Ožujak 22, 2017 3463

Izložbom u knjižnici obilježen Svjetski dan voda

„Vrata sela“ poslužila za inspiraciju prekrasnih djela članova i prolaznika likovnih radionica LU More

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Večeras je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice otvorena izložba „Vrata sela" vodičke Likovne udruge „More". Izložbom je obilježen Svjetski dan voda, a povezanost vode i naziva izložbe pojasnila nam je prof. Manuela Srdarev (a i Roko Ivanda mlađi u ugodnom razgovoru nakon otvorenja).

Poznato je da su Vodice, za razliku od mnogih obližnjih sela i gradova poput Šibenika, Zadra i Trogira, oduvijek obilovala vodom koja je, kako u pjesmi kaže vodički kroničar Mile Bastić, svome „gradu darovala ime". Iako je malo materijalnih tragova, osim što je to vidljivo u nekim venecijanskim kartama, zna se da je stara vodička jezgra nekada bila utvrđena. U tom dijelu mjesta bio je i sustav nepresušnih bunara koji su bili razlog što su, po vodu koje je u njima bilo napretek, brodovljem dolazili iz brojnih susjednih dalmatinskih gradova. Po vodu su dolazili i Turci u vrijeme dok su boravili u Rakitnici. U tim situacijama morali su oružje ostavljati u Bažani, a tek tada bi kroz „vrata sela", koja su se nalazila na dijelu Poljane koji je vodio prema crkvi, mogli ući u utvrđeni dio i koristiti vodu iz bunara.

Upravo ta „vrata sela" bila su inspiracija članovima i polaznicima likovnih radionica LU „More" pri stvaranju prekrasnih djela izloženih u vodičkoj knjižnici. Kroz priču o svemu tome, kako je rekla Manuela Srdarev, željelo se djeci ukazati na značaj i blagodati pitke vode koju mnogi u svijetu nemaju ni za najosnovnije potrebe.

IMG_0662.JPG

O likovnim radionicama i radu sa brojnom djecom, kako onom od prvog do četvrtog , tako i onom od petog do osmog, govorila je Marija Ivanda, koja je iskoristila prigodu da iskaže zadovoljstvo odličnom suradnjom vodičkih likovnjaka sa Gradskom knjižnicom Vodice. Na to se nadovezala Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Knjižnice i najavila novu zajedničku izložbu početkom ljeta, a povodom završetka školske godine.

Napomenimo još i da je otvorenje ove izložbe putem svoje facebook stranice izravno prenosio Zoran Ivančev - Afrika. Izložba će trajati do 7. travnja, a već nekoliko dana kasnije (10.04.) bit će otvorenje izložbe fotografija „Žudiji u objektivu Hrvoja Jelavića".

Tekst: Ivica Bilan / Foto: Ivica Bilan; Petar Grgurev; Video: Petar Grgurev

Tags
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Ožujak 2017 23:38
djelomob1.jpg