Travanj 22, 2017 4113

U Gradskoj knjižnici Vodice

Noć knjige sa mladom pjesnikinjom Lucijom Zmijanović i šibenskim HGSS-ovcima

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

U ovogodišnjoj „Noći knjige" Gradska knjižnica Vodice ugostila je mladu pjesnikinju Luciju Zmijanović i šibenske HGSS-ovce.

 

Lucija Zmijanović učenica je šestog razreda Osnovne škole „Fausta Vrančića" iz Šibenika. Odmalena, gotovo od trenutka kada je naučila pisati, započelo je njeno druženje sa poezijom. O tim počecima, a i o koječemu drugom, saznali smo iz razgovora kojeg su sa Lucijom vodile njene prijateljice Lani Mirna Avdagić i Lucija Kostelac, moderatorice ovog događaja. Odgovarajući na njihova pitanja, glavna zvijezda večeri ispričala nam je i o svojim susretima sa poznatim književnicima za djecu, poput Mladena Kušeca, koji ju je prije nekoliko dana ugostio u svojoj radijskoj emisiji „Bijela vrana", i sa Sanjom Pilić, a pojasnila nam je i što ju je motiviralo na pisanje pojedinih pjesama, poput one o svom mlađem bratu Jakovu sa kojim se, kako je rekla, nekad bolje slaže, a ima dana kada baš i nije tako.

Njene pjesme ukorićene su u nekoliko objavljenih zbirki poezije. Zbirka „Ja se ne bojim" prevedena je i na talijanski jezik.

U ovoj prigodi Lucijine pjesme čitali su njeni prijatelji iz Dramske radionice Janja i Tonka Avdagić i Noa Protega. Večer su upotpunili polaznici šibenske Glazbene škole „Ivana Lukačića" Tedi Trkulja, Katarina Mileta i Katarina Žaja predivno svirajući (među ostalim i skladbu bivšeg predsjednika Josipovića) na klaviru, violončelu i flauti. Publika je zbilja mogla uživati i u Lucijinim stihovima i njihovoj izvedbi.

Nakon mladih talentiranih Šibenčana u Noći knjige družili smo se sa članovima Stanice Šibenik Hrvatske gorske službe spašavanja. Prvo je prikazan kraći dokumentarni zapis jedne od njihovih akcija, a nakon toga nam je rad šibenske ispostave predstavila pročelnica Blanka Lučić.

Blanka, koja je naša sumještanka (još ih je dvoje iz Vodica), prva je žena pročelnica u Hrvatskoj.

Stanica Šibenik, oformljena 2004. godine, trenutno broji 36 osoba, među njima je i devet žena.

Godišnje, u prosjeku, imaju 17 akcija, bilo da je riječ o onim na planinama, u spiljama ili potragama za nestalim, uglavnom strarijim osobama. Jako bitno je napomenuti da su svi volonteri, što je razlog više da cijenimo njihovo posvećivanje tom, malo je reći, hvalevrijednom pozivu. Nije nimalo lako usklađivati svoje poslovne i privatne obaveze sa pripremama i akcijama, koje često traju i po nekoliko dana u komadu. Najčešće se „regrutiraju" iz redova zaljubljenika u planine, a da bi netko postao gorski spasitelj mora proći i vrlo zahtjevnu obuku.

Posjetitelji ovog druženja sa HGSS-ovcima, koji su postavljajući pitanja vrlo aktivno sudjelovali u razgovoru, saznali su još puno zanimljivih pojedinosti o „Životu" gorskih spasitelja.

Osim pročelnice Blanke, gosti Gradske knjižnice Vodice u „Noći knjige" bili su i Antonia Viljac i Ana Mijić, vrsne planinarke i speleologinje, te Ante Ercegović, Luka Dubravica i Momir Karabuva – Mošo (vratar vodičkih rukometaša) čije su fotografije, snimljene na akcijama, izložehne u multimedijalnoj dvorani.

Izložba će biti otvorena nekoliko sljedećih tjedana.