Listopad 18, 2018 9477

Foto reportaža: Moto avantura Sicilija 2018. - Deset dana pustolovine i uživanja za vodičke bajkere

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Točno prije mjesec dana članovi Moto kluba Okit, njih 18 s 11 motora krenuli su na desetodnevno putovanje prema Siciliji i nazad. Dojmove i fotografije u svom moto putopisu donose nam članovi MK Okita

 Jedva smo dočekali i taj dan. MK Okit ove godine za svoju moto avanturu izabrao je popularnu moto destinaciju Sicilija. Prepuni dobre volje i očekivanja pozdravljamo se sa svojim prijateljima i rodbinom i palimo naše makine…

20180920_160104.jpg

Prvi dan putovanja započeo je vožnjom do Splita gdje nas je u popodnevnim satima čekao trajekt za Anconu. Putovanje trajektom trajalo je cijelu noć, a to smo iskoristili većinom za večericu i veselo druženje koje je već poslovično zaštitni znak ove moto ekipe na svim našim putovanjima. Možda smo malo i odmorili jer nas je sutradan čekao prvi pravi „komad“ kopnene vožnje od skoro 500 km.
20180920_210941 (Custom).jpg

Iz Ancone, koju smo ugledali u ranim jutarnjim satima sa karakterističnom sumaglicom za velike lučke gradove, nastavili smo naše putovanje prema odredištu zacrtanom za taj dan – Pompejima.
Vožnja istočnom obalom Italije prema jugu bila je rutinska i popraćena lijepim vremenom, koje odmah da kažemo, nas je pratilo skoro svih 11 dana našeg putovanja.

20180921_112845 (Custom).jpg

Prvo duže stajanje na putu prema odredištu bilo je u glavnom gradu regije Abruzzo - L'Aquili. Ulaskom u sam grad neizbježno je bilo primjetiti veliki broj dizalica, kranova i brojnih čudnih oštećenja na gotovo svim objektima. Naime, L'Aquila je lijep povijesni grad koji se nalazi unutar srednjovjekovnih zidina, a kojeg su tijekom njegove povijesti zahvatili brojni razorni potresi. Zadnji takav potres dogodio se 2009. godine, sa posljedicama kojima smo i sami posvjedočili te su bile prilično vidljive i dan danas na ovom našem putovanju.
20180921_120713 (Custom).jpg

Dalje smo vožnju nastavili kroz mjesto Celano te smo ciljano išli dužim putem kako bi prošli prekrasnom cestom kroz park prirode Passo del Diavolo, koja je obavezna ruta za sve motocikliste. Na toj ruti smo se zaustavili u idiličnom mjestu Barrea koje se nalazi tik uz jezero nastalo nakon Drugog svjetskog rata prilikom izgradnje brane na rijeci Sangro.
Nakon okrijepe, kave i veselog ćaskanja sa lokalnim stanovništvom, nastavili smo dalje prema dnevnom cilju. Do dolaska u Napuljsku regiju, prošli smo kroz brojna mjesta od kojih i povijesne gradove Venafro i Caianello.
20180921_134827 (Custom).jpg

U predvečerje došli smo i do cilja, poznatog povijesnog grada i odredišta – Pompeji. Tu večer smo iskoristili za odmor, mali obilazak centra oko mjesta gdje smo pronašli prenoćište te naravno i za obilatu gozbu u lokalnom restoranu.
20180921_220522 (Custom).jpgSutradan smo išli u obilazak jednog od najpoznatijih i najposjećenijih povijesno-turističkih svjetski poznatih ostataka grada Pompeji, rimskog grada koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela 1600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Posjet ovoj lokaciji je definitivno za preporučiti svakome, nevjerojatan je osjećaj hodati ulicama kojima su hodali rimljani prije 2000 godina, vidjeti njihove načine gradnje i u svojoj glavi rekonstruirati tadašnji način života. Kad se k tome doda još i činjenica velike prirodne tragedije koje su doživjeli stanovnici toga mjesta, doživljaj obilaska prožet je još i jednom dodatnom dimenzijom koju se ne može osjetiti osim ako stvarno fizički niste tu. Slike dosta govore, ali ovdje stvarno treba doći, bilo kako i kada, a najbolje motociklom ;))
20180922_094248 (Custom).jpg

