Siječanj 25, 2016 2214

"Ritina škola", jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu gostuje u Kulturnom centru Vodice

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

'Ritina škola' Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja - 'želi znati, želi shvatit, želi skužit...!!'?

 

Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo... samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos. . .

U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz 'Ritine škole' gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave.

WILLY RUSSELL: RITINA ŠKOLA
igraju: Nataša Janjić i Marko Torjanac
 
 
Kulturni centar Vodice
petak, 29. siječnja u 20 sati
ulaznica: 40 kn/umirovljenici i studenti 20 kn

 

NAGRADE i NOMINACIJE
2015.
Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na 22. Festivalu glumca 2015.
Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu na 22. Festivalu glumca 2015.
Nagrada Osmijeh Biokova za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na Makarskom kulturnom ljetu 2015.

2014.
Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Murtalije na Murteru 2014.
Nagrada za najbolju predstavu na festivalu Pod Murvom u Skradinu 2014.
Nagrada za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na festivalu Murtalije na Murteru 2014.
Nagrada za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić na festivalu Pod Murvom u Skradinu 2014.
Nominacija za najbolju glumicu Nataši Janjić za Nagradu hrvatskog glumišta 2014.

big_rs2.jpg

IZ KRITIKA
Publika je u Planet Artu još jednom mogla uživati u nečemu što se posljednjih godina rijetko događa na zagrebačkim kazališnim pozornicama; u jednostavnoj, ljudski toploj priči i nepretencioznoj, ali i nadarenoj glumi Nataše Janjić Lokas i Marka Torjanca, koji je i uspješan redatelj predstave.
Sve je dokraja ispunjeno dinamikom misli i inteligentnih rečenica, frca humorom, a osobito glumačkom suigrom u kojoj briljira Nataša Janjić Lokas.
Andrija Tunjić, Vijenac

Oslanjajući se na značenjski slojevit i bogat tekst, preciznu i realističnu režiju, glumci su ostvarili izvrsne kreacije.
Snažne glumačke osobnosti, njihova odlična komunikacija na sceni te uvjerljivi i životni likovi čine Ritinu školu uspjelom predstavom. Lagana je i pitka, a s druge strane bogata i slojevita u značenju. Njezina višeznačnost, temeljena na prvorazrednom dramskom predlošku i izvanrednoj glumi, kao i elementi britkog humora ni jednog gledatelja neće ostaviti ravnodušnim.
Olivera Radović, Kulisa.hr

Marko Torjanac ne samo da je izabrao vrstan tekst, nego ga je odlično preveo i dosjetljivo ironično lokalizirao u „zemlju znanja" te režirao s razumijevanjem, bez okolišanja, u pravoj brzini i intonaciji, a upravo tako su uloge Pravdana i Rite odigrali on i Nataša Janjić Lokas.
Ritina škola nasmijava, zabavlja i nudi podosta materijala za razmišljanje, kao i najvažnije adute gotovo bilo koje predstave, a to su zanimljivi i prepoznatljivi likovi i odnosi te živi i uvjerljivi glumci.
Janko Heidl, portal 'Ravno do dna'

'Ritina škola' osvaja lakoćom, ali i nimalo laganim sadržajem koji se krije iza nje.
Rita se s pravom pita što će joj znanje u zemlji u kojoj su zatvori puni doktora i profesora? Na kraju priče pita se to i publika.
Sjajno uklopljen Krleža (tj. Kržljavi) i barunica Castelli u priču o djelima svjetske književnosti.
Bojana Radović, Večernji list

Nataša Janjić Lokas i Marko Torjanac oduševili su u dvorani Lisinski gdje su izveli komediju Ritina škola. Publika ih je nakon predstave pljeskom čak deset puta vraćala na pozornicu.
(.), 24 sata

djelomob1.jpg