Kolovoz 20, 2018 4688

Pustolov Grgo Franin Pečarica: Uspješno odrađen đir od Konavla do Tirane - Brže se može jedino na motoru

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Naš sumještanin Grgo Franin Pečarica, član BBK Orlov kruga iz Vodica zajedno sa svojim kolegom uputio se biciklima na putovanje kroz tri države od Konavala do Tirane. Putovanje im je trajalo dva dana, a svoje doživljaje s biciklističke avanture pročitajte ispod.

Krenuli smo oko 5 popodne iz Čilipa i brzo došli do prve granice.

Tada smo iskoristili prednosti bicikle i provukli se do samog početka prijelaza. Nitko se nije bunio, prije vjerujem da su nas žalili na ovom suncu na biciklama.

Slijedi vožnja sve nizbrdo do zaljeva Boka Kotorska te vožnja zaljevom okolo.Neki motoristi su išli na trajekt da skrate put. Glad nas hvata na ulazu u Kotor pa moramo stati. Nakon večere odlučujemo da idemo dalje po mraku i prvo moramo proći strmi tunel.

Naravno, probušena guma mrsi planove. Zahvaljujući dobrom alatu i volji brzo to rješavamo. Nakon nekog vremena pronalazimo malo mjesto za postaviti šator i nekako uspijemo zaspati.

Ujutro baterije pune, idemo dalje. Tražimo di popiti kavu uz put i krećemo dalje. Slijede konstantni usponi i nisponi, predivna priroda, pogledi na planine. Slijedimo navigaciju na Garminu napravljenu preko Strava routes i konačno se sklanjamo sa glavne ceste i možemo opuštenije da se vozimo.

Samo brdo i dugo traje. Vidimo da neko prodaje voće i tamo stajemo. Grožđe, smokve, šljive, pa neka i promuti...

Kaže nam novi prijatelj da nam je do Albanije sad sve nizbrdo, hehe.

Odmah iza granice bez čekanja na granici albanska piva. Znam, dehidracija, ali slika za uspomenu je pala. Iako je asfalt na početku loš kasnije je sve bolji, ali na nekim mjestima uopće nema šahtova.Ostalo nam je još oko 50 km do Tirane u 5 sati popodne. Odluka je pala da idemo na plažu u jednom gradu koji nije usput.

Uz pomoć svećenika koji nas je doslovno sa autom dopratio do točke odakle ne možemo pogriješiti stižemo u Shengjin.

Sve plaže su sa ležaljkama i suncobranima, pješčane. Uz brzo snalaženje dogovaramo mjesto za šator odmah kraj bara di se može i poisti. Šta nam više triba?Tirana neka pričeka.

Ujutro lagano kupanac pa onda možemo dalje. Tražimo u predgrađu znak od grada sve nas strah da ga je odnilo ka i one šahtove. Ipak ga nalazimo. Pada slika.
Tražimo dogovoreni smještaj, pada kišica i uspijevamo naći adresu ali ne i "Hotel"image0033.jpg
Prolaznik na svoj mobitel zove kontakt broj koji imamo i na kraju nas dovode do objekta 3x5m pod pločom sa tušem iznad zahodske školjke. Sve super ali nema mista za bicikle. Da neka ih ostavimo vani. Kažem ja njemu bicikle će biti pod krovom a mi ćemo vani.

Nakon par minuta stiže dogovor. Bicikle će prenoćiti u podzemnom čuvanom parkingu. Nije nam bilo svejedno ali imali smo bar veliki katanac.

Odmor dva sata, pa popodnevno-noćni obilazak. Ulični prodavač nas uputi gdje se nalaze znamenitosti. Nakon razgledavanja slijedi večera. Nakon buđenja sjedamo na prag ispred ulaza u smještaj i gle odmah dobivamo kavu:)

Sa biciklama je sve ok ali moramo platiti parking.

image0022.jpg
Idemo lagano gurajući bicikle do kolodvora koji je blizu. Vidimo puno agencija, cilj nam je Kotor. Vidimo i pitamo i kažu nam da je bus već krenuo, a sljedeći je sutra u 8 ujutro.
Idemo u susjednu agenciju i saznajemo da krećemo za 10 minuta. Čekamo da dođe bus i odmah nastojimo da ubacimo naše bicikle prve. Vozaću smo se odmah svidjeli i on miče torbe sa prva dva sica i kaže tu vi sjedite, nitko drugi. Kako je protekla vožnja u busu o tome neki drugi put.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 20 Kolovoz 2018 14:22
djelomob1.jpg