Da bi posjet veličanstvenom pompejskom amfiteatru bio još živopisniji, pobrinuli su se naši Darko i Robi te su svima upriličili prikaz nekadašnje borbe gladijatora. Nakon te borbe, uspjeli smo ih nekako isčupati iz ralja filmskih režisera i lokalnih turističkih promotora koji su također odgledali tu borbu te im nudili masne ugovore za daljnju suradnju, te smo ipak nastavili svi skupa dalje.
20180922_111300 (Custom).jpg

Sutradan smo nakon dobro prospavane noći, nastavili naše putovanje prema drugom odredištu za taj dan – gradu Diamante.
Na ruti prema Diamanteu prošli smo prekrasnim i zanimljivim cestama, a najviše su nas se dojmili gradovi uz same litice koje se spajaju sa morem. Prvi takav bio je Positano, smješten na strmoj padini Poluotoka Sorrento na Amalfijskoj obali u Salernskom zaljevu, jugoistočno od Napulja.
20180922_135952 (Custom).jpg

Nakon toga stali smo u sličnom većem gradu Amalfi, koji je glavni grad obale na kojem se nalazi, nazvana Costiera Amalfitana, a danas je važna turistička destinacija zajedno s drugim gradovima na istoj obali, kao što su Positano, Ravello i drugi. Amalfi je uključen u UNESCO-v popis svjetske baštine i stvarno je nešto neobično i posebno. U 1920-ih i 1930-ima, Amalfi je bio popularno odredište za odmor za britansku gornju klasu i aristokraciju, a i u vrijeme našeg boravka iako je bio kraj 9. mjeseca vrvio je turistima iz svih krajeva svijeta. Tu smo se i malo zadržali i napravili podosta fotografija, ali ono što nam je ostalo najviše u sjećanju je uska i jedina cesta kojom se bez problema mimoilaze i autobusi. Svi smo jednoglasno zaključili kako je Amalfi prekrasna turistička destinacija, ali da nitko od nas možda ipak tu ne bi živio.

IMG_20180922_154317 (Custom).jpg

Kako nam je dan pomalo već izmicao, a imali smo još dosta kilometara do Diamantea, stali smo malo na gas i uz kraće odmore i točenje goriva, preko Salerna i Scalee došli i do odredišnog Diamantea.
Tu smo se smjestili u jednom obližnjem mjestu gdje je bio povoljniji smještaj, malo obišli okolicu i grad, okrijepili se i naravno poslikali dosta uspomena. Diamante je sam po sebi lijep grad, sa kao i svugdje, dosta povijesnog kulturnog dobra, a većinom, makar je takav naš dojam, je turistički grad.

20180923_140142 (Custom).jpg

I svanuo je i taj dan, dan kada napokon dolazimo na samu Siciliju. Malo zbog toga, a malo i zbog onog efekta kad si već nekoliko dana na odmoru i putu i to sa dobrom ekipom – raspoloženje je bilo sve bolje i bolje. Možda ćemo to spomenuti više puta pa i ovdje, svih 11 dana stvarno smo uživali.
Iz Diamantea smo tako krenuli većim dijelom autoputom prema Messini, točki na kojoj se ukrcavamo na trajekt za Siciliju. Pritom smo se zaustavili i prošli kroz dosta lijepih mjesta od kojih se sjećamo mjesta Pizzo, gradu poznatom po izlovu tune i koralja. Ali ono najzanimljivije u vezi tog grada nam je ispričao naš vođa kolone Darko, a to je da je po tom gradu ondašnja mafija zvala dugovanje prema njima upravo „Pizzo“. Od tada naša grupa više ne govori :“duguješ mi 10 eura“, već „imaš mi pizzo od 10 eura“ ;))
Prošli smo kroz još dosta lijepih mjesta od kojih npr. Tropea, Rosarno i druga..
20180923_154357 (Custom).jpg

I ubrzo, nakon ugodne vožnje dobrim cestama eto nas i u i Villa san Giovanni, mjesta u kojem se ukrcavamo na trajekt za Siciliju, točnije grad Messinu. Tu već malo više osjećamo nekakvo uzbuđenje, jer gledajući na kartu vidimo koliko je daleko već odmakla naša avantura, a i sama Sicilija je za sve nas bila cilj i za većinu novo neistraženo područje, makar u smislu putovanja sa motociklom.

20180923_185939 (Custom).jpg

Vožnja trajektom na Siciliju ne traje dugo, nekih pola sata i trajekti voze često i redovno.
I napokon, kročimo kotačima na tlo Sicilije, točnije grada Messine, te uz kratki odmor krećemo prema našem odredištu za taj dan, gradu Zafferani Etnei. Na tom odredištu smo prethodno rezervirali smještaj i to za dvije noći, ponajviše zato jer je bliža i dalja okolica bila prepuna mjesta koja se jednostavno moraju vidjeti i posjetiti. Istu večer nakon dolaska u odredište i pronalaska smještaja spustili smo se u centar Zafferane Etnee te u lokalnom restoranu nakon već podosta vremena napokon pronašli – juhu. Naime, talijanska kuhinja očito baš ne poznaje to nama omiljeno jelo (predjelo) te smo tek na ovom putovanju shvatili koliko nam znači ta naša jednostavna svakodnevna – juha 
IMG_20180924_095714 (Custom).jpg

Sutradan je prvi cilj bio posjet najatraktivnijem vulkanu na svijetu Etni. Dolaskom do baze turističke destinacije vulkana Etne, dalje smo išli žičarom do visine nekih 2500 mnv, i prošetali se po nižim vrhovima Etne, a pristup uz vodiča je moguć do 2900 mnv. Do samog glavnog kratera se ipak nije moglo, ali i već ovaj obilazak nas je napunio dojmovima, te i ovo mjesto svakako preporučujemo za posjetiti.
Uska krivudava cesta, koja je zahtijevala podosta oprezniju vožnju zbog brojnih neravnina i vulkanskog pijeska po cesti, vodi od Zafferrane Etnee do gradića Nicolosi. Taj grad je dijelom napušten zbog prijetnje vulkanske lave, a isti je prilikom erupcije 1669. godine potpuno uništen pa obnovljen. Prilikom erupcije 1776. lava je opet došla do samog grada. Kod posjete gradu, u dvorištima i poljima vidljiva je mješavina zemlje i vulkanskog pijeska, a u cijelom kraju ogradni i potporni zidovi te dijelovi građevina izrađeni su od vulkanskog kamena.

20180924_113015 (Custom).jpg

Nakon Nicolosija, krenuli smo prema gradu Taormini. Taormina je mali grad na litici iz antičkog doba, nastao kao grčka kolonija. Ima predivnu staru jezgru sa trgom koji je smješten na samoj litici, i nebrojene male kalete prepune voća, povrća, suvenira, raznih dućana i restorana. Nakon dovoljno šetnje zanimljivim ulicama grada, dobro smo protegnuli noge umorne od svakodnevne vožnje te polako krenuli natrag do našeg prenoćišta u Zafferani Etnei.

20180924_181720 (Custom).jpg

Sutradan, odmorni i zadovoljni sa svime do sada viđenim, nastavili smo prema odredištu zacrtanom za taj dan – gradu Gela, smještenom na južnom dijelu otoka. Vožnjom prema Geli, zastali smo u gradu Siracusa, u kojem smo posjetili znamenitosti toga grada a to su Grčko kazalište, Normansku katedralu te poznatu Dionizijevu špilju koja se u doslovnom prijevodu naziva i „Dionizijevo uho“, a i zato jer je sam otvor na njenom ulazu u obliku uha. Prvo što smo saznali od naših znalaca Melinde i Darka, kad smo stali u Siracusu – je da je to grad u kojem je rođen Arhimed.

IMG_20180925_122029 (Custom).jpg

Okrjepa, sladoled, kava i pravac za grad Noto. Noto je predivan barokni grad u kojem se svake godine održava festival, kada na ulici od cvijeća rade mozaike koji prikazuju grbove Sicilijanskih pokrajina. Nismo bili te sreće da baš tada posjetimo Noto, ali eto odmah nakon prolaska kroz veličanstveni oluk na ulazu u glavnu gradsku ulicu naletili smo na pet veselih splićanki koje su također bile na odmoru i obilasku ljepota Sicilije.

FB_IMG_1537991874396 (Custom).jpg

Nakon brda fotografija, krenuli smo dalje i stali u grad Rosolini. To je ujedno bila i najjužnija točka našeg posjeta Siciliji, gradić na vrhu brda, na 150-ak mnv, gdje smo prilikom posjeta prekrasnoj katedrali uputili i posljednji pozdrav pokojnoj Francesci, inače baki Giovannia koji je bio jako tužan jer mu je baka otišla iznenada i prije vremena, već u 89 godini života…

20180925_162013 (Custom).jpg

Nastavljamo dalje u Gelu, administrativno središte poljoprivrednog kraja Sicilije. Cijelim putem još od Siracuse, nižu se krajolici ispunjeni plantažama, vinogradima, doslovno se ne može pronaći djelić zemlje koji nije obrađen. U Geli smo našli prilično dobar smještaj. Nakon toga spustili smo se u centar gdje smo pronašli i restoran u kojem nas je iznenadila druga, i zadnja juha koju smo uspjeli iskamčiti na turneji, „zuppa di pesche“ koja nije ustvari bila baš juha nego brudet/gregada i koja nije bila baš ni jeftina…
20180925_190855 (Custom).jpg

Sviće novi dan i avantura se nastavlja, te na putu prema Palermu, posjećujemo također jednu od „obaveznih“ i najpoznatijih turističko-povijesnih znamenitosti - Valle Dei Templi (Dolina hramova) u gradu Agrigento. Hramovi se ipak ne nalaze u dolini, već na liticama, kako bi bili vidljivi putnicima namjernicima i kako bi ostavili dojam dominacije. Ovo je jedan od najvrijednijih arheoloških lokaliteta na Siciliji uopće, a potječe iz doba grčke antike. Tu se isto imalo što vidjeti i poslikati. Preporučujemo.
20180926_140131 (Custom).jpg

Znali smo i da je u blizini i još jedna lokacija koju je vrijedno posjetiti te smo jako brzo došli i do poznate plaže/šetališta Scala dei Turchi. Ova prirodna kamena litica u obliku skala se nalazi između pješčanih plaža i jedna je od lokacija na Siciliji pod Unescovom zaštitom. Prizor sa litice je neopisiv, ali zbog zaštitne ograde samoj litici se ne može prići baš direktno, već okolnim dužim putem do dna same litice.
U obližnjem Lido di Rosello je palo i kupanje na pješčanoj plaži, gdje smo svi zaključili da je kupanje na plaži ovog mora, sa filmskim naletima velikih valova – potpuno drugačije iskustvo nego na našim plažama.
20180926_145600 (Custom).jpg

Dalje nastavljamo brdskim cestama sa jugozapada Sicilije na sjevernu stranu prema Palermu; opet se nižu nepregledna obrađena polja, ali zanimljivo, nigdje nismo vidjeli niti jedan traktor, pa smo pretpostavili da zbog klime Sicilijanci puno ranije završe sa berbom raznih kultura. Prolazimo gradić na brdu Sant'Anna, gdje smo na glavnom trgu susreli samo tri simpatična starca (koji su naravno odmah nabrojali nekoliko nogometnih reprezentativaca hrvatske) i mačku, ali i pojeli fantastičan sladoled. Svi brdski gradovi kroz koje smo prošli imaju specifičnu arhitekturu, osim što su na povišenim mjestima (na vrhovima brda i liticama), imaju glavni trg sa crkvom/katedralom od kojega se šire ulice, a sam ulaz u grad je uskim ulicama između visokih građevina.
20180926_164214 (Custom).jpg

