Srpanj 23, 2016 5953

FOTO: 24-ogodišnji Vodičanin Ivan Šunjić otvorio svoju izložbu 'Moji prvi portreti'

FOTO: 24-ogodišnji Vodičanin Ivan Šunjić otvorio svoju izložbu 'Moji prvi portreti' Foto: Renata Bastić
Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Talentirani Vodičanin Ivan Šunjić sam je sebi, uz majčinu pomoć, dr. Vesne Šunjić, poklonio najbolji dar za svoj 24. rođendan koji je bio dan ranije – otvorenje prve izložbe naziva 'Moji prvi portreti'. Iako mlad, iza njega je dugogodišnje umjetničko djelovanje. S prvim satovima slikanja susreo se već u Osnovnoj školi kod profesorice Manuele Srdarev.

Iako to nije bilo preozbiljno učenje tehnika, zajedno su radili slike velikih formata u raznim tehnikama ili čak izrađivali skulpture od gline. Nakon što je upisao Gimnaziju Antuna Vrančića, interes za slikanjem pomalo je posustao te se posvetio učenju i rasturao na raznim državnim natjecanjima iz društvenih i bioloških znanosti.

- 'Čim sam upisao Pravni fakultet u Zagrebu, upisao sam se i na tečaj crtanja na Pučkom otvorenom učilištu kod umjetnice Frane Grbić. Moja grupa, od nas 5, već pet godina pohađa ovaj tečaj te smo najdugovječniji. Počeli smo od olovke, a sad smo već apsorbirali i pastele te se nadam da ćemo uskoro prijeći na ulja.' – otkrio nam je autor Ivan Šunjić.

Vrijedno društvo radilo je reprodukcije slika iz povijesti slikarstva – velikih slikara od renesanse do početka 20. stoljeća. Proučavali su stilove i kompoziciju slika, a svatko je na svoj način imitirao te predloške iz povijesti slikarstva. Zadnjih godina nađu se tu i razne, najčešće modne fotogarfije.

- Cijeli jedan semestar slikao sam i preparirane životinje, a uskoro nadam se prijeći i na mrtvu prirodu. No, svoju ljubav preusmjerio sam upravo portretima na čiju temu je i otvorena moja prva izložba.'
Otkrio nam je da je najveći izazovati slikati portrete živih modela. Princip je isti, no tko to može nepomično sjediti 2h pa i više!

Svima koji se želi okušati u slikanju poručio je da je sve moguće te da se sve može ispraksirati. Prvo treba naučiti promatrati, a ne samo 'gledati'. Pronaći fokus i isključiti misli.

13662114_1144701872288792_2516864369655639768_o.jpg

Radost na otvorenju izložbe 'svoga djeteta' nije krila ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, Sanja Radin – Mačukat.

- 'Uvijek mi je posebno zadovoljstvo da mlade umjetnike potičemo i da učinimo da ova prva samostalna izložba bude okidač za ono što će tek uslijediti. Ivan je jedna izuzetno skroman, dobar na brojnim poljima. Ovo je i njegovo osobno otkriće. Uopće ne sumnjam da ćemo jednog dana imati priliku otvoriti i izložbu njegovih slika ulja na platnu.'

Radin – Mačukat na otvorenju je otkrila i komentar, odnosno oduševljenje kritičarke umjetnosti, koja je željela ostati anonimna:
' U svojim radovima Ivan spretno izražava svoje emocionalno stanje i likova koje crta. Zahvaljujući tom ekletičkom i reprodutivnom slikarstvu možemo uživati u ljepoti i strasti kao i boli koja je sastavni dio ljubavi kako je to u vješto oslikanim detaljima.'

Izložbu u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice možete razgledati do 03. kolovoza kad je otvaranje izložbe 'Poetična vizija stvarnosti' svestranog vodičkog umjetnika Mile Lakoša – Picova. Titulu najmlađeg autora koji je izlagao svoje slike u Gradskoj knjižnici Ivan drži do 17. kolovoza kad je na redu otvaranje izložbe mlade 15-godišnja Vodičanke Nine Repac sa stalnom adresom u Njemačkoj.

Fotogalerija: Zoran Markoč / Gradska knjižnica Vodice

Poslijednja izmjena dana Subota, 23 Srpanj 2016 15:57
djelomob1.jpg