Stop plastici: Brojni došli vidjeti film koji ukazuje na problem sve veće prisutnosti plastičnih proizvoda u morima i oceanima diljem svijeta

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Prikazivanje dokumentarnog filma „Plastični ocean“ redatelja Craiga Leesoa u Gradskoj knjižnici Vodice izazvalo je veliki interes naših sumještana. Brojni su došli vidjeti film koji na dojmljiv način ukazuje na problem sve veće prisutnosti plastičnih proizvoda u našim životima, u ovom slučaju u morima i oceanima diljem svijeta.


O tome su govorili Ana Robb iz francuske ekološke udruge „Albatros revolucija“, Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica popularne televizijske emisije „Vrtlarica“, i šibenska znanstvenica Ljiljana Zmijanović koja je imala i zadaću moderatorice.
Francuska ekološka aktivistica hrvatskih korijena (Zlarinka po ocu) Ana Robb u svom izlaganju pričala je o prihvatljivijim rješenjima od plastike i proizvodima za višekratnu upotrebu. Njenom zaslugom Zlarinjani su odlučili reći „zbogom!“ plastici i svoj otok pretvoriti u mjesto na kojem ona uopće neće biti prisutna.
Držimo im fige da u tome uspiju i da postanu uzor svima drugima.

Ljiljana Zmijanović je pričala o svom sudjelovanju u timu stručnjaka koji su iskazali negativno mišljenje o masovnom vađenju nafte u Jadranu i time spriječili vrlo vjerojatno zagađenje najljepšeg mora na svijetu, a kazala je i kako alarmantno zvuči podatak da se nakupine plastike u oceanima vide čak i iz svemira.

Najpoznatija „vrtlarica“ u Hrvatskoj (ma i šire), sjajna novinarka i promicateljica ekološkog uzgoja cvijeća, voća i povrća, Kornelija Benyovsky Šoštarić, pokušala je prisutne animirati da u svojim okućnicama uzgajaju na ekološki način što više povrća i time sebi priušte zdravije namirnice od onih kupljenih u supermarketima. Preporučila je svima da prilikom odlaska u dućane koriste platnene vrećice i time daju svoj doprinos borbi protiv sveprisutnih plastičnih. Također sve je zamolila da za predstojeće blagdane na grobove nose cvijeće, a ne plastične lampione.

U raspravu o sve većoj opasnosti od plastičnih proizvoda uključili su se i Melina i Marko Lugović, koje je zanimalo što će konkretno učiniti Zlarinjani u svojoj namjeri da se zauvijek riješe plastike, zatim Slobodan Mačukat koji je istaknuo da je za uspjeh u očuvanju okoliša potrebna sinergija kvalitetnih zakona i što više edukacije mladih ljudi, poput večerašnje, sa čime su se složili i Franjo Romić i Ivana Latin, djelatnica vodičkog komunalnog poduzeća „Leć“, koja je također istaknula veliki značaj edukacije, pogotovo kad je riječ o razvrstavanju otpada, korištenju više kanti i kompostera.

Prikazivanju sjajnog ekološkog filma i zanimljivoj raspravi prisustvovali su i učenici sedmih i osmih razreda vodičke osnovne škole koji su došli sa svojom profesoricom biologije Ivanom Mikulandrom. Bravo za mlade ekologe i njihovu profesoricu!
Inače, u organizaciji ovog događaja osim „Albatros revolucije“ sudjelovao je i Stipe Birin, vlasnik ronilačkog centra „Vodice dive“. Za danas je bila planirana i ronilačka akcija čišćenja vodičkog porta, ali je zbog lošeg vremena odgođena.

Za uspomenu na ovu večer gošće su dobile platnene vrećice Gradske knjižnice Vodice.

 

 

Vaša reakcija na temu
Super
Hahaha
Opa
Tužno
Ljut sam

hangardesknov.jpg
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close