×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Studeni 11, 2016 4285

Predstava po djelu „Kratki kurs dugog propadanja“ Ive Brešana

Dramska amaterska družina Vodice priprema novo iznenađenje!

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Dramska amaterska družina Vodice u punom pogonu radi na novom projektu. Uz voditelja Zdravka Todorovića prirema predstavu dramskog djela „Kratki kurs dugog propadanja" Ive Brešana. Izvoditi će se u dvije verzije, a premijera lakše, 40-minutne farse u obliku krimi komedije predviđena je za početak prosinca.

 

Prema načelu da „amateri moraju učiti na najtežem, najdubljem, najbogatijem predlošku, a ne na ispraznostima...", vodički dramski amateri odlučili su ove jeseni-zime igrati Ivu Brešana, rodom iz Vodica, za njegov 80. rođendan! Do toga ih je dovela i muška podjela u družini, repertoarna potreba za komičnim, pučkim te arheološka iskapanja u našemu zaleđu.

Naivnim, simpatičnim milicionerima malog općinskog središta u Dalmatinskoj zagori, u našem kraju, 80-ih godina 20.st., uzeli su igru u kojoj plećati Grgo Birin utjelovljuje milicajca Rogulju.
- Kao sekretar unutarnjih poslova, glavnom u selu, doveli su mi profesora na ispitivanje. Uloga je poprilično zahtjevna jer sam cijelu predstavu na sceni. Ima mnogo teksta, a i samim time što je predstava komedija moram dobro paziti na djelove gdje se očekuje reakcija publike! – otkrio nam je glavni lik Grgo Birin.

U ulozi Jere Malenice, agenta u civilu koji prema naredbi načelnika SUP-a prati i špijunira sumnjivog lika našao se Ante Strikoman.
- Podnošenjem mog izvještaja na osnovu viđenog nastane cijela komedija. U jednu ruku je smiješan lik, a u drugu promišljen. Ne bih puno tome više govorio da ne bih 'spoila'! Tražili smo ulogu za mene koja ne bi bila previše zahtjevna s obzirom na obaveze i to da sam samo vikendom u Vodicama. No, nadam se da će na kraju publici biti super zabavno! - kazao je Ante Strikoman.

Ovo će biti, otkrivaju nam momci, najbrže pripremljena predstava od prijašnjih tri. Pripremaju od početka kolovoza, a uz njih su još dva muška lika sa tekstom te dvojica koja imaju ulogu 'popunjavanja scene'.
Tomislav Mor glumit će penzioniranog oficira, Ante Marić bit će u u ulozi gimnazijskog profesora, a agenti u civilu pripali su Anti i Dariju (Radin Mačukat).

kulturna1.JPG

Deseti je ovo projekt voditelja družine Zdravka Todorovića, a upravo njega momci smatraju glavnim 'krivcem' za uspjeh i odlične predstave.
- Slaviti Brešana tek komičnom jednočinkom, svesti ga na farsu, pričicu o milicajcima iz provincije, bilo bi, doista, nedostatno i trivijalno. Zato sam se i upustio u riskantni dramaturški pothvat, u vrlo zahtjevnu adaptaciju: spajanje/preplitanje jednočinke „Mastodont" i grotesknog misterija „Arheološka iskapanja kod sela Dilj". – kazao je Zdravko Todorović.

Nadaju se da im publika neće zamjeriti na mjestimičnoj, sočnoj, psovačkoj ikavici, koja pobjeđuje hrvatski standardni govor i gradsku kajkavštinu jednog akademika, jer bi bez poneke psovke jezik Mate Rogulje, Jere Komadine i Mile Božine bio destiliran i bljutav!
- Ta ovi su ljudi neizbježna psovka, naše seljačine sa stilom! Kao što će razumjeti uporabu milicijsko-vojničkog žargona bivše države i da se umjetnički tekst ne smije lektorirati. – upozorio je.

Dramska amaterska družina Vodice zahvaljuje svim našim sugrađanima na podršci te pozivaju na 'lajkanje' njihove Facebook stranice gdje ćemo o svim novotarijama biti obavješteni na vrijeme.

Poslijednja izmjena dana Petak, 11 Studeni 2016 23:38
djelomob1.jpg