Rujan 07, 2023 6458

Obiteljska kuća kao galerija: Nino Juričev-Barbin proslavio akademski uspjeh te otvorio prvu samostalnu izložbu "Prostorni crtež"

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Prije nekoliko dana u obiteljskoj kući, Nino Juričev-Barbin, održao je prvu samostalnu izložbu. "Prostorni crtež" oduševio je sve prisutne, a što nam je ispričao o izložbi pročitajte u nastavku.

Još od rane dobi dvadesetšestogodišnjeg Nina Juričeva-Barbina privlačila je umjetnost. Iako mu je trebalo vrijeme da se u potpunosti oslobodi u stvaranju, otpustivši kočnice, djela su počela nastajati.

Kako ona kiparska, tako i slikarska.

I odvela ga na razne skupne izložbe; od Istre pa sve do Međimurja, a prije nekoliko dana vratila natrag u rodne Vodice, u obiteljski dom, gdje je imao prvu samostalnu izložbu.

- Drago mi je što je moja prva samostalna izložba naslovljena "Prostorni crtež" spojila starije i mlađe generacije putem umjetnosti. Naime, izložba je ostvarena u cilju predstavljanja moga diplomskog rada te je ujedno i proslava vlastita akademskog uspjeha. Ovim putem zahvaljujem se svima koji su prisustvovali i oplemenili otvorenje izložbe – započeo je Nino Juričev-Barbin.

Tijekom studiranja na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci naučio je kako se izražavati i težiti originalnosti.

- Prikazujem vlastitu viziju prostornog crteža kojem je polazište nastanka linija koja čini samu srž ljudskog stvaranja. Vrlo je teško obuhvatiti cjelokupnu analogiju između dijaloga prostornog crteža i umjetnosti. Prostorni crtež može biti beskonačno velik, poput mase prostora u svemiru i širiti se izvan granice vidika te bježati preko obzora – dodaje.

A njegovo neimanje umjetničkih granica stvorilo je djela koja

se mogu vidjeti u njegovom obiteljskom domu, ujedno ateljeu, sve do 10. rujna.

- Izložio sam sveukupno 14 radova od kojih su osam bili crteži, jedna slika i tri skulpture, te jedan reljef. Crteži su često bili multimedijalni pri čemu sam koristio kombinaciju različitih tehnika; pastela, tuša, akvarela, olovke, kemijske i krede. Za izradu skulptura koristio sam materijale koji su mi bili lako dostupni poput naplavine, drveta i žice.
Istaknuo bih svijetleći reljef koji sam radio od žice, kolaža i hrastovine. Interesantan mi je jer kao takav izgleda poput crteža koji doslovno izlazi u prostor što je i bila glavna tema izložbe – nastavlja.

Za koju se pripremao mjesec dana. Motive je pronašao u prirodi koju je kroz ovaj ciklus radova prikazao na apstraktan način.  

- Prikazujući pejzaže, faune i svemirske pojave – zaključio je Barbin.

 

 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 07 Rujan 2023 11:18
djelomob1.jpg