Rujan 30, 2023 1461

Završio 17. Međunarodni festival amaterskih kazališta: Vodice dva dana bilo epicentar amaterske kazališne scene

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Vodice je ponovno postalo središte kazališne umjetnosti. Kulturni centar Vodice bio je domaćin 17. Međunarodnog festivala amaterskih kazališta 29. i 30. rujna, koji je svečano zatvoren dodjelom priznanja sudionicima te odigravanjem predstave "Ženski snovi" Kazališta mladih Korifej iz Bosne i Hercegovine.

Na prestižnom festivalu, koji organizira Hrvatski sabor kulture uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta Vodice, sudjelovale su nagrađivane kazališne trupe iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, dok je Hrvatsku predstavljala trupa Dramski amateri Murter. Ova manifestacija ne bi bila moguća bez podrške Ministarstva kulture i medija RH, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i Turističke zajednice Grada Vodica.

Martina Brumen, mag. educ. croat., stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvatskog sabora kulture, izjavila je: "U Vodicama se osjećamo kao kod kuće. Devet godina tu se održava nacionalni festival kazališnih amatera u svibnju, a druge godine međunarodni festival. Velika zahvala domaćinima na gostoprimstvu i podršci koju pružaju ovom festivalu."

Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice, izrazila je zahvalnost svim sudionicima te istaknula: "Vodice su postale prepoznatljive po ovom festivalu, što dokazuje važnost kulture i umjetnosti za našu zajednicu."

Gradonačelnik Vodica, Ante Cukrov, istaknuo je dugogodišnju tradiciju festivala: "Hrvatski festival kazališnih amatera održava se puno prije nego što sam postao gradonačelnik. Grad Vodice ga je uvijek podržavao, a tako ću nastaviti i ja, kao i sa međunarodnim festivalom kazališnih amatera koji je sada drugi put u Vodicama."

Anita Franin Pečarica, uz riječi zahvale, uputila je poruku svim sudionicima festivala: "Neka svi iskoriste sutrašnji dan za zasluženi odmor u prekrasnim Vodicama. Ovo je prilika da se opuste i uživaju u ljepotama našeg grada."

Zaključno, Međunarodni festival amaterskih kazališta je prilika za međukulturnu suradnju, razmjenu iskustava i socijalnu koheziju.

Hrvatska publika dobiva priliku vidjeti aktualna kvalitetna dramska ostvarenja stranih amaterskih skupina, čime se promiče interkulturni dijalog i razumijevanje.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 01 Listopad 2023 14:05