Studeni 11, 2014 2758

Video: Prošećimo đardinima vodičke povijesti sa šjorom Mirom Matešom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Jučer je u prepunoj multimedijalnoj dvorani knjižnice Vodice, naš sugrađanin, Miro Mateša prošetao đardinima prošlosti Vodica i svojih sjećanja.

Izuzetno emotivno govorio je kroz sličice iz djetinjstva i rane mladosti. Sjećanja na djeda Nikolu, vrsnog zidara i vizionara, baku Tomicu, roditelje Roku i Vanu vodila su i posjetitelje, u neka davna vremena koja smo skoro i zaboravili.

Nismo ni znali koliko tekovina civilizacije su nastanjene baš u obitelji Mateša. Vrijedno je istaknuti kako su daleke 1925. godine prošlog stoljeća gradili neobičnu obiteljsku kuću s prizemljem i katom. Kuća je osim prostorija za stanovanje imala pozornicu, gledalište, ogromnu salu, mlin, krušnu peć, pogon za izradu tjestenine.

Obitelj Mateša kupnjom dinama za potrebe mlina, 1930.g. uvodi prvu žarulju. Osim ove blagodati, u kući obitelji Mateša 1932.g. ostvarena je i prva projekcija animiranog filma. Nakon završetka Drugog svjetskog rata kuća obitelji Mateša postaje Dom za mlade sve do izgradnje „Zadružnog doma" 1952.g.

Zahvaljujemo svima koji su nazočili povijesnoj šetnji kroz sjećanja gospodina Mira Mateše, a njemu izražavamo duboku zahvalnost, puno zdravlja i lijepih trenutaka sa svojom brojnom obitelji – poručuju iz Gradske knjižnice Vodice

Video zapis gostovanja šjora Mira donosimo u video zapisu gore u cijelosti, jer smatramo da je svaki dio Mirovog govora vrijedan slušanja i gledanja.

Tekst prenesen sa stranica Gradske knjižnice Vodice

Poslijednja izmjena dana Utorak, 11 Studeni 2014 18:15