Slijedeće stajanje bio je grad Corleone i poziranje pokraj možda najfotografiranije table nekog mjesta u EU. Američka filmska industrija je napravila svoje, te mnogi turisti i prolaznici možda i zaobiđu nekakvu stvarnu vrijednu povijesnu lokaciju u Siciliji, ali fotografiranje pokraj table na ulazu u grad Corleone – nipošto. Inače, Corleone je manje naselje s oko 12.000 stanovnika. Poznato je kao mjesto rođenja nekoliko mafijaša, pravih i izmišljenih.
20180926_181250 (Custom).jpg

I nakon poznatog Corleonea dolazimo i do odredišta, gradića Monreale u biti predgrađa Palerma. Tu smo prethodno putem rezervirali smještaj, u kojem ćemo prenoćiti dva dana. Zadovoljni smještajem, pravimo sami multikulturalnu večeru – panceta i sir od kuće, kruh iz Corleonea, piće iz Monrealea, te odlazimo na spavanje kako bi sutradan bili spremni za pohod na obilazak velikog Palerma i okolice.
20180926_191352 (Custom).jpg

Uz upozorenje vlasnika smještaja da ne idemo motorima u Palermo, odlazimo laganom šetnjom do Monrealea te posjećujemo velebnu katedralu sa 6000 m2 mozaika, te potom sjedamo na bus i krećemo put Palerma. Centar je pješačka zona pa bi motore ionako morali ostaviti izvan vidokruga, tako da je savjet gazde bio na mjestu, s obzirom na drugo lice Sicilije - geto, mafiju, kriminal te uočljivo smeće čim se odmakneš od glavnih turističkih zona gdje se nalaze brojne atrakcije, dućani i uglancane fasade.
20180927_101851 (Custom).jpg

Svanuo je i dan kada u biti počinje povratak prema domovini. Iz Palerma krećemo sjevernom obalom i zaustavljamo se u mjestu Cefalu. Pauza za kavu na plaži i mala okrijepa. Primjećujemo utjecaj europskih gostiju koji ovdje prevladavaju, grad je čist, postoje kante i kontejneri, fasade i zgrade su obnavljane i u modernijem stilu. Slavimo i Robijev rođendan 
20180928_120151 (Custom).jpg

Slijedeće odredište je ponovno Messina gdje se ukrcavamo na trajekt i napuštamo Siciliju. Sišavši ponovno na kopno Italije nastavljamo dalje. Grad u kojem nalazimo i smještaj za tu noć bila je Cosenza. Grad nismo nešto posebno obišli već smo nastavili sa zdravicom za Robijev rođendan, ali ne predugo, jer sutradan rano krećemo dalje.

20180928_210942 (Custom).jpg

Da posjetama prekrasnim destinacijama još uvijek nije bio kraj pobrinulo se staro povijesno mjesto na našoj ruti - Matera, na koje nailazimo na putu za Bari. Matera je, smatra se, najstarije ljudsko naselje u Italiji. Naseljeno je od doba paleolitika, a nastambe su iskopane u živoj stijeni na liticama iznad toka riječice. Kroz povijest su se mijenjali vlastodršci, a svaki je u grad koji je nicao iznad starih katakombi unosio novi stil gradnje. Grad je kao znamenitost bio potpuno zapostavljen sve do snimanja poznatog filma Mel Gibsona „ Pasija“ kad je došao pod svjetlo reflektora i postao svjetska destinacija. Svakako, ovo je bio šlag na torti ovog putovanja.

20180929_124838 (Custom).jpg

Do dolaska u Bari stali smo još u zanimljivom mjestu Alberobello poznatom po jedinstvenim građevinama nastalim gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, koje su preživjele od prapovijesti do modernih vremena, koje se nazivaju „trullo“, sličnim našim bunjama i kažunima. Kućice su obojane bijelo sa sivim krovovima od kamena, koje čine turističku cjelinu centra grada.

