CRVENI VRABAC : Red seksa , red nasilja i mnogo, mnogo preokreta

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sa ovih par riječi, koje sam iskoristio za naslov, može se opisati Crveni vrabac. Hladnoratovski špijunski triler, smješten u današnje doba s poznatima glumačkim imenima poput Jennifer Lawrence, Joel Edgerton i Jeremy Ironsa. Film nastao prema istoimenom romanu Jasona Matthewsa, bivšeg djelatnika CIA-e, koji je hvaljen zbog dosta vjernog prikaza špijunskog svijeta. A upravo zbog današnjih napetih političkih odnosa između Rusije i Amerike nekako se činilo da je pravo vrijeme za filmsku ekranizaciju istog.

Crveni vrabac donosi nam priču o Dominiki Egorovoj ( Jennifer Lawrence ), bivšoj ruskoj primabalerini koja biva primorana raditi za vladu. Nakon obuke u školi za "vrapce" dobija zadatak zavesti američkog agenta Natea Nasha ( Joel Edgerton ) kako bi iz njega izvukla informaciju o krtici unutar ruske vlade. Priča zbog koje biste pomislili da je ovo samo još jedan od mnogobrojnih špijunskih filmova koje ste dosad imali prilike pogledati. Ipak nije tako.

U prvom redu ovo je film koji je u Americi izašao pod oznako R, što znači da je namijenjen starijima od 18. Razlog tomu su mnogobroje scene eksplicitnog seksualnog sadržaja i scene brutalnog nasilja. Pomoću njih redatelj je želio postići surovi prikaz tog svijeta. Jennifer Lawrence se jako dobro snašla u to ulozi. Ona je jedan odmak od uloga koje su dosada obilježile njenu karijeru poput Katniss Everdeen (Igre gladi ) ili pak Raven ( X-men ).

Spremno je pokazala sve svoje atribute u filmu i uvjerljivo odradila sve, i pikantne i mučne scene.

Meni je najveći problem ovog filma što je pisan tako da je nemoguće odrediti motiv glavne protagonistice. Previše obrata je ubačeno u priču. Nisam znao što Dominiku gura naprijed, koji su njeni ciljevi. I samim time bilo mi ju je teško povezati se s njom. Tako i kemija koja je trebala biti između nje i Natea je vrlo slaba i nisu uvjerljiv kao filmski par. Na kraju film, koji traje gotovo dva i pol sata , lijepo objasni sve ali mene više jednostavno nije bilo brige.

Nakon svih preokreta i brutalnih scena i meni predugog trajanja jednostavno sam bio umoran i nije me više bilo brige za Dominiku i njenu sudbinu.

Ukoliko ste ljubitelj špijunskih trilera, ili mlade Jennifer pogledajte ovaj film iako bi vam, kao i meni, mogle zasmetati ove iste stvari.

Grgo Birin

Nije mi cilj glumiti nekoga filmskog kritičara i prodavati pamet, već u par jednostavnih rečenica približiti film i izdvojiti ono najbolje iz istoga. Najbitnije je da se mišljenja razlikuju i ono što se meni svidi ne mora vama i to je sasvim u redu

https://www.facebook.com/grgo.birin
djelomob1.jpg