Travanj 15, 2023 1776

Izložba "Putovanje kroz vrijeme" Borisa Obratova otvorena u vodičkoj knjižnici

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Kad Caparini zapivaju, to je ugoda i za uši i za dušu. Lovrić-Caparini. Preci su im iz Rogoznice došli u Šibenik. U kojem se rodilo jedanaestero braće i sestara. Svi lipo pivaju. A dobar dio njih i svira. Ponajviše instrumente sa crno-bilim tipkama.

Piše: Ivica Bilan

Preksinoć sam sluša odličan koncert mentora koji sudjeluju na Kampu za jazz i popularnu glazbu. Sve redom vrhunski hrvatski i slovenski glazbenici. Praznik.

A, praznik je bija i sinoć. Jer, zapivali su Caparini. Rafael je svira, a pivali su Ivica, Branko, Karmen, Filipa, Julija i Ana. Zapivali na otvorenju jedne izložbe u vodičkoj knjižnici. Slušali ih i Damir Fržop i Helena Bastić. Maestro i vlasnica jednog od ponajboljih ženskih glasova u Hrvatskoj. I sigurno su i oni uživali u onome što su čuli. Jaka reprezentacija glazbenika na okupu u multimedijalnoj dvorani knjižnice.

A, jaka je bila i reprezentacija likovnih umjetnika. Dvi Marije, dvojica Šime, Roko, Tonči, Vesna, Ivana, Mirko, Branko, Anita, Marjeta, Nina, Kseniya i Boris. Boris Obratov. Zaobilaznim putem došli smo i do njega. Centralne figure sinoćnjeg okupljanja tolikog broja umjetnika u Staroj školi na vodičkoj rivi.

Tišnjanin Boris rodija se točno sto godin nakon Van Gogha. Pa ih vjerojatno i dvi zadnje znamenke 55 u godini njihova rođenja dodatno povezuju. Povezan je Boris i sa puno ljudi iz Vodic. Od svojih mladenačkih dana družija se s Nevenom, Bukarom, Eugenom, Mirkom , Đudom,…

Neven mu je pomoga u organizaciji ove izložbe. Stari su to frendovi. Rokerština ne izlazi iz takvih.

Okupljene na Borisovoj izložbi pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin-Mačukat, a o njegovom stvaralaštvu govorili su Karmen Pavić i Branko Lovrić-Caparin. Tišnjanska nevista iz loze Caparinovih i njen brat Branko. Svestrani umjetnik. Glazbenik i slikar. Umirovljeni scenograf šibenskog teatra.

Osim glazbenika i likovnih umjetnika, otvorenju izložbe prisustvovali su i majstori pisane riči. Željka i Jadranko Bitenc te Nada Rudan. Željka je pjesnikinja i autorica brojnih popratnih tekstova Šiminih Milenijskih fotografija, Jadranko književnik i autor lektirnog naslova „Twist na bazenu“, a Nada pjesnikinja koja je tražeći srodnu dušu naišla na našeg Borisa. Životni su suputnici.

Izložbu nisu propustila ni dva Marka. Gradonačelnik Ante Marko Cukrov i predsjednik Gradskog vijeća Marko Mačukat. Palac gore za njihova redovita pojavljivanja na ovakvim događajima.

Vratimo se na kraju ovog teksta Borisu. U katalogu koji je rađen prošle godine, kada je izložbom u svome Tisnu obilježija pedeset godina stvaralaštva, piše da od svoje petnaeste godine ozbiljno živi slikarstvo. I to je istina. Kad su u pitanju kist i platno kod Bore nema kompromisa. Kistom i piva i opisuje. Za Boru znam od početka osamdesetih. Tek nedavno sam ga i upozna. Virujte, malo je takvih na ovome svitu. Original je. I duša od čovika.

Ovaj tekst popratit će fotografije mladih umjetnica Marjete Ivas i Nine Repac Ivas.

Poželite li uživo viditi Borine slike, a ovom prigodom ih je izložija dvadeset i jednu, dođite do knjižnice kroz narednih petnaestak dana. Borina izložba „Putovanje kroz vrijeme“ trajati će do kraja miseca.
Foto: Marjeta Ivas i Nina Repac Ivas