Izložba i promocija spota u knjižnici: Večer protkana emocijama izazvana spojem tradicijske baštine, umjetnosti i duhovnosti

Ocjeni sadržaj
(5 glasova)

Neki dani, ili u ovom slučaju neke večeri, usjeku se ljudima u pamćenje i u srca ponešto više od ostalih. Dojam je sviju koji su večeras došli u vodičku knjižnicu i prisustvovali još jednom događaju kojim se unutar manifestacija Dani kršćanske kulture i Deset dana Uskrsa u Vodicama najavljuje i slavi predstojeći blagdan, da će im on zadugo ostati u lijepom sjećanju na večer protkanu emocijama izazvanu spojem tradicijske baštine, umjetnosti i duhovnosti.

Piše: Ivica Bilan

Dva su povoda okupljanju u multimedijalnoj dvorani naše knjižnice, izložba fotografija vodičke nevjeste Gojke Skorić Pelajić i promocija prigodnog blagdanskog spota klape Bunari.

Iako Gojku poznamo prvenstveno po njenom sviranju mandoline (poput supruga Krešimira), u ovoj prigodi predstavila nam se svojom drugom vodičkom samostalnom izložbom fotografija koja je snimila na Festivalima Žudija u Tisnom, Vodicama, Mliništu, Imotskom i Kominu. O samom Festivalu i o Gojkinim fotografijama govorio je Šime Strikoman, osnivač i idejni začetnik festivala čije je domaćinstvo „rasprodano" godinama unaprijed. To dovoljno govori o njegovoj zaživljenosti i popularnosti. Osim fotografijama, Gojka nam se predstavila i svojim stihovima koji su obogaćeni majstorskom gitarističkom pratnjom Filipa Ljubičića, profesora u glazbenim školama u Tisnom i Šibeniku.

Za one koji to ne znaju, članovi klape Bunari „regrutirani" su iz Vodičkih Žudija. Shvatili su u jednom trenutku da osim privrženosti vjeri svojih otaca i ljubavi prema tradicijskoj baštini, gaje i ljubav prema lijepom pjevanju i bio je to okidač da osnuju klapu koju danas i struka i publika ubrajaju u sam vrh klapskog pjevanja u Hrvatskoj. Njihov bariton Marko Juričev-Martinčev jedan je od organizatora ovih preduskrsnih događanja u Vodicama.

Za ovu prigodu Bunari su snimili spot u kojem pjevaju korizmene napjeve. U spotu su osim nedavno snimljenih kadrova koristili i arhivske iz filma o Vodičkim Žudijama koji je za Hrvatsku radioteleviziju napravila autorica Vlatka Vorkapić . Korišteni su i neki arhivski kadrovi Šime Strikomana, a o samom spotu govorili su njegovi autori Ante Juričev-Grgić, Nikola Rak i snimatelj i redatelj Tomislav Dugandžić. Tomislavu je ovo peta suradnja sa Bunarima.

Večer koju je moderirala Sanja Radin-Mačukat, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice, nije mogla proći bez sudjelovanja nekoliko osobe iz publike, koji su potaknuti svime što je večer donijela, dali i svoj doprinos da ona ostane zapamćena. Navest ćemo Ljiljanu Juričev-Martinčev koja se u ime mještana zahvalila Gojki na impresivnim fotografijama i Josipa Matešu – Jolu koji je pročitao jednu svoju prigodnu pjesmu, a Gojki poklonio predivan dar, izrezbareno slovo „h" na glagoljici. Nikad kraja Jolinoj kreativnosti.

Napomenimo još da je večeri prožetoj lijepim fotografijama, divnoj gitarističkoj umješnosti profesora Ljubičića i maestralnom pjevanju naših dragih Bunara, prisustvovalo mnogo generacija Vodičkih Žudija, od onih mladih koji će idućih dana aktivno sudjelovati u crkvenim događanjima, pa sve do onih starijih poput Ante Ivasa – Mede, Milana Fržopa – Kokoše, već spomenutog Jole, te Stanka Sladoljeva i najstarijeg Šime Čičin-Angula.

Posebno ističemo i jedan bračni par koji je u vodičku knjižnicu došao čak iz Splita. Svaka im čast!

P1000266.JPG

Sutra se korizmenim koncertom u Kulturnom centru nastavlja manifestacija Deset dana Uskrsa u Vodicama.

Izložba fotografija Gojke Skorić Pelajić bit će otvorena nekoliko narednih tjedana.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 27 Ožujak 2018 23:18
djelomob1.jpg