Srpanj 09, 2022 1394

U knjižnici otvorena izložba „Beskrajno plavo“ likovne kolonije “Šarlota Lavanda“

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Poznato je da mnogi kontinentalci more vole više od većine nas koji živimo kraj njega. To se odnosi i na Mađare. Među ostalima, i na mlade Mađare koji ovih dana borave u Luci na otoku Prviću.

Radi se o mladim umjetnicima koji svoju kreativnost izražavaju sudjelovanjem u radu Likovne kolonije “Šarlota Lavanda“.

Godinama se u ljetnim mjesecima okupljaju u Prvić Luci, uživaju u njenim čarima i stvaraju. U svim mogućim tehnikama. Njihov rad mentoriraju ponajbolji mađarski umjetnici i profesori tamošnjih likovnih akademija.

A, cijela priča s nastajanjem i dugogodišnjim djelovanjem Likovne kolonije „Šarlota Lavanda“, proizašla je iz velike ljubavi prema našem kraju i angažmanu dviju sestara Faltisz. Roberte i Alexandre.

Njihovo poznanstvo s ravnateljicom vodičke knjižnice Sanjom Radin-Mačukat rezultiralo je i redovitim izlaganjem radova mladih umjetnika u multimedijalnoj dvorani, smještenoj na katu Stare škole. Ovoljetna izložba otvorena je sinoć. Posjetitelji su mogli guštati u ukusnim fritulama i muziciranju na klavijaturama maestra Damira Fržopa te uživati razgledavajući predivne radove četrdesetak autora. Izložba je nazvana „Beskrajno plavo“. Te dvije riječi dovoljno kazuju koji motivi prevladavaju na izloženim radovima. I potvrđuju tezu s početka ovog teksta o ljubavi kontinentalaca prema moru. Neizmjernoj ljubavi.

Izložba „Beskrajno plavo“ trajat će do 27. srpnja. Dva dana nakon (29.7.) uslijedit će otvorenje izložbe fotografija mladog Vodičanina Ante Roce (kojem zahvaljujemo na fotografijama s jučerašnjeg otvorenja).

Tekst: Ivica Bilan / Foto: Ante Roca

djelomob1.jpg