Kolovoz 07, 2021 8780

Foto đirada Ante Roce

Otok Prvić - Biser Mediterana koji će osvojiti vaša srca

Ocjeni sadržaj
(10 glasova)

Okružen čistim morem i šarmantnim uvalama otok Prvić idealno mjesto je za odmor u mirnoj i tihoj prirodi. Bez automobila, gradskog nadglasavanja i svakodnevnog stresa, na ovom otoku uronit ćete u apsolutni morski zen. Uz simpatične mještane, kamene uličice, obiteljske restorane i zanimljive povijesne priče, odmor na Prviću bit će baš ono što vam je trebalo nakon napornih zimskih mjeseci.

Nijedan hrvatski otok nema dva naselja na tako maloj površini, a njih dijele čarobni maslinici, lijepi vinogradi, plodna polja i borova šuma. Prvić Luka i Šepurine su zbog svojih ljepota i bogate povijesti pod strogom zaštitom kao kulturno-spomenička baština. 

I danas tamo stoje kamene kuće i uličice nadsvođene lukovima bugenvilije, a s divljih i šljunčanih plaža pruža se pogled na beskrajno plavo more. Oba naselja prekrasne su oaze mira koje dijeli samo 10 minuta ugodne šetnje ili pak nekoliko minuta vožnje biciklom, budući da su automobili na otoku zabranjeni. 

Šetajući od jednog naselja do drugog, po putu možete uživati u pogledu na susjedni Tijat i Kornatsko otočje, a zanimljivo je to da su Šepurine nekada brojale više stanovnika nego Vodice, dok je danas na cijelom otoku tek 250 stalnih stanovnika.

Ljeti otok u potpunosti oživi uz mnoštvo sadržaja i posjetitelja, no cvrkut ptica i opuštajući šum valova su jedini zvuci koje ćete slušati tijekom cijelog vašeg odmora. Uz idiličnu ljetnu atmosferu i mediteranski ugođaj, na Prviću ćete imati osjećaj da ste zapeli u nekom davnom vremenu, a tome svakako pridonose mnogi spomenici i podsjetnici na povijest koja je ovdje ostavila duboki trag.

Izvor: Putni kofer

Uživajte u fotogaleriji mladog Ante Roce

 

djelomob1.jpg