Siječanj 21, 2016 2696

Otvorena izložba Velištak život naselja kasnog neolitika

Bogate arheološke vrijednosti nađene na vodičkim lokalitetima zaslužuju trajno mjesto u kojem će biti izloženi

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

U organizaciji Muzeja grada Šibenika i Pučkog otvorenog učilišta Vodice, večeras je u atriju Kulturnog centra Vodice svečano otvorena arheološka izložba Velištak - život naselja kasnog neolitika.

- Sa održavanjem izložbi u ovom prostoru započelo se prije šest godina, a sve namjerom da arheološku vodičku baštinu približimo i zainteresiramo što širem broj ljudi i budemo ponosni na sve vrijednosti nađene na vodičkim lokalitetima, koje će uskoro dobiti i prostor gdje će naći svoje trajno mjesto i biti izloženi sa svim ostalim predmetima nađenim na našem području - kazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Gordana Birin u uvodnom govoru prilikom otvaranja izložbe

- Nakon prve izložbe koja se zvala Vodička arheološki baština na kojoj su bili izloženi svi najljepši i najreprezentativniji predmeti sa svih lokaliteta, jedna vitrina bila je posvećena samo Velištaku.

- Također smo imali sveobuhvatnu izložbu na istraživanjima u Velikoj Mrdakovici između 2011. i 2013. godine koju danas s ponosom zovemo Hrvatska Mikena

- Danas putujemo sedam tisuća godina natrag u prošlost u vrijeme kasnog neolitika. Velištak je vrlo zanimljivo i jedinstveno nalazište te jedino nalazište hvarske kulture na području Dalmacije, to je najmlađe takvo naselje koje je počelo živjeti pet tisućite godine prije Krista te je trajalo u kontinuitetu kroz generacije tristotinjak godina.

- Kada su započela istraživanja 2007. godine napravljeno je devet istraživačkih kampanja. Predmeti koji su tamo nađeni nisu samo vrijedni i lijepi već su predmeti koji pričaju priču o načinu života, preživljavanju, gospodarenju onodavnog stanovništva.

- Svi ovi podaci koji su vrlo vrijedni do sada nepoznati ne bi bili mogući da ne postoji dugogodišnja odlična suradnja sa Muzejom Grada Šibenika, razumjevanja ravnatelja gospodina Gojka Lambaše i svih arheologa koji vrijedno rade na ovim lokalitetim te stalno obogaćuju naš život sa ovim vrijednim predmetima.

- Osim dobre volje i stručnosti potrebno je i mnogo financijskih sredstava, a Vodice imaju tu sreću da imaju iza sebe Grad i gradonačelnicu gospođu Branku Juričev Martinčev koja je prepoznala i razumije potrebe u kulturi te od samih početaka pomaže u sufinanciranju istraživnja na Velištaku i na Velikoj Mrdakovici. - naglasila je Gordana Birin te se zahvalila i arheologu-kustosu prapovijesne zbirke Muzeja Grada Šibenika Emilu Podrugu koji najviše zna o Velištaku te koji vodi istraživanja na Velištaku od samih početaka tj. od 2007 godine.

- Velištak je opravdao sva naša očekivanja. Danas nakon devet godina istraživanja možemo reći da je jedan od naših najznačajnijih lokaliteta, to je najraniji lokalitet hvarske kulture, a istraživanjem smo dobili jednu kvalitetnu sliku života jednog tipičnog sela iz kasnog neolitika, s čime su se bavili, od čega su živjeli, koje su predmete izrađivali, kako je izgledao nakit. Zasigurno možemo reći da je Velištak značajan lokalitet koji može puno toga ponuditi arheološkoj struci - kazao je kustos Emil Podrug te naglasio da se istraživanja nastavljaju.

Izložba u Kulturnom centru Vodice bit će otvorena svakim radnim danom od 8 do 14 sati, odnosno subotom i nedjeljom od 18 do 20 sati, sve do ljeta kada će se promijeniti radno vrijeme zbog turističke sezone.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 21 Siječanj 2016 22:26
djelomob1.jpg