Svibanj 09, 2014 3234

Otvorena izložba iskopina „Velika Mrdakovica 2011-2013“: Upoznajte ljepotu i vrijednost istraženog arheološkog materijala

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Vrijedne iskopine koje su u posljednje tri godine pronađene na arheološkom nalazištu Velika Mrdakovica od večeras su izložene u atriju Kulturnog centra u Vodicama. Organizatori izložbe su Muzeja grada Šibenika i Pučko otvoreno učilište Vodice.

vmrdakovicaizlozba

U tri kampanje koje su proteklih nekoliko godina provodili arheolozi pod vodstvom višeg kustosa Tonija Brajkovića iz Muzeja grada Šibenika istraženo je petnaest novih grobova u kojima su pronađeni vrijedni artefakti, neki i raritetni koji imaju veliki značaj za spoznavanje veličine i važnosti liburnsko – rimskog naselja koje je postojalo na lokalitetu Velika Mrdakovica.
Uskoro će lokalitet Velika Mrdakovica postati dostupan turistima kroz program HERA, program održivog turističkog upravljanja jadranskom baštinom koji se provodi u šest zemalja jadranske regije.

U sklopu tog projekta planira se organiziranje čak dva festivala na tom području: Starorimski paljevinski pokop i Bakanalije te organiziranje jedinstvenog arheološkog safarija u kojem bi turisti pod vodstvom arheologa bili „lovci na arheološko blago".

Spomenimo i da će cjelokupno baštinjeno bogatstvo s Velike Mrdakovice, uz arheološke nalaze s drugih lokacija u zaleđu Vodica biti dio stalnog postava buduće vodičke muzejske ustanove.

{jlex-jlex}izlozbamrdakovica!folio!flickr!72157644169116168{/jlex}

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg