Veljača 19, 2013 3318

Pisanjem književnih djela za djecu, šalje se i snažna poruka odraslima

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

ana-promocijafoto sa promocije Anine knjige Tajna bakinog tavana
Prošli tjedan iz Zagreba je za našu sugrađanku Anu Udovičić Bilić stigla jedna lijepa vijest. Naime, zajedno sa Šibenskim književnikom Aljošom Vukovićem primljena je u Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade.

Tim smo povodom razgovarali sa mladom književnicom kako bi čitatelje portala bolje upoznati njezinim kvalitetnim radom a ujedno smo organizirali malu nagradnu igru u kojoj Ana poklanja dva primjerka svoje bajke Čuvar blaga

Gdje ste proveli svoje djetinjstvo?

Rođena sam u Šibeniku, gdje sam završila osnovnu školu i gimnaziju. Veliki dio djetinjstva provela sam kod bake u jednom malom Dalmatinskom mjestu, ali kako kaže i moja prva knjiga Tajna bakinog tavana, nećemo otkriti o kojem se točno mjestu radi , da zločesti ljudi ne bi otkrili tajnu, već ćemo ostaviti djeci da pročitaju bajku i sami saznaju.

Po zanimanju ste i novinarka i književnik. Jeste li od malena znali da ćete biti novinar?

Od djetinjstva sam se bavila pisanjem. Još uvijek se sjećam svoje prve pjesme, koju sam u prvom osnovne napisala za svoju mamu povodom Dana žena. Mislim da je logičan slijed bio upisati nekakav fakultet koji je srodan mojoj ljubavi prema književnosti.

Zašto ste baš odabrali pisanje za djecu, pišete li i za odrasle?

Mislim da se kroz djela za djecu, može poslati i snažna poruka odraslima. Poput knjige Malog princ Antoine de Saint-Exupéry-a, nikad do kraja nije razriješeno je li pisana za djecu ili odrasle. Moja želja je nastaviti stvarati za djecu tamo gdje je stala Ivana Brlić Mažuranić. Što se tiče pisanja za odrasle, objavila sam nekoliko pjesama u skupnoj zbirci autora u izdanju književnog kluba Mika Antić. No, ipak je dječja književnost ono što sam ja i mislim da ću tako i nastaviti. Pisanje za odrasle će ostati onako usputno.

Dali su likovi iz Vaših bajki inspirirani stvarnim događajima i likovima ili su isključivo plod Vaše mašte?

Tajna bakinog tavana je gotovo potpuno inspirirana mojim djetinjstvom i svi su likovi stvarni, ali naravno prilagođeni formi bajke. Slična je i situacija i u bajci Vitezovi Rata. Tu se isprepliću likovi iz mašte i stvarnosti, dok je u Čuvaru blaga potpuno maštoviti svijet s potpuno izmišljenim i nestvarnim likovima. U mojoj sljedećoj bajci, to jest zbirci kratkih priča svi su likovi i pojave temeljeni na slavenskoj mitologiji.

Što za Vas znači ulazak u HDKZDM te dali ste imali već negdje promociju svojih knjiga?

Za svaku knjigu koja izađe iz tiska izdavač napravi promociju. Tako je bilo i s mojim knjigama. Daljnja promocija ovisi o samom autoru. Kako je riječ o dječjim bajkama, imali smo organiziran niz gostovanja u osnovnim školama, po medijima i knjižnicama. Što se tiče ulaska u HDKZDM to je svakako prednost, zbog pronalaska boljih izdavača i distribucije knjiga.

Dali planirate nove projekte?

Upravo je na lekturi moja sljedeća bajka Vilinske priče. Riječ je o zbirci od dvadeset kratkih bajki koje su inspirirane slavenskom mitologijom. Također se za ovu knjigu trenutno rade i ilustracije.

Možete li ukratko reči o svojim književnim djelima odnosno bajkama za djecu: Tajna bakinog tavana, Vitezovi Rata i Čuvar blaga.

Tajna bakinog tavana je neobična priča obične djevojčice Tomice koja je izabrana upravo zbog svog čistog srca da spasi čudesni svijet Terastelu. Naime, zločesti kralj vilenjak ukrao je vilu princezu Flaviju zbog čije pjesme je čitava ova zemlja 's one strane' besmrtna. Tomica mora osloboditi Flaviju; jer će u protivnom čitava zemlja koja ubrzano stari umrijeti. U njenom zadatku pomažu joj stara spavalica hrkalica grostas Hrk Ćićibuu ( na kojeg je jedooka vještica Sanunu bacila zle čini da ako zaspe sve će zaboraviti, stoga gorostas nikad ne spava), patuljci Pio i Gus Gus. Na njihovom putovanju do kraljevstva zlog kralja vilenjaka družina se susreće s nizom opasnosti i problema od spletki jednooke vještice Sanunu, zmaja Zabezaja i slično. Kako priča završava treba ostaviti djeci da pročitaju i otkriju.

Vitezovi Rata su prava muška ratnička bajka koja prati odvažne vitezove u borbi protiv podivljalih sila zlog čarobnjaka Gaha. Bajka je prepuna borbi, pobjeda, ali i poraza Vitezova.

Čuvar blaga je bajka posvećena svim sporednim likovima u životu, a i u bajkama. Snjeguljica ne bi uspjela da nije bilo patuljaka, kao ni Petar Pan da nije bilo Zvončice. Stoga je glavni zadatak ove bajke bio da ispravi nepravdu i pokaže tko je zapravo zaslužan za dobra djela. Bajka govori o tome kako je zločesti kralj Zao Zli ipak uspio naći dobrotu i podariti je svijetu.

Našoj mladoj književnici Ani želimo puno sreće u budućem radu i zahvaljujemo na poklonjenim knjigama za nagradu igru.

Na pitanje kako se zovu patuljci iz bajke "Tajna bakinog tavana" koji su pomogli djevojčici Tomici da spasi čudesni svijet Terastelu, točno su odgovorili Ajda Juričev Grgin i Marija Antonija Vodanović i osvojili po jedan primjerak Anine bajke Čuvar blaga.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg