Listopad 01, 2018 5808

JESU LI I VAS FOTKE OSTAVILE BEZ DAHA?

Vodički krajolik iz objektiva doktora Branka Meića Sidića i male lekcije o fotografiranju

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Zatečeni prekrasnim fotografijama vodičkog kraja koje kruže društvenim mrežama znali smo da imamo temelj za dobru priču, ali i lekciju o samom fotografiranju. Iza njih stoji Pirovčanin Branko Meić-Sidić, doktor medicine koji svo svoje slobodno vrijeme troši tako da nas svojim pogledom kroz objektiv sve ostavlja bez daha.

 

- Slike iz vodičkog kraja nastale su uglavnom spontano, tijekom šetnji, kava kad se usput učini par klikova. Ima se tu šta fotografirati i smatram da sam tek počeo otkrivati što je sve u Vodicama fotografski vrijedno, priča nam dr.med. Branko Meić-Sidić.

U nekim momentima to bude - stani autom sa strane kod povratka sa posla, uzmi fotoaparat i klik...uhvati moment na mjestu i u vremenu - nešto šta je neponovljivo i gledanja vrijedno.
A fotografijom se počeo baviti već dolaskom onih prvih mobitela s kamerom…

- To je bio Sony Ericsson sa jako slabom kamerom, no s nabavkom novog Samsunga d900i sa 3MP kamerom sam počeo raditi malo ozbiljnije. Potom nabavljam Nokiu C7 sa 8MP kamerom koja radi još bolje fotke i nakon toga Sony Experiu Z sa 14MP-nom kamerom, pojasnio je svim zaljubljenicima u njegove fotografije.

ratnik (Custom).jpg

Tada je počeo raditi HDR fotografije s više ekspozicija koje je spajao softverski u jednu, dobivši tako bolji dinamički raspon te ih dodatno obrađivao u Lightroomu.

- Prvi DSLR sam nabavio 2013.g i to Canon 450d - koji je model za početnike. Radio sam prvo s kit objektivom 18-55 mm, a potom nabavio i prvi telefoto objektiv 70-300 mm. Tijekom godina nabavljam nove objektive s kojima naravno i dolaze bolje i kvalitetnije fotografije i to; macro 50mm, fisheye 8mm, wideangle 10-18, 17-50mm f2.8…

Ranije se služio softwareom Photomatix zbog spajanja više ekspozicija, a danas uglavnom Google NIK-om, koji je odnedavno besplatan! A to je, smatra, najbolji skup plugina za obradu fotografije.U nekoliko navrata bilo je pokušaja za izložbe, no do toga nažalost nije došlo. Na stranicama Općine Pirovac i Turističke zajednice postavljena je galerija njegovih slika koja je vrlo dobro posjećena. Također, posljednjih pet godina vodi i svoju Facebook stranicu Branko MS Photography na kojoj redovito objavljuje fotografije i na kojoj se dosad skupilo malo više od 450 fanova.

- Zadnjih godina dolazi do masovne popularizacije Instagrama, pa povučen primjerom svojih kolega fotografa prije tri godine sam i tamo otvorio profil na kojem imam bazu fanova od skoro 700. Uvijek iznova raduje dobar komentar i pohvala, a osobito kad nekom uljepšate dan svojom fotografijom, a to ništa ne bi bilo moguće bez tih društvenih mreža koje su danas najbolji oblik prezentacije, a fotografije su viđenije i komentiranije nego na klasičnoj izložbi, priznaje Meić-Sidić.

Najčešće radi foto “safarije”, odnosno da ciljano ode na neku lokaciju fotografirati, međutim one najbolje fotografije su fotografije momenta, trenutak u vremenu - uzme se fotoaparat i sjeda u auto te odlazi na lokaciju samo zbog nje.

- Moj princip je, da postam malo, ne svaki dan i to je uglavnom 1 do 2 fotke, ali mora imati onaj wow efekt ili ju ne prezentiram...tako sam i došao do skupa fotografija koje ljudi hvale, lajkaju i iznova gledaju, a svaka pohvala daje podstreh za nešto novo.

2016. je nabavio novi “poluprofesionalni” DSLR Canon 70d koji u potpunosti zadovoljava njegove zahtjeve i ono što fotografijom želi postići, a najradije fotografira pejzaže, stare dalmatinske kuće i ulice te makro fotografiju. Tu su i neizostavni zalasci i izlasci sunca te DOF fotografije - što naziva fotografskom klasikom. Također, veliku strast mu predstavlja "hvatanje munja", a fotografije su objavljivane na svim lokalnim portalima i meteorološkim stranicama.

hacienda-2 (Custom).jpg

- Većina fotografija je iz mog Pirovca, skupilo se toga dosta pa sam i otvorio zasebnu stranicu na Facebooku Pirovac Zloselo Photography koja je za vrijeme turističke sezone bila iznimno posjećena i gledana.

Tags
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Listopad 2018 23:56
djelomob1.jpg