Srpanj 08, 2019 6447

Priča o siru i životnom preokretu naše Vodičanke iz paških Vodica: Ivani Protrki ništa nije upućivalo da će postati 'coban'!

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
Kako nastaje čuveni paški sir? Tu nam je tajnu pokušala otkriti Vodičanka koju je ljubav preselila na Pag i to – u Vodice! Tu se rodilo još ljubavi, one prema ovčicama i njihovom siru. Ivana Protrka prema obiteljskoj tradiciji njenog muža naučila ga je raditi, točno onako, ručno po starinski i koji sada za sebe lijepi samo lijepe riječi.


- Ovce su moja posebna ljubav. Za razliku od uvriježenog mišljenja o glupoj ovci, živa ovca je prekrasno biće. Pametno, dobro i poslušno. Nama su one kao i kućni ljubimci. Liječimo ih, mazimo ih, zovemo ih imenima. Kako im pružiš, tako će ti one i vratiti, priča nam Ivana Protrka.

Kad je prije 11 godina došla na Pag nije mogla zamisliti da će joj ovca biti život te kad je prvi put sa svekrom pošla u brdo kod ovaca umirala od straha. Zbilja ih se bojala, ovnova posebice. Gdje je prije mogla ovcu vidjeti? Na Vodiškoj rivi ih baš i nema.

- Zaljubila sam se u njih onaj čas kad sam ostala sama i bila primorana iz ovce koja je trčala za mnom i blejala tražeći pomoć izvući janje koje je zapelo. Kad sam izvadila to janje, nakon što sam grlo oderala vrišteći od panike, onako sva krvava i prljava, sama i u panici bio je trenutak čiste zaljubljenosti. Tog časa je ovca prestala biti samo posao i postala je sve.

No, prvo se zaljubila u svog sadašnjeg muža, a nakon toga u sam otok i grad Pag za koji priča da je veličanstven. Očarala ju je suprotnost plavog mora i neba s golim bijelim kamenom.

66299598_693096951129914_5104755204675338240_n.jpg

- Kad na pitanje čime se baviš odgovorim da čuvam ovce većina se počne u nevjerici smijati. Da mi je netko prije dvadesetak godina rekao da ću to raditi, smijala bih se i sama. Smiješno ili znakovito, je i to da sam ja iz Vodic došla na Vodice. Naime, dio grada Paga u kojem živim zove se upravo tako.

U rodno Vodice sir donosi isključivo po narudžbi koje su iz godine u godinu sve veće. Ljudi koji ju poznaju iz „sela“ u početku naručuju iz znatiželje, međutim to se kasnije pretvori u stalne narudžbe.

- Njegova tajna je u mlijeku od kojega je napravljen. Ispaša na Pagu, kojega zovu i Mjesečev otok, je kako znate, jako škrta. Međutim, ima obilje aromatičnog bilja, u kojem prednjači kadulja, a ona je našim ovcama posebna poslastica.
Tajna je i u paškoj buri, posolici koju ona nosi bilju te načinu na koji sudjeluje u sušenju sira. No, taj sir traži i ljudsku ruku – od samog početka pa do kraja izrade.

- Napravljeni sir potrebno je više puta dnevno ručno okretati, kako moja svekrva kaže, da pravilno zrije sa puno ljubavi. A, paški sir postoji samo jedan i to je vrlo bitna stavka. Iako se na otoku, u velikim siranama, proizvode i drugi sirevi, naziv Paški sir je rezerviran samo za sir napravljen od mlijeka paških ovaca. Zbog toga je brand, poseban i skup.

Njihov OPG Fabijanić postoji od 2003. godine, dok obiteljska tradicija proizvodnje sira seže daleko u prošlost. Preci i njenog svekra i svekrve su se od davnina bavili ovcama i pravili sir, a muž i ona su se aktivno uključili prije četiri godine.

- U startu smo modernizirali mužnju i napravili suvremeno izmuzište sa svim pripadajućim strojevima da si olakšamo fizički, ali proizvodnju sira smo ostavili onakvom kakva je bila. Sirimo na tradicionalan način poput predaka moga muža. Ja sam nekako posebno osjetljiva na tradiciju i kvalitetu te smatram da nam daljnji rast nije potreban. Nikada se nećemo moći uzdići do proizvodnje jedne velike sirane, a mi kao obitelj ni ne stremimo tome jer čovjek treba znati mjeru i voljeti ono što radi.

Proizvode do tone sira, a ostatak mlijeka daju Paškoj sirani kao kooperant. Receptura za sir je jednostavna i prenosi se s koljena na koljeno. Nju je poučila svekrva, a možda će i ona jednom poučiti nekog drugog.

- Sir pravimo na slijedeći način: mlijeko se ugrije, dodaje se sirilo, kad se mlijeko zgruša, gruš se rasiječe nožem te se dalje usitnjava miješajući rukom i pjenjačom do veličine rižinog zrna. Na kraju se ulijeva u kalupe. Sirutka koja ostane se ponovno zagrije, i od nje dobijemo pašku skutu.

Paška skuta je također ponos Paga. Masna, a opet pjenasta i može se jesti sama za sebe, razmućena u kavi po starom paškom običaju ili biti sastojak mnogih finih slastica. Tako proizvode paški sir, pašku skutu i naravno pašku janjetinu.- Janjci se ovdje prodaju mali, da bi započeli mužnju koja kod nas traje otprilike od sredine siječnja pa negdje do sredine lipnja. Za sada, naš sir se može nabaviti kod nas u OPG-u i na štandu preko puta kampa Šimuni.

Ovce na Pagu se ne čuvaju već one same šetaju ograđenim parcelama koje su ogromne. Oni imaju 170 ovaca na oko 50 hektara brda. Uvijek su na otvorenom, zaklone i pojate imaju a tek se nekada sklone ako je previše kiše. Bura im ne smeta i po buri ih se najčešće vidi kako hodaju, jedu, ili spavaju vani.
Također, prije pronađene ljubavi na Pagu, Ivana je studirala Pravo, a u to je vrijeme odlazila u Njemačku gdje je radila u hotelu. Kasnije je godinama plovila radeći na kruzeru i naknadno kući otvorila cvjećarnicu.

- Ništa nikada nije upućivalo na to da ću završiti kao coban, kako kažu u Pagu. Ne sa Č već sa C. Coban. I ništa nigdje drugdje ne bi bila, nego coban u Pag, za kraj nam je priznala.

A još pojedinosti o njihovom siru, ovčicama i OPG-u i još prekrasnih fotografija možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.


Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 08 Srpanj 2019 17:34
djelomob1.jpg