Veljača 16, 2015 2323

Kazališna hit komedija "I živjeli su sretno...?" ovaj petak u Kulturnom centru

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Režiju hit predstave "I živjeli su sretno...?" potpisuje zagrebačka kazališna redateljica Frana Marija Vranković, a četvoricu prinčeva koji na momačkoj večeri odgovaraju na svevremenska pitanja o ljubavi, časti te društvenim konvencijama utjelovljuju mladi glumci Adrian Pezdirc, Ivan Bošnjak, Ivan Magud i Filip Vidović, dok je humorističan tekst proizašao iz pera dramaturginje Nine Horvat za kojega je autorica dobila Nagradu publike Teatra.hr 2013. godine za najbolji dramski tekst.

Četvorica prinčeva kroz bezbrižno i humoristično čavrljanje dekonstruiraju bajku, sretne završetke i onu poznatu i živjeli su sretno... , sintagmu čiji su realističniji prikaz mnogi priželjkivali, a na scenu ga zorno donose Trnoružičin, Pepeljugin, Snjeguljičin i Sirenin princ.

Naime, ovi likovi iz bajke žive u suvremenom svijetu u kojem su najvažniji izgled, novac i imidž pa su se i oni poprilično odmaknuli od uobičajene slike romantičnih heroja koji spašavaju svoje princeze. Upravo suprotno, ovi su moderni prinčevi u nesretnim brakovima, pate od problema ovisnosti, a svoj život vode sukladno očekivanjima društva i svojih obitelji ili barem tako uvjeravaju javnost, pa se postavlja pitanje - je li sve zapravo samo dobra novinarska priča i kvalitetno odrađen PR?

I dok će Snjeguljičin, Pepeljugin i Sirenin jasno reći kako je upravo tako te kako prava ljubav ne postoji više ni u bajkama, Trnoružičin i dalje vjeruje u ljubav i misli da će nakon "uzimam" zauvijek živjeti sretno.

Autorski tim, kojem su se pridružile kostimografkinja Petra Dančević, čiji kostimi jasno ukazuju na spoj tradicije i modernog svijeta te scenografkinja Marta Crnobrnja, naglašavaju kako predstava "I živjeli su sretno...?" , unatoč bajkovitim likovima nije prikladna za djecu mlađu od 12 godina te jamče odličan provod onim nešto starijima. Posebno onima koje toliko živcira plastična podjela na dobre i zločeste likove, odnosno bezuvjetni sretni završeci i predvidljivi zapleti.

Iz kritika:
"I živjeli su sretno...?" nova je komedija na Sceni Gorica, autorice Nine Horvat. Zabavno i nepretenciozno koristi motive najpoznatijih bajki da bi reklo ponešto o emocionalnim odnosima današnjice.
Učinkovito ga je režirala Frana Marija Vranković, dovodeći prinčeve u naše 21. stojeće. Toj je ideji podređena i scenografija Marte Cmobmje, a posebno kostimi Petre Dančević u kojima prinčevi nose obične hlače iz našeg vremena i prinčevske gornje dijelove. Cijela priča počiva na četvorici mladih glumaca. Njihovi likovi, baš kao u bajkama, nemaju svoja imena, oni su tek prinčevi dobro poznatih dama. U njihovim odličnim izvedbama osobnosti su pomno izgrađene i izvedene.
U tome prednjači Ivan Magud. sjajan u najzahvalnijoj ulozi princa koji je prvi progledao, a slijede ga Filip Vidović (čak ni Robert Pauletić koji se buni protiv magaraca Dalmatinaca u crtićima ne bi prigovorio činjenici da je i Mala sirena dobila svog Dalmatinca), Adrian Pezdirc i Ivan Bošnjak.

(Bojana Radović, Večernji list)

Scena Gorica
I živjeli su sretno...?

Režija: Frana Marija Vranković
Glume:Adrian Pezdirc, Ivan Bošnjak, Ivan Magud i Filip Vidović

Kulturni centar Vodice
petak, 20. veljače u 20 sati

cijena ulaznice: 40 kn/20 kn umirovljnici i studenti

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 16 Veljača 2015 22:45