Srpanj 25, 2019 7758

SVOJ BORAVAK ŽELI ZAOKRUŽITI PJESMOM O PRVIĆU

Tedi Spalato uživa u Šepurini: 'Za mene je ovo mjesto u ovim godinama veliko otkriće'

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)
Splitski kantautor Tedi Spalato svoje ljeto zadnjih godina rado provodi na Prviću, a prije nekoliko dana je priredio i koncert za svoju, sad već domaću publiku. Ispričao nam je kako mu se ovaj mali otok posebno urezao u dušu.


Povremeno dolazi već treću godinu, ode pa se opet vrati, a boravi u Prvić Šepurini, kući Gorana Franića, šefa Dupina – benda Olivera Dragojevića koji je također tu bio česti gost.

- Franić mi je otvorio vrata ovom prekrasnom škoju i ovdje sam zahvaljujući njemu i njegovoj obitelji koji su me primili kao svoga. Ovo mjesto je posebno, ljudi su mi jako dragi, već sam postao njihovo dite. Za mene je ovo u ovim godinama veliko otkriće, mir, jedna izoliranost, a opet tako blizu kopnu, priča nam sad 65-ogodišnji Tedi Spalato.

Ustaje već u pet sati, dosta vježba, trči, vozi biciklu, pliva, čita, