Studeni 08, 2022 667

Ovisnost o ekranima: Tema ovogodišnje Animacije demokracije koja je održana u knjižnici

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Gradska knjižnica Vodice nastoji kroz Animaciju demokracije dati svoj doprinos napretku našeg društva, s posebnim naglaskom na educiranje mladih osoba i poticanje njihova što većeg angažmana. U svim sferama društva.

Želja nam je i ukazivati na neke loše pojave. A, u njih svakako spada i sveprisutna ovisnost o ekranima. Stoga smo kroz dvije radionice za mlade i jedno predavanje za odrasle, ove godine nastojali dodatno osvijestiti taj veliki problem.

U tome su nam puno pomogle psihologinje Lucija Ivanda i Lucija Živković. Osvijetlile su ovogodišnju temu Animacije sa svih mogućih aspekata. Predočile su i rezultate istraživanja koja zorno svjedoče o ovisnosti velikog broja mladih o ekranima, ponajviše o mobitelima. A, svi smo mi, ne samo djeca i mladi, duboko uvučeni u začarani krug prevelikog gledanja u televizore, kompjutore i mobitele.

I iz njega nije jednostavno izaći. Slažu se u tome svi sudionici jučerašnjeg druženja na Odjelu za mlade vodičke knjižnice. I odrasli i mladi, a to su bili učenici osmog razreda koji su u knjižnicu došli sa svojom profesoricom Mateom Jakelić Bilić. Bilo je zanimljivo slušati ih. Pogotovo Marka Stipaničeva, mladog Tribunjca kojeg smo dosad poznavali kao uspješnog „lidranovca“, a koji je jučer vrlo aktivno i angažirano sudjelovao u razgovorima o zadanoj temi.

Marko je bio aktivan i na radionici koja je prethodila predavanjima dviju psihologinja, a koju je za naše drage osmaše pripremila knjižničarka Martina Tabula. Razgovaralo se o influencerima. Neiscrpna tema za one koji su s njome jako dobro upoznati.

Ovogodišnja Animacija demokracije, deveta zaredom, osmišljena je i organizirana u suradnji s Osnovnom školom „Vodice“ i Društvom psihologa Šibensko-kninske županije. Hvala im na pomoći, a veliko hvala svima, i djeci i odraslima, koji su jučer pristigli u vodičku knjižnicu.

Piše i foto: Ivica Bilan