Recenzija filma Američki plaćenik

Može li Mitch Rapp stati uz bok Jasonu Bourneu?

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Lako je moguće da su se producenti zapitali isto pitanje kada su krenuli u ovaj filmski projekt. Naime, kao i "stariji brat" Jasonu Bourne koji je nastao u glavi pisca Roberta Ludluma tako je i Mitch Rapp plod mašte amreičkog književnika Vincea Flynna. A kako literarni Jason Bouren i Mitch Rapp imaju dosta dodirnih točaka, prvenstveno, obučeni su da se bore protiv svih onih koji prijete "američkom načinu života", vjerujem da su se i producenti Američkog plaćenika ( American Assassin) nadali rađanju nove filmske franšize i da bi Mitch Rapp mogao bez srama stati rame uz rame sa dokazanim filmskim špijunima poput vecć spomenutog Jasona Bournea, Ethana Hunta ili pak Jamesa Bonda.

Vince Flynn je do svoje smrti napisao 13 romana u kojima je glavni protagonist Rapp. Kako su njegovi romani u SAD-u bili veoma popularni, navodno su prodani u 15 miljuna primjeraka, a među obožavateljima njegovih djela su i bivši predsjednici Bill Clinton i George W. Bush, tako već dugo kruži ideja o filmskoj adaptaciji.

Odabir je pao na 11. knjigu koju je Flynn napisao, American Assassin, a koja nas kronološki vraća na početak i upoznaje sa mladim Rappom i njegovom regrutacijom i obukom.

Sasvim logičan odabir od strane producenata. Moram spomenuti da sam ja pročitao par Flynnovih knjiga koje su prevedene kod nas, a među njima je i Plaćenik. Romani su skroz korektni, lako se čitaju i razumijem zašto su popularni među amerima koji obožavaju svoje heroje bilo da su stvarni ili literarni i bez suvišnih pitanja konzumiraju tu tematiku.

Film je za razliku od književnog prijedloga, čija se radnja odvija u devedesetima, smješten u današnje vrijeme. Samim time radnja je prilagođena aktualnim američkim interesima i aktualnim neprijateljima. Brzog je tempa i fokus je na akciji što je mene ovaj put dosta zasmetalo. Naime, u knjizi je dosta vremena posvećeno karakterizaciji likova, međusobno odnosu i stvaranju povjerenja i poštovanja među njima. Redatelj i scenarist su sve to odlučili odbaciti pa tako tu imamo jednodimenzionalne likove koji se ponašaju i reagiraju po već viđenom uzorku što je prava šteta.

Rezultat je onda film, s nekoliko upečatljivih scena, u kojem je jedino važno pobiti teroriste, a moglo se tu puno, puno više izvući.

Glumci su većinom Hollywoodska B-liga osim par veterana. Od imena na prvu vjerojatno ćete prepoznati ono Michela Keatona, prvog filmskog Batman, ovdje u ulozi Rappova instruktora ili pak Davida Sucheta svima nama dragog Herculea Poirota. Ostale face, zajedno sa glavnim glumcem Dylanom O'Brienom ( Maze Runner ) ste vidjeli tu i tamo po nekim filmovima ali ništa vrijedno spomena. Vjerojatno je tom odabiru kumovao buđet filma od 30 milja dolara što je, u današnjem filmskom biznisu - sitnica. Samim time i njihova glumačka izvedba u ovom filmu neće zadužiti filmsku umjetnost.

Američki plaćenik gazi već utabanim žanrovskim stazama. Ako volite Jasona Bournea, Jacka Bauera i ostalu ekipu onda pogledajte i Mitcha Rappa, čisto da ubijete dva sata. Druga strana te medalje je, ako volite filmove i serije već spomenute ekipe Mitch, kao posljednji u nizu, vam neće donijeti apsolutno ništa novo. Lako je moguće da će biti još nastavaka o ovom tajnom agentu jer, prema dostupnim podacima, film je već utržio 40 milijuna i samim time je ostvario profit. Nadam se da će za buduću Rappovu avanturu producenti razvezati vreću s novcem i da ćemo dobiti kvalitetniji filmski uradak, pa će onda Mitch Rapp moći stati uz velikim dečkima.

Film možete pogledati u vodičkom kinu u subotu (30.09.) i nedjelju (01.10.) od 21 sat

 

Grgo Birin

Nije mi cilj glumiti nekoga filmskog kritičara i prodavati pamet, već u par jednostavnih rečenica približiti film i izdvojiti ono najbolje iz istoga. Najbitnije je da se mišljenja razlikuju i ono što se meni svidi ne mora vama i to je sasvim u redu

https://www.facebook.com/grgo.birin