PODSJEĆAJU NA REVIZIJU KNJIŽNOG FONDA

LJETO U VODIČKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI: Veselo i šušurasto

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Iako traju ljetni školski praznici u vodičkoj je gradskoj knjižnici veselo: djeca i mladi gotovo svakodnevno navrate u knjižnicu – što zbog knjiga, što zbog kompjutora i igara, ali i jesenskih ispitnih rokova i diplomskih radova.


„Imamo puno sezonskih korisnika. To su istinski „ovisnici“ o knjigama i upravo oni ovih dana najčešće navraćaju u knjižnicu. Ima među njima onih koji u Vodicama i nekim susjednim mjestima imaju svoje kuće, a ima i mladih iz unutrašnjosti Hrvatske koji rade u hotelima, kafićima, restoranima ili dućanima, ali svejedno pronalaze vremena za druženje sa knjigama“ - kazao je Ivica Bilan, djelatnik Gradske knjižnice Vodice.

Ljeti se najviše čitaju krimići i ljubavni romani, ali korisnici rado na policama traže i drugačije štivo. Knjige mladog autora Kristiana Novaka „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“ trenutno su najtraženije. Najmlađi ponajviše čitaju o djevojčici Petri i knjige Julije Donaldson, a nešto starija djeca obožavaju knjige Davida Walliamsa. Dvije Sanje, Pilić i Polak koje su već godinama najpopularnije štivo djevojčica.

IMG_6976.JPG

„Sa svojim korisnicima uvijek rado izmijenimo pokoju riječ. Nastojimo da se odnos sa njima ne svede samo na posudbu knjiga. U ovim ljetnim sparnim danima rado ih poslužimo i čašom vode ili nekim drugim osvježavajućim napitkom. Pogotovo kad se radi o nešto starijim osobama.“

Redoviti gost zadnjih je i poznata hrvatska psihologinja, Vodičanka (i Zatonka) Tomica Šćavina dok za Treći program Hrvatskog radija priprema dokumentarnu emisiju, ali i Sanja Polak, najpopularnija hrvatska književnica za djecu.

„Nedavno nas je posjetio i hrvatski veleposlanik u Parizu, naš sumještanin Filip Vučak koji je s ravnateljicom dogovorio predavanje koje bi održao u jesen ili zimu. Iako nije definitivno odlučeno, vrlo vjerojatno je da će pričati o Hrvatskom proljeću. Za one koji to ne znaju, Vučak je bio jedan od važnijih aktera i studentskih vođa u događanjima početkom sedamdesetih godina“, istaknuo je Bilan.

Nerijetko navrate i turisti koji traže nekakve informacije. Jedan gost iz Slovenije svakodnevno čita tiskovine koje imamo u čitaonici. Također, u tijeku je izložba sudionika mađarske likovne kolonije koja već godinama djeluje na našem području, prvo u Srimi, a zadnjih godina u Luci na otoku Prviću. Na otvorenje izložbe redovito dolaze mađarski konzularni predstavnici. Ove godine otvorenju je prisustvovao Bela Gardoš.

IMG_6827.JPG

„Krajem osmog mjeseca u našoj knjižnici imamo reviziju knjižnog fonda. Stoga do 20. kolovoza moramo prikupiti sve knjige. Još jednom želimo podsjetiti naše korisnike da nam najkasnije do tog datuma vrate knjige koje su trenutno kod njih“, naglasio je.

Knjižnica će zbog revizije desetak dana biti zatvorena za korisnike, a nakon toga će lagano ući u jesensko-zimski „đir“. Počet će nova školska godina, a s njom i brojne aktivnosti, događanja i radionice za sve uzraste.

IMG_6987.JPG

Vaša reakcija na temu


Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica