Najstarija vodička kulturna udruga prošle godine proslavila 90. rođendan, a u 10. desetljeće ulaze s novim projektima

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Najstarija kulturna udruga Grada Vodica prošle je godine proslavila 90. rođendan, a u 10. desetljeće ulaze s novim projektima.

 

Od Glazbene škole Ivana Lukačića iz Šibenika nedavno su dobili klavir koji do sada nisu imali, već su ga posuđivali od zbora Lira. U Glazbenoj školi u Šibeniku kupili su novi, a Vodičkoj glazbi poklonili klavir kojim su se do sada koristili.

„Mi smo ga objeručke prihvatili i ovim putem im se zahvaljujemo na ovom, za nas vrlo vrijednom poklonu. Uvelike nam je olakšao rad. Sada neometano možemo održavati nastavu solfeggia koji je osnova svega". Solfeggio je nastavni predmet koji je neizostavni dio svakog glazbenog obrazovanja. Na njemu se stječu intonacijska i ritamska znanja i vještine koje onome tko ih je stekao omogućuju da razumije glazbenu strukturu. „Kada djeca nauče solfeggio, puno im lakše ide sviranje i čitanje nota", objašnjava predsjednik Vodičke glazbe, Ante Cukrov koji u Glazbi svira od djetinjstva. Već više od 20 godina.

20170309_191120_resized_1.jpg

Glazbena škola

Vodička glazba oduvijek ima svoju malu školu u kojoj su se obučavala djeca za sviranje u orkestru, a od ove godine bi obrazovanje koje steknu svirajući u Glazbi moglo postati i formalno.

„Dogovorili smo se s Glazbenom školom Josipa Hatzea iz Splita da sva djeca koja su zainteresirana, a u ovom trenutku to je svih trinaestero upisanih, mogu polagati ispite kod njih u školi. Organizirat ćemo se na način da djeca odlaze u Split ili da profesori dođu u Vodice. Uglavnom, svi koji polože ispite koji se od njih traže, dobit će diplomu o završenom razredu Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita', objašnjava predsjednik Cukrov.

Dok se puno Glazbi ovoga tipa u Hrvatskoj gasi, u Vodicama su od ove godine pokrenuli glazbenu radionicu u dječjem vrtiću. Tu se djeca već od treće godine života upoznaju s instrumentima i notama, prati se njihov sluh i ritam.

Vrtićku glazbenu radionicu planiraju povezati s glazbenom školom. „Ciljamo na to da obučimo djecu kako bismo za koju godinu imali sav instrumentarij koji nam treba za Glazbu. Za jedno 5-6 godina, ako se ovo održi, imat ćemo jedan od boljih orkestara u Hrvatskoj na račun te škole". Ove je godine glazbenu školu upisalo trinaestero djece, a s onom upisanom prošle godine, ukupno ih je dvadeset i petero. Uče glazbenu teoriju i sviraju klarinet, flautu, trubu, trombon i udaraljke.

7a16e205791bc6643a6f360cda33ddba_XL.jpg

Svjetski dan glazbe

Kao i ostale udruge, financijski ih potpomaže Grad, od kojeg su prošle godine dobili 115.000,00 kuna, a ukupan proračun im je bio 260.000,00 kuna.

„Htio bih se ovim putem zahvaliti Gradu i gradonačelnici što sve ove godine podržavaju i financiraju naš rad. Mi nastojimo nešto i sami „zaraditi". Prijavljujemo se na razne natječaje; lani smo dobili nešto novca od Županije, Ministarstva kulture, Nacionalnog parka Krka, nešto od donacija, nešto iz članarina...
Ali sve to skupa je malo i teško dostatno jer imamo i visoke troškove. Puno se Glazbi gasi jer muku muči s financiranjem. Nas najviše muči to što moramo plaćati najam prostora 30.000,00 kuna godišnje, jer nemamo vlastiti prostor. 25.000,00 kuna mjesečno odlazi na plaće za 6 profesora, a tu je još održavanje, instrumenti... Tako da nam novca uvijek, naravno, fali. Ali za održati tradiciju treba se itekako potruditi", kaže predsjednik Cukrov.

„Radimo i na projektu za Svjetski dan glazbe koji se obilježava u lipnju. Ideja nam je na tri punkta u Vodicama organizirati cjelodnevna glazbena događanja; nastupe klapa, zborova, bendova...Kako u Gradu nema, na primjer, pročelnika za kulturu ili osobe zadužene za taj dio posla, sve uglavnom moramo sami. Kako smo mi većinom volonteri, ponekad je teško sve to skupa organizirati", objašnjava Cukrov.

Glazba u Vodicama postoji od 1926. godine. Najstarija je to kulturna udruga u gradu. Neprekinuto radi već 91 godinu. Nije stala svirati ni za vrijeme Drugog svjetskog rata, ni za Domovinskog rata.

Trenutno u njoj, što vrtićke i školske djece, što odraslih, svira ukupno stotinjak ljudi, od kojih 50 u orkestru. Više od polovice orkestra čine mlađi od 25 godina.

Koncert s Harijem Rončevićem

Vježbaju dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, a kako je među njima desetak studenata, često i subotom. I prije nastupa.

Upravo se pripremaju za jedan: onaj s Harijem Rončevićem koji će održati u nedjelju 19.03. u Kulturnom centru u Vodicama. To je ujedno i njihov prvi zajednički projekt s novim maestrom Jakovom Jurićem. Koncert pripremaju zadnja tri mjeseca i jedva ga čekaju, kažu.

„Pozivamo sve da nam se pridruže na našem velikom koncertu u nedjelju 19.03. u Kulturnom centru u Vodicama, u 19:30 sati. S nama će pjevati Hari Rončević, a pridružit će nam se i klapa Godimenti", najavljuju iz Vodičke glazbe.

Ulaz je besplatan, a donacije su dobrodošle. Doniranim kunama dat ćete svoj doprinos razvoju velikog projekta male glazbene škole u Vodicama!

plakat-vg-hr.jpg

Poslijednja izmjena dana Utorak, 14 Ožujak 2017 23:29
djelomob1.jpg