19 Stu 2018
    1458

Martina Tabula: U Kini je knjižnica kulturni dnevni boravak

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Krajem listopada, Gradska knjižnica Vodice sudjelovala je na petodnevnoj konferenciji kojoj je za cilj bio uspostava kulturne i posebno suradnje među knjižnicama 16 zemalja srednje i istočne Europe sa Kinom.

Konferencija, odnosno prvi Forum predstavnika zajednice knjižnica NR Kine i zemalja srednje i istočne Europe se održao u gradu Hangzhou na istoku Kine, a iz Hrvatske su, osim predstavnika vodičke knjižnice, sudjelovali i predstavnici iz Zagreba, Bakra i Viškova.

Ravnateljica GK Vodice, Sanja Radin Mačukat je zbog obaveza bila spriječena putovati, tako da je knjižničarka Martina Tabula preuzela ulogu predstavnika delegacije iz Hrvatske te na okruglom stolu predstavila knjižničarstvo naše zemlje, navela čime se naše knjižnice bave, njihove specifičnosti te naglasila segment očuvanja kulturne baštine.

Dolores foto 3491.jpg

Pitali smo Martinu kakvi su joj dojmovi nakon povratka iz Kine na što ona odgovara:

”Kinezi jako puno ulažu u knjižnice. Mi smo bili smješteni u provinciji u kojoj postoji mnogo malih sela i jako se osjetio naglasak na poticanju čitanja kao i napor da male sredine budu pokrivene mrežom knjižnica. Također, knjižnice im rade i vikendom tako da je bilo jako lijepo vidjeti punu knjižnicu u nedjelju popodne.”

Boraveći u knjižnici u Hangzou, mogao se steći dojam, otkriva nam Martina, da se Kinezi zaista trude pružiti različite usluge svojim korisnicima. Tako postoji dvorana u kojoj se gledaju dokumentarci, zatim dvorana u kojem je postavljen cijeli jedan sound system na kojemu korisnici (u foteljama) mogu slušati glazbu, a ako se netko zaželi okušati u kaligrafiji, postoji prostorija i za to - trend je da knjižnica postane kulturni dnevni boravak.

DSC_1204.jpg

Pitali smo Martinu postoji li nešto što je potpuno drugačije nego u našim knjižnicama:

“Kina je iznimno tehnološki napredna, tako da se tamo sve odvija putem aplikacija; posuđivanje, razduživanje, zakasnina. Također, postoji automat za knjige koji funkcionira na isti način kao automat za grickalice. Mještani su me s druge strane zadivili jer se vidi neka njima specifična upornost i rad. Dobila sam dojam da nikome nije teško raditi ako će njihov rad doprinijeti nekom višem dobru, odnosno ako će zajednica od tog rada profitirati. Možda to leži u njihovom državnom uređenju ili im je jednostavno takav mentalitet. U svakom slučaju drugačije i pohvalno”, objašnjava.

Tijekom 5 dana druženja sa kolegama knjižničarima i ostalima iz kulturnog života, Martina je dobila osjećaj da se Kinezi iznimno dive europskoj kulturi i kulturnoj tradiciji. Organizacija ove konferencije trajala je godinu dana, bilo je mnogo volontera koji su se zaista trudili da sudionicima iz Europe ništa ne nedostaje, a koliko naglasak stavljaju na čitanje svjedoči i to da njeguju razvoj čitalačke navike od malena i to ne samo putem knjiga, već i putem računalnih, znanstvenih i obrazovnih aktivnosti.

A kada pogledamo programe koje naša knjižnica u Vodicama nudi, od pričaonica za djecu, dokumentarnih filmova o različitim društvenim temama, znanstvena i putopisna predavanja, pjesničke večeri i radionice i ostalo čiji je popis jako dug, dalo bi se zaključiti, da bez obzira na aplikacije i knjigomate, uopće ne kaskamo za Kinezima, već naprotiv, imamo prekrasan kulturni dnevni boravak u kojem bi se svaki Kinez sigurno osjećao kao doma.

Dolores foto 3473.jpg

Dolores foto 3466.jpg

Dolores foto 2896.jpg

IMG_20181019_155100.jpg

DSC_8735.jpg

djelomid1.jpg

Klikni na plakat gore za više informacija


Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider

ngkrkades
bazenid

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE

Leć - Vodice
+385 22 443 787

TRŽNICA VODICE


Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217

Gradsko-inicijalni

BumbaNG
tehnoadeo2017

Foto video vijesti

  1. Foto
  2. Video
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close