Svibanj 31, 2019 4185

Iza nas je najhladniji svibanj u zadnjih 30 godina: Nadzire li se kraj neuobičajenom hladnom vremenu za ovo doba godine?

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Kažu da je najhladniji svibanj u zadnjih 30-ak godina iza nas, a vremenske neprilike nastavit će se u u prvom dijelu lipnja. Jeli nam je ovako bio hladna zbog relativno blage zime i kada nas očekuje ljeto upitali smo Darka Begića iz udruge Šibenik meteo


Udruga inače mjerenja vrši sustavno od 2012. godine na danas ukupno 30 lokacija u županiji. Uz meteorološke postaje tu su i sonde za mjerenje temp. mora, a od nedavno u suradnji sa Geografskim odjelom Sveučilišta u Zadru na portalu ŠM mogu se pratiti i podaci sa prve javne agrometeorološke postaje u Dalmaciji koja je postavljena na Miljevcima.

„Iako će službeni mjesečni prosjeci za svibanj biti dostupni tek za nekoliko dana već sada je evidentno da je ovaj svibanj u odnosu na prosjek i hladniji i oborinski bogatiji nego prethodni pri čemu su oborine bile kudikamo izdašnije u zaleđu županije. Apsolutni rekorder je Drniš koji je prije nekoliko dana doživio katastrofalno grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom kada je u periodu od 14 do 16h palo čak 160 litara kiše, a taj dan se završio sa ukupno 189 akumuliranih litara kiše po metru četvornome.

Obilne oborine nisu Drnišu nepoznate jer je on zbog reljefa izložen oreografskim kišama kada oblaci bogati vlagom u južnoj struji budu zaustavljeni od Prominu pa kao na principu spužve doslovno se iscijede na južne obronke te planine.“ – kaže nam Darko Begić koji napominje kako je teško kazati je li je blaga i sušna zima uzrok kišnog i hladnog svibnja jer uzrok njemu je ponajviše trenutna sinoptička situacija gdje imamo česte upade hladnog i vlažnijeg zraka sa sjevera kontinenta koji tada formira na ovim prostorima višednevne visinske cikolne koje podržavaju lokane nestabilnosti.

„Priroda uvijek teži uspostavi ravnoteže pa ako se zna da godišnje na našem području padne od 800 do 1000 litara kiše po metru četvornome onda upravo je svibanj taj mjesec u kojem je priroda nadoknadila sušu koja je bila prisutna ove zime.“ – nastavlja Begić koji na kraju poručuje da to ne znači da će cijelo ljeto biti takvo jer se već u drugoj polovici prve dekade mjeseca lipnja očekuje stabilizacija vremena uz pretežno sunčano vrijeme i prave ljetne temperature zraka koje će se približiti 30 stupnju.

U zaleđu su i dalje uz dnevne razvoje naoblake moguće lokane nestabilnosti koje se u poslijepodnevnim satima rubno mogu proširiti i do dijela obale, upravo kako je to i najavio američki meteorološki servis Accuweather. – zaključio je naš razgovor Darko Begić
Poslijednja izmjena dana Petak, 31 Svibanj 2019 17:23
djelomob1.jpg