17 Sij 2018
  1351

Profesor Krolo u vodičkoj knjižnici predstavio rezultate istraživanja o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u većim primorskim gradovima

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Sinoć je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Vodice zadarski sociolog doc.dr.sc. Krešimir Krolo održao predavanje koje je naslovio prema svom istraživanju „Od turbofolka do opere: sociološko objašnjenje glazbenog ukusa mladih u Hrvatskoj". Nastavak je to projekta Gradske knjižnice Vodice „Animacija demokracije: kako glazba mijenja svijet".

 

Profesor Krolo predstavio je rezultate istraživanja glazbenog ukusa mladih u većim gradovima na jadranskoj obali, zatim istraživanje o kulturnim potrebama i vrijednostima mladih u većim primorskim gradovima te preliminarne rezultate (još neobjavljenog) istraživanja glazbenog ukusa odraslih osoba.
Kroz predavanje objasnio je važnost glazbe za društveni identitet, posebno mladih osoba, i povijesni razvoj glazbenog ukusa kao i sociološke teorije istraživanja kulturnih i glazbenih ukusa. Rezultati navedenih istraživanja, kojima je ipak bio posvećen veći dio predavanja, potvrđuju konzumaciju glazbe kao izraz klasnog i današnjeg potrošačkog identiteta. Rezultati su imali za cilj utvrditi poveznicu između glazbenog ukusa i obrazovanja, kulturnog kapitala, tolerancije prema manjinskim skupinama, posjećivanja kulturnih sadržaja, religijskih sklonosti.

26758341_1690718684353772_2794162603160715057_o.jpg

Što se tiče glazbenih ukusa, istraživanje je pokazalo kako turbofolk i hrvatski (balkanski) izvođači zabavne pop glazbe slušaju uglavnom osobe manjeg kulturnog kapitala, čiji su roditelji slabije obrazovani. Najčešće pohađaju strukovne škole, manje su tolerantni, a većina od njih deklariraju se kao vjernici. Rijetko posjećuju kulturna događanja i nemaju naviku čitanja i kupnje knjiga. Istraživanje je pokazalo kako su konzumenti klasične glazbe i heavy metala umnogome drugačiji od mladih koji slušaju balkanski pop, pogotovo u vrijednosnim orijentacijama.

Zabrinjavajuće je što provedena istraživanja pokazuju kako su mladi okrenuti prema kulturnom zatvaranju, netoleranciji i isključivosti, a istraživanje je to povezalo s dominantnim glazbenim ukusom (turbofolk i balkanski pop). Dok glazbu koja zahtjeva „previše razmišljanja", poput klasike, jazza i (zanimljivo) heavy metala slušaju manjinske skupine, i to one koji su djeca bolje obrazovanih roditelja, pohađaju gimnazije, više čitaju i slično. Zanimljivo je također i to da turbofolk više slušaju djevojke.

26910208_1690718681020439_6018262972304746482_o.jpg

Profesor Krolo dotaknuo se i iseljavanja, ističući kako se najčešće iseljavaju mladi koji bi mogli biti nositelji kulture u Hrvatskoj, što naziva genocidom kulturnog kapitala i stoga upozorava da su potrebne temeljite strukturne reforme, ne radi nametanja ukusa, već radi uspostavljanja ravnoteže i raznolikosti koja je temelj zdravog društva. Poručio je: „vratite kulturu kulturnjacima, inače ćemo početi zatvarati muzeje, kazališta, knjižnice,..."

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže
  Information
  Podijeli
  Information

  Broj turista raste iz dana: Pogledajte kako danas izgledaju vodičke plaže

  Information
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close