Ožujak 30, 2017 2774

U Kulturnom centru održana dva vrlo zanimljiva predavanja o arheologiji našeg kraja

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Večeras su u Kulturnom centru u Vodicama, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta, a povodom Svjetskog dana voda, održana dva vrlo zanimljiva predavanja.

Viši kustos antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toni Brajković, koji posljednjih sedam godina vodi istraživanja na Velikoj Mrdakovici održao je predavanje o njezinom širem povijesnom kontekstu.

Ovaj lokalitet, kojeg zbog otkrivanja megalitskih ostataka na samome tjemenu neki nazivaju i Hrvatska Mikena, kroz godine istraživanja ponudio je mnogobrojne vrijedne artefakte na osnovu kojih možemo zamisliti kako se na ovom području živjelo prije više od tri tisuće godina.

Istraživanja na području Velike Mrdakovice nastavljena su prije nekoliko godina, nakon stanke od gotovo četiri desetljeća. Posla je još jako puno, ali malim koracima i svakim novim otkrićem slaže se mozaik jednog davnog vremena.

29f00dff-ac7b-4d7a-a7e3-c012df41f398.jpgViši kustos antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toni Brajković i dr.sc.Irena Radić Rossi, podvodna arheologinja, docentica Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

 

U posljednjih nekoliko godina Velika Mrdakovica doživljava i svoju turističku valorizaciju; taj arheološki lokalitet privlači sve više posjetitelja, posebno u ljetnim mjesecima kada se tamo upriličuju proslave Bakanalija.

Nedavno otkriveni ostaci rimskog brodoloma u podmorju otoka Žirja upotpunjuju sliku o vezama koje su onodobni stanovnici imali sa svijetom koji ih je okruživao.

Ostaci brodoloma iz 4. stoljeća prije Krista otkriveni su tek prije nešto više od godinu dana i to zahvaljujući roniocima Stipici Birinu i Vedranu Dorušiću koji su otkriće lokaliteta brodoloma dojavili stručnjacima zaduženim za zaštitu i istraživanje takvih vrijednih lokaliteta. Radi se o neoštećenom nalazištu s više od 130 amfora i sedamdesetak raznih drugih predmeta.

c13450f2-0e17-497c-97cc-97d5393848cf.jpg

Vrlo zanimljivo predavanje o rezultatima istraživanja podvodne ostavštine otoka Žirja održala je dr.sc.Irena Radić Rossi, podvodna arheologinja, docentica Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Dr. Radić Rossi autorica je brojnih znanstvenih radova i voditeljica projekata istraživanja i zaštite arheološke baštine u hrvatskom podmorju i priobalju.

Ova predavanja privukla su šezdesetak znatiželjnika i zaljubljenika u arheologiju našega kraja koji su u Kulturni centar o tim temama došli poslušati prave znalce.

Po završetku predavanja, druženje domaćina, predavača i posjetitelja nastavilo se opuštenijem tonu u atriju Kulturnog centra uz rimske slastice i vino.

efed9fa0-0d2b-46f5-ac3a-168954b0b292.jpg

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 30 Ožujak 2017 22:55