Listopad 24, 2014 2536

Film Filipa Šovagovića "Visoka modna napetost" uskoro u vodičkom kinu

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

...."Umjetnost u društvu - koje se raspada - ako je iskrena, mora odražavati i raspadanje. A, ako ne želi iznevjeriti svoju ulogu u društvu - Umjetnost mora prikazati promjenljivost svijeta i pomoći mu da se izmijeni!!!"
Ernst Fischer (Zeitgeist)

 

Visoka modna napetost, film je jasne i konzistentno profilirane autorske poetike i čvrstog svjetonazora, fuzija postmodernističkih koncepcija u dramaturškom, montažnom i vizualnom oblikovanju.
Priča je to o ljudima i događajima na jednom, bilo kojem, mojem, tvojem ili našem otoku - mjestu sretanja sa drugima i sa samim sobom.

Žanrovski, film je drama - uprizorena metodom i prosedeom takozvanog mističkog - realizma. Ovo je saga o propadanju i distorziji natprosječne malomiščanske obitelji : majke na samrti, oca odsutnog ribara i tri sina „radovana", dekadentnog gradonačelnika, branitelja PTSP-ovca, ovisnika i svećenika konvertita. Dirljiva priča o otoku koji demografski nestaje i kopni te živi u nadi rođenja sto i prvoga stvorenja što selu omogućava status mista ili grada te birokratskih obećanja o materijalnom i egzistencijonalnom prosperitetu.

Ovaj film ne zabavlja plitko i površno ili osjećajno zamagljuje, već rendgenski oslikava sociopatologiju likova i mentaliteta. On budi dijabolične osjećaje, gorak okus depresije, sjete i beznađa - no u dramskom kontrapuktu osvještava zbilju te traži refleksiju i brzo djelovanje.

Ako je film kralj umjetničkih medija, ako je muzika kraljica te ako je internet princ prestolonasljednik - onda je bitan segment razumijevanja umjetničke poruke i stava, vrijednosnih toponima i okosnica - razgovaranje o filmu nakon filma, te sinteza emotivnih i intelektualnih senzacija u formi komentara, kritičkih opservacija i utisaka prvenstveno usmjerenih na stranice face book -a.

Film: Tension, autora Filipa Šovagovića daje osebujan i decentan te duboko promišljen anarho-individalistički a pak objektivistički autorski stav i uvid o našem društvu, politici, religiji i znanosti.

Recenzija, Zoran Ivančev – Afrika
promotion & managment – No limit Ltd

 

Film će biti prikazan u vodičkom kinu prvi vikend nakon blagdana Svih svetih. Točan termin prikazivanja moći ćete saznati na portalu Infovodice i na http://www.grad-vodice.hr/kino_vodice.htm