Ratovi zvijezda - Posljednji Jedi: HRABAR, ODVAŽAN, DRUGAČIJI

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Prvi put nakon dugo vremena dogodilo mi se da me je jedan filmski uradak potpuno iznenadio. U tolikoj mjeri da sam dugo razmišljao što napisati o njemu i da li uopće nešto napisati.

Razlog tomu je što , kad god odem pogledati neki film u kino, uvijek imam neku predodžbu što očekivati. Prvenstveno zbog činjenice da u današnjem, virtualnom svijetu, uvijek naletiš na informacije vezane za neki budući film. Bilo da su one u vidu trailera, članaka, intervjua ili nečeg četvrtog društvene mreže i internetski portali će vam ih uporno gurati pod nos koliko god se vi trudili zaobići iste.

Tako je bilo i sa Posljednjim Jedijem. Iako je njegov prethodnik, Sila se budi, vrlo uspješno otvorio novu trilogiju, ja ću bez problema reći da je on bio besramna kopija prvih Ratova zvijezda.

Disney se tu odlučio za jedan kukavički pristup. Praktički su prodali ušminkanu verziju "Nove nade". Ali publici se svidio, iz razloga što današnja kino publika više voli konzumirati krasne CGI efekte i ostale tehnološke novotarije nego uživati u glumačkim ostvarenjima ili smislenoj priči koja ima glavu i rep. Za slučaj da je priča imalo zahtjevnija odmah po završetku filma na internetu možete pronaći objašnjenja što je redatelj želio reći. To je današnja realnost. Tako da sam očekivao da će Posljednji Jedi nastaviti u tom smijeru. No redatelj i scenarist Rian Johnson vrlo hrabro odvodi svoj film u, za mene, sasvim neočekivanom smjeru.

Posljedni Jedi je film koji hrabro i bez srama propituje sve temelje na kojima je izgrađen dosadašnji Star Wars univerzum. Dakle sve ono što su ljubitelji uzimali zdravo za gotovo u posljednjih četrdeset godina otkada je prvi film ugledao svijetlo dana ( tu ne mislim samo na filmove već i na sve dodatne materijale iz Star Wars svijeta poput knjiga, stripova, video igara) Rian Johnson propituje i analizira i "ruši" kroz dijalog i postupke svojih likova. Interakcijom između Lukea, Rey i Kyloa dobivamo jednu dublju ili širu ( kako god želite ) sliku o njima, njihovim motivima , željama i strahovima koja se dosta odmiče od dosadašnjih slika junaka i negativaca, pripadnika svijetla ili tame, Jedija ili Sitha u Star Wars svijetu. Mijenja nam se percepcija koju smo dosad imali o starim likovima, a novi dobivaju dodatnu dubinu.

Johnsonov pristup je dosta ozbiljan i ponekad i mračan. Ima tu i komičnih dijaloga i scena ili pak likova čiji je jedini zadatak da izazovu smijeh. Vjerojatno je studio inzistirao na istima, jer se nekako ne uklapaju u cijeli ovaj koncept.Također i nekoliko jeftinih sladunjavih scena odudara od samog filma. Glumci su napravili vrhunski posao. Prvenstveno Mark Hamil kao Skywalker i Adam Driver kao Kylo Ren. Bilo je lijepo vidjeti Carrie Fisher posljednji puta kao Princezu Leiu. Uz neizostavnog Johna Williamsa koji je i ovaj puta bio zadužen za glazbu.

Namjerno sam izbjegavao spomenuti bilo što vezano za radnju i tako nešto spoilati. Smatram da je najbolje da ga sami odgledate i donesete zaključke o ovim novim Star Warsima i smjeru kojim ih vodi Rian Johnson.

Jer sigurno je riječ o novome smjeru koji će slijediti budući filmovi. Zato ću na kraju spomenuti jednu scenu uz vrlo blage spojlere. Naime, u drugoj polovici filma Kylo pruži ruku Rey i kaže joj neka zaboravi prošlost. Neka zaboravi pobunjenike, republiku ili Carstvo. Neka zaboravi podjelu na Sithove i Jedije i zatraži od nje da mu se pridruži u novoj budućnosti koju će oblikovati njih dvoje. Kamera se tad fokusira na njenu ruku.
Ova scena je jako simbolična. Upravo kroz Kyloa redatelj Johnson i studio Disney obraćaju se gledateljima i dugogdišnjim fanovima. Traže od njih da "zaborave" na ono što je bilo prije i da prihvate pruženu ruku , tj.ovaj novi smjer kojim su Star Wars-i krenuli. Na fanovima, tj. vama je hoćete li tu ruku prihvatiti ili ćete prkosno odbiti te otpisati ovaj film i sve ono što slijedi.

Grgo Birin

Nije mi cilj glumiti nekoga filmskog kritičara i prodavati pamet, već u par jednostavnih rečenica približiti film i izdvojiti ono najbolje iz istoga. Najbitnije je da se mišljenja razlikuju i ono što se meni svidi ne mora vama i to je sasvim u redu

djelomob1.jpg