20180929_160703 (Custom).jpg

Od tuda krećemo dalje i uz ugodnu vožnju i lijepo vrijeme stižemo nadomak kraja putovanja u luku Bari, gdje nas čeka i četvrti trajekt na ovom putovanju.
Tijekom našeg putovanja, dobili smo „dojavu“ da je naša sumještanka Slavica, koja već dugo vremena živi u Italiji sa svojom obitelji, čula za ovu našu avanturu i da je izrazila želju da bi nas voljela susresti. Potom smo kako smo se približavali Bariju, putem dojavljivali našoj Slavici trenutne lokacije i dolaskom u luku Bari odmah smo ugledali nasmijano lice naše prekrasne Slavice i njenog supruga koji su nas tu već čekali. Koliko nas je srdačno dočekala i izgrlila moglo je značiti samo jedno – može Slave iz Vodica, ali ne mogu Vodice iz nje!

20180929_183535 (Custom).jpg

Čekanje na polazak trajekta nismo mogli bolje iskoristiti nego ovako, uz ugodno druženje sa Slavicom i prepričavanjem domaćih dogodovština, i svih ostalih novina od njenog zadnjeg posjeta Vodicama. Nakon ugodnog druženja i naravno fotografiranja za uspomenu, došao je trenutak i za ukrcaj na trajekt, ovaj put pun kao šipak.

Uz dosta dug ukrcaj, ipak, uspjeli smo se smjestiti i raskomoditi pa i nasmijati putnike i ovaj put ?

20180929_215459 (Custom).jpg

Jutro, iskrcaj sa trajekta i ponovno smo kotačima na našoj hrvatskoj cesti. Dobar osjećaj. Iako smo već kao doma, ipak imamo još oko 300 km do Vodica. Ali dan je bio tako sunčan a mi tako dobro raspoloženi i prepuni dojmova da smo imali osjećaj da je sve nekako i brzo prošlo..
Nakon Dubrovnika stajemo u Neum, gdje odmah u prvom restoranu naručujemo, pogađate – pravu juhu! ;-)

20180930_110604 (Custom).jpg


Ugodno krstareći magistralom po lijepom vremenu, stajemo još samo u Makarskoj i ubrzo dolazimo i u našu županiju.
I eto nas u Vodicama. Počasni krug oko čitavog sela, sa osmjehom i punim srcima velikim ko kuća…
Odakle smo pošli tu smo se i vratili, naš omiljeni kafić u centru Vodica. Neopisiv osjećaj je bilo vidjeti natpis prijatelja i rodbine „Dobrodošli“ na ulazu, a sam susret sa istima nakon 11 dana izbivanja na ovoj moto avanturi je ispunio naša srca i dušu. Nakon toga čekala nas je prava večera u restoranu kod našeg suputnika Šimuna; ne znam sad kako se restoran zove, ali pogađate makar koje je jelo bilo dominantno kod Šimuna – juha!!
20180930_164833 (Custom).jpg

Vrlo kratak rezime ove naše moto avanture bi bio – savršeno. Mnogi nam se čude kako toliko ljudi i motora uspješno putuju na tako daleke destinacije te se čak vrate boljeg raspoloženja i prisniji nego kad su otišli. Možda konkretnog recepta i nema, ali naš bi bio i pokazao se uspješan : dobar plan puta, dobar Vođa grupe, respekt i puno dobre volje i naravi. Rumunjska avantura prošle godine je bila, mislili smo nešto neponovljivo. Ali, ovogodišnja Sicilijanska tura je po mišljenjima nas većine - čak i podigla ljestvicu. Ponovno lijepo vrijeme svih 11 dana, ugodna vožnja, bez kvarova i nevolja, a sitni popravci i štelanja koji se riješe u hodu samo daju na čari i zadovoljstvu svakoj odvoženoj moto avanturi.

Kao i mnogi drugi moto pustolovi i mi ćemo preporučiti i potvrditi Siciliju kao obavezno motociklističko odredište prepuno znamenitosti, zanimljivih cesta, krajolika i uvijek ugodne klime. Preporučujemo!

 

Tags
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 18 Listopad 2018 22:21
djelomob1.jpg