Prosinac 18, 2012 2656

Po izboru Slobodne Dalmacije naša klapa Bunari među 5 najboljih klapa u 2012.godini

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

bunariKlapa Bunari - foto: Slobodna Dalmacija
Godina se polako bliži kraju pa se tako prave razne ankete. Slobodna Dalmacija izabrala je top 5 klapa za ovu godinu i našu klapu Bunari uvrstila na prvo mjesto. Uz Bunare su na popisu još klape Šufit, Intrade, Cambi i Luka. U nastavku donosimo kompletan tekst iz priloga o našoj klapi:

Nisu "Zlatne omiške stine" klapi "Bunari" iz Vodica, u Superfinalu ovogodišnjeg 46. Festivala dalmatinskih klapa, donijele primat na klapskoj top listi našega lista, koliko specifičan način pjevanja koje će, nema dvojbe, uistinu ostaviti traga u klapskoj pjesmi! Toliko moćnog, a tananog, usuđujemo se tako reći, da se ima drskosti mjerkati snajvećima, sa legendarnim "Trogirom", "Oktetom DC", "Šibenikom", "Lučicom", "Ošjakom"...
A zašto, zapitat ćete se i podastrti potpisniku činjenice da "sam sebi skače u usta". Jer iz Krešimirova grada i okolice uvijek su dolazili ležerniji zvuci, zabavniji, rasterećeni tipične dalmatinske komornosti, crnjaka iz života i pjesme. Istini za volju, tamošnje su se klape znale tvrdoglavošću oduprijeti kategorizaciji Omiša! Vodičani su sva znanja apsolvirali i zagospodarili klapskim svijetom, pjesmom koja voli razbibrigu, muškom i veselom, koja poznaje i nabrajanja i pripetavanja, modulacije...
Žestokim akordom koji ljubi "sforzato", kakav se dade razaznati iz prpošne "Šijavice" Dušana Šarca, umjetničkog ravnatelja Omiša, inače Šibenčanina. Pjevačka je to skupina koju dalmatinski skerzi uistinu vesele, jer to nije naricaljka, misaono ukotvljena u sakralnom idiomu, već veselica iz života. Bilo je i za očekivati da će nakon utihe "Šufita" Pjaceta poželiti nešto čvršće, konkretnije. I našla je u "Bunarima".
Na koncu još nešto, ne manje bitno. Velike klape nosili su veliki tenori! Pjevačke ličnosti s identitetom: Vinko Coce, Joško Prijić, Radoslav Koštan, Mirko Tripalo, Tonći Milatić. Upravo potonje spomenuti gardom nas podsjeća na najšarmantniju klapu sa Korčule, veloluški "Ošjak". Nova se zvijezda Omiša zove Ante Juričev Grgić. Pjesma jest zvonka radost, zar ne?

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg