Travanj 23, 2022 1894

„Maraton“ poezije održan u Gradskoj knjižnici Vodice

U Noći knjige odašiljale su se s vodičke rive poruke mira i ljubavi

U Noći knjige odašiljale su se s vodičke rive poruke mira i ljubavi Ivica Bilan
Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Na spomen poezije odmahuje se rukom i koluta očima. Uglavnom. A, ona, ona se usprkos tome ne da. Jer, moćna je. Ta, tko može kontra Vesne i Tina!?

I Tomislav Meštrić, Anđelko Španja-Peko i Ivica Ušljebrka bili su pjesnici. Svoje stihove znali su kazivati i u zgradi „Stare škole“ na vodičkoj rivi. U knjižnici. U prostoru u kojem je poezija i jučer tekla u potocima. Puna dva sata. Cijelu jednu nogometnu utakmicu sa malo duljom sudačkom nadoknadom. A lijepih poteza i golova napretek. Neuspavljivo. Za razliku od nekih utakmica nogometne Lige prvaka. Ovu zadnju misao „pokupio“ sam od Igora Lokasa, šibenskog trubadura s vodičkom adresom. Organizatora sjajnih pjesničkih susreta u Gradskoj knjižnici Vodice. Susreta u kojima on okupi poete iz Zadra Splita, Šibenika, Zlarina, Zenice, Knina,… Jučer ih je bilo dvadesetak. Osim svojih, čitali su i pjesme nekih koji nisu stigli u Vodice. Baš jednom takvom započeo je jučerašnji „maraton“ poezije.

Pjesmu Jele Peran Pašare pročitala je Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica vodičke knjižnice. Nešto kasnije, pjesmu Ljubice Katić pročitala je Splićanka Ljiljana Radas, a malo prije samog kraja još jednu pjesmu gospođe Jele pročitala je Zadranka Marija Ivoš. Gospođa Marija je za ovu prigodu izradila kolajne sa cvijetom zeleno-žute boje. Dobro pretpostavljate. U znak podrške napaćenom narodu Ukrajine.

U Noći knjige odašiljale su se s vodičke rive poruke mira i ljubavi. Ljubavi među ljudima, a i prema našoj planeti. Jer, jučer je bio njen dan. A, zapravo bi svaki dan trebao biti njen. I nikad ne bismo trebali smetnuti s uma da ovisimo o njoj.

Osim stihova koji su kazivani, jučer su vodičkom knjižnicom odjekivali i oni uglazbljeni. Pjesme Boba Dylana, Rolling Stonesa i Johna Lennona izveli su Igor Lokas i Trubadur bend u kojem pjevaju i sviraju Mila Periša, Milan Plenča, poznatiji kao Pajo, i Lana Lokas, Igorova kći kojoj je ovo bio prvi javni nastup. Na samom kraju izveli su i pjesmu „Bili cvitak“ Jure Stublića kojom su publiku digli na noge, a neke i rasplesali.

Za odličan glazbeni ugođaj pobrinuo se i gospodin Josip Bašić, Šibenčanin sa srimarskom adresom, autor više od 120 pjesama. Ovaj vitalni sedamdesetosmogodišnjak (78!) nije samo dobar pjevač. On je i vrhunski zabavljač. I sjajan plesač. Njemu upućujemo posebne čestitke za jučerašnji nastup. Nastupu u kojem je u publici uživala i njegova liječnica Mirjana Atlagić. I kojim ju je uvjerio da s njegovim zdravljem sve štima.

Svi pjesnici koji su na poziv Igora Lokasa došli u Vodice i sudjelovali u ovom poetsko-glazbenom susretu nazvanom „Čovjek-Zemlja-Mir“ odigrali su odličnu utakmicu i zaslužuju čistu desetku. Nogometnim rječnikom kazano. Prije no što navedemo njihova imena, kazat ćemo i to da je sve prisutne pozdravila i gospođa Milena Georgijevski iz Društva makedonsko-hrvatskog prijateljstva i iskazati želju za ponovnim susretom u Vodicama.Igoru uobičajeni palac prema gore.

Sudionici (redoslijedom nastupanja): Mladen Truta, Duška Zjačić Krnić, Edita Vlahov, Zlatka Franković, Ljiljana Radas, Mirjana Majić, Melika Popović, Veronika Tomić, Zlatomir Vujko, Antonio Lučić, Gojka Skorić Pelajić, Dolores Bujas, Neno Bačelić, Milena Mujezin, Zorica Buljanović, Ilija Balta, Emilija Vučkov Mijatović i Marija Ivoš.

Tekst napisao i foto: Ivica Bilan

djelomob1.jpg