Lipanj 28, 2022 2080

Nova knjiga Roke Ivande "Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe" spremna za tisak

Ocjeni sadržaj
(9 glasova)

Nakon polugodišnjeg oblilaska okolnih mjesta i kao svojevrsni nastavak prethodne knjige „Zapisi s margine: Priča o drugim Vodicama„ nastalo je novo djelo Roka Ivande, „Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“, koje zahvaljujući Gradu Vodice i njihovom pokroviteljstvu kreće u tiskanje

Sa svojih 320 stranica i nevjerojatnih 130 slika i karti „Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“ nije samo putopisno-povijesna studija koja svojim sadržajem otkriva činjenice iz prošlosti srimarskog poluotoka, već je knjiga koja informira čitatelja o temeljima zaleđa ovog kraja prikazujući ih u nekom novom svjetlu.

Autor knjige Roko Ivanda opisuje mučan put ovog naroda izloženog svakojakim nevoljama kroz vrijeme; potresu, koroni,.. unoseći autobiografske elemente i povezujući ovdašnje tlo sa pukom ovog kraja i sa samim pojedincem.

Rođeni Zatonjanin i umirovljeni pedagog Roko Ivanda se oduvijek bavio pisanjem. Mada mu je za vrijeme dok je radio kao školski pedagog olovka rjeđe bila u ruci, ipak je prkoseći obvezama iza sebe uz ovu napisao još dvije knjige.

Iako je pisanje knjige samo nastavak prethodne knjige „Zapisi s margine: Priča o drugim Vodicama„ trebalo je vremena za napisati ju.

Nakon pola godine obilaska okolnih mjesta i pod vodstvom prema zacrtanim lokacijama, poznatog geodeta Pjera Sladoljeva i uz fotografiranje maestralnog fotografa Šime Strikomana, Ivanda je napisao posljednje slovo u svojoj knjizi.

- U potrazi za prošlošću predaka, te rasvjetljavanjem povijesti zavičaja u kojem živimo i davajući odgovore na pitanja odakle smo i gdje idemo pokušao sam rasvijetliti povijest ovog zavičaja i dati odgovore na postavljena pitanja – rekao nam je autor knjige „Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“, Roko Ivanda.Cijeli prvi dio knjige govori o jedanaest identificiranih lokacija na kojima su sačuvani tragovi naselja na kojima se živjelo, stanovi.

- To su Vrbica, Pišća, Okit, Mrdakovica, Rakitnica, Kozara, Stajice, Dražice, Leć, Poljica i Kamena – nastavlja Ivanda.

Autor u knjizi posebno naglašava Zaton, kao dio srimarskog poluotoka, danas već zaboravljenog, koji se nalazi unutar lokaliteta i organski je povezan s ostalim djelovima naselja.

- Na posebno emotivan način ga opisujem i pri tom ne zaboravljam spomenuti sinergiju i zajedništvo prilikom velikih poduhvata poput izgradnje crkve ili mosta – dodaje Ivanda.

U drugom dijelu knjige, autor, na humorističan način i opušteno kroz duhovita razmišljanja opisuje Vodice koje se nalaze na samom vrhu lokaliteta naglašavajući vlastita druženja i događaje koje je proživio.

„Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“ je napisana još u ožujku, međutim financijska barijera i nemogućnost tiskanja je omela čitatelje da je imaju već u svojim rukama.

Ali, zahvaljujući Gradu Vodice i njihovom sufinanciranju, te prepoznajući nadasve vrijednost samog rukopisa „Srimarski poluotok i njegovo nasljeđe“ će ubrzo ugledati svjetlo dana, a svi čitatelji će napokon doći na svoje.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 28 Lipanj 2022 20:52
djelomob1.jpg