Rujan 05, 2018 9201

Izgleda li posao čuvanja plaže kao na Baywatchu? Spasilac Luka Rak opisao nam je svoj radni dan

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Sudeći po vremenskim prilikama i padu broja turista može se reći da se sezona bliži kraju. Iskoristili smo priliku i ‘ukrali’ trenutak pažnje spasiocu koji je cijelo ljeto svakodnevno budno držao oči na kupačima duž Hangara.

 

Dvadesetogodišnji Luka Rak o sigurnosti na Hangaru brine se od 11. lipnja, a ovo je njegova prva sezona. Može se reći, idealan kandidat za ovaj posao: po prirodi nije paničar, a more mu je u ‘malom prstu’ jer već godinama trenira vaterpolo u VK Šibenik Solaris.

- Upravo zbog sporta kojim se bavim od sedme godine posao mi odgovara. Svaki dan mi započinje i završava vaterpolom i treningom, a vrijeme između boravim ovdje na plaži – točnije od 11 do 18 sati, kazao je Luka Rak.

Ističe da taj posao nosi veliku odgovornost te da bi svi oni koji se njime žele baviti trebali prvenstveno biti odgovorni i savjesni. Posao najčešće nije jako zahtjevan, ali zahtjeva mnogo koncentracije i smirenosti u kriznim situacijama.

- Nema dana kad se prije posla ne pomolim da sve prođe u redu… No, panici nema mjesta – od nje sve kreće. Odgovornost je ogromna, prvo što sam napravio prvi radni dan je bilo ostvarivanje kontakata sa svim radnicima diljem plaže i otvorio njima oči da u slučaju bilo kakve potrebe za intervencijom okrenu moj broj ili zovu 112. Do njihova dolaska pružam prvu pomoć i pomažem onoliko koliko je to u mojoj moći, objasnio je.

Intervencija nije bilo mnogo, otprilike jedna dnevno. Tragičnih slučajeva, nasreću, nije bilo uopće, a najčešće su bile nesvjestice, porezotine ili prijelomi, ali i uspješne potrage za zagubljenim mališanima.

 image1.jpeg

- Svaki kandidat koji završi tečaj u trajanju od sedam dana stječe dvogodišnju licencu s kojom može raditi na bilo kojoj plaži u Hrvatskoj. Organizira ga Crveni križ, a iako traje relativno kratko, vrlo je iscrpan.

Komentirao je i nezapamćenu tragediju na splitskoj plaži kada je od udara groma u moru stradao kupač.

- Stranci su najmanje svjesni takve opasnosti. Imali smo nekoliko ljetnih nevera i pri svakoj sam ih upozorio da je bolje izaći i negdje se skloniti jer istureni objekt je nešto što privlači grom. Naravno – ne pod stablo!, naglasio je.

Luka će plažu čuvati dokle god je na njoj još kupača, najvjerojatnije do 15. rujna kao i ostali spasioci u vodičkom kraju na plažama pod koncesijom kojih je, uz njega, još četvero: troje na Plavoj plaži i jedan u Srimi, a najlakše će te ih prepoznati po žutim majicama koje su im zapravo spasilačke uniforme.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 05 Rujan 2018 17:16
djelomob1.jpg