Sinja“ dobilo nagradu za njegovanje kulturne baštine. Brojnošću ansambla, ilustrativnom simplifikacijom i neizbježnim zazivom Gospe, predstava „Od Rame do Sinja“ Sinjskog pučkog kazališta prikazuje povijesnu bremenitost Cetinskog  kraja ali i njegov bogati, tragedijama i herojstvima prožeti folklor. 

Uspješno je završio još jedan Festival hrvatskih kazališnih amatera na zadovoljstvo izvođača, posjetitelja i organizatora. Pučko otvoreno učilište se dokazalo kao pouzdan suorganizator i domaćin, a Vodice kao središte kazališnog amaterizma.

Doviđenja dogodine na vodičkim daskama koje život znače!

djelomob1.jpg