Studeni 11, 2022 996

Održana Večer čakavske poezije u Gradskoj knjižnici Vodice

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Vodička regata do Jabuke i natrag, posebna je po mnogo čemu. Od ove godine u njen program ušetala je i poezija. I to ne bilo kakva. U goste nam je s otoka Visa, iz Komiže, došao Tonko Božanić. On je meštar. Trostruki. Meštar kalafat, meštar od karnevala i meštar za čakavsku poeziju.

Sinoć je Komižanin Tonko, poznatiji kao Pepe Kalafot, nastupio u vodičkoj knjižnici. Kad Pepe izgovara svoje pjesme, prisustvujete nečem što je puno više od uobičajenog druženja s poezijom. Meštar u drvu i meštar od “riči”, meštar je i na sceni. Glumački talentiran, energičan, duhovit, a bogme i odrješit. Kad zatreba. Nema kod njega zadrške.

Zaplovio je tako Pepe vodičkom večeri svojim trabakulom, istesanim od komiških besida, a sa njim su pomalo veslali i Sanja i Stanko. Ravnateljica vodičke knjižnice i predsjednik Jedriličarskog kluba “Tijat”. Imaju i oni “mota”. Mogli bi s Pepom i na turneju. Maestro Damir Fržop pratio ih je u stopu prebirući po žicama gitare.

Gostovanje Pepa Kalafota u Vodicama nisu propustili Višanin Pere Matkovac i Komižanin Toni Zanki. Ljudi od mora i škoja. I to „prvoligaški“.

Za ovu prigodu meštar Tonko napisao je dvije nove pjesme. Jednu je posvetio “Tijatu” i Jabuci, a drugu našem Selu. Vodicama. Uživajte u njima.

Prije odjave, pozivamo Vas da danas u 16 sati dođete na vodičko Guvno i sudjelujete u još jednom događaju koji regatu čini posebnom. Radi se o otvorenju izložbe u spomen na Guštu Juričev-Barbina i Antu Pelajića, zaljubljenike u jedrenje koji (fizički) više nisu s nama, a ugradili su dio sebe u lijepu priču zvanu “Jabuka”.

Foto: Ante Roca / Tekst: Ivica Bilan

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Studeni 2022 13:19