Prosinac 17, 2014 2800

Razgovor s glumcem Antom Radin Mačukatom: Kad publika plješče, osjećaj je neopisiv

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Studeni nas je ove godine ugrijao na razne načine, suncem i smijehom. Zahvaljujući glumcima Dramskog amaterskog društva, Vodičani su se prenuli iz zimskog sna i Kulturni centar ispunili gromkim smijehom.

Komični dramolet Otelo sa Suska, izišao iz pera poznatog hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, na pozornici je izvelo petnaest izvođača. U veseloj pučkoj igri čule su hrvatske i strane riječi. Glumci su lomili jezike, ali ih nisu polomili. Gledatelji su uživali makar i nisu svaku razumjeli. Smijali su se i govoru i postupcima likova iako su i te kako u dramskim osobama prepoznavali današnje lopove, lašce, naivce, škrce i spletkare.

Jedan od glumaca je moj otac s kojim sam, u pauzama njegovih obveza, uspjela porazgovarati o njegovu doživljaju glumačkog posla.

- Kako ti se svidjela tvoja uloga u igrokazu „Otelo sa Suska"? Koga glumiš?
Uloga trgovca Brabanzia iz Maloga Lošinja jako mi se svidjela. Nije baš duša od čovjeka jer se želi obogatiti zahvaljujući ljepoti svoje kćeri. Kad se kći Dezda vratila iz Amerike kao žena bogatog brodovlasnika Otela, bio je sretan, pravio se važan. Kći mu je zaboravila reći da joj je muž crn što ga je učinilo nesretnim.

- Koliko ti je trebalo vremena da naučiš tekst? Je li bilo teško?
Trebalo mi je mjesec dana da naučim tekst. Bilo je teško jer sam stariji čovjek pa teže pamtim, a vidjela si da ni riječi nisu uobičajene.

-Kako ti se sviđa suradnja s drugim glumcima?
Dobro smo surađivali, jedni drugima smo pomagali. Bilo je zabavno.

IMG_6927.JPG

-Kakav je osjećaj kad ti publika plješče? Jesi li bio ponosan i sretan?
Kad publika plješče, osjećaj je neopisiv. Bio sam sretan i ponosan. Izlazili smo pred publiku više puta i to mi je najveća nagrada. Kad je publika zadovoljna, zadovoljan sam i ja.

- Glumio si u spotovima. Koja je razlika u snimanju filma od igranja uživo na pozornici? Što ti se više sviđa: kazalište ili film?
Razlika je velika. Kad igraš na pozornici, ne možeš ispraviti pogrešku. Ako zaboraviš rečenicu, moraš ostati u ulozi kao da je sve u redu i ideš dalje nadajući se da publika neće primijetiti grešku. Snimajući spot, ponavljaš zadano dok ne napraviš onako kako je redatelj zamislio. Više mi se sviđa kazalište jer te za trud publika odmah nagradi pljeskom, a u filmu toga nema.

- Je li ti u pripremi uloge pomoglo što si već glumio s Perlicama?
Prije Perlica glumio sam u pokladama i na Televiziji Vodice, koju je vodio Šime Strikoman, tako da nemam straha ni od kamere ni od publike.

- Jesi li imao tremu? Je li dobro da glumac ima tremu?
Imao sam tremu dok nisam izgovorio prvu riječ. Normalno je imati tremu. To znači misliti o poslu i ne opustiti se previše.

- Što bi poručio mojoj generaciji? Bi li bili bolji da se i oni uključe u glumačku družinu?
Poručujem svima mladima da se uključe u društveni život grada: u sport, humanitarni rad, u kulturne događaje, dakle i u glumu. Lijepo je biti koristan svojoj zajednici.

Melani Radin Mačuka,8.r.

IMG_6896.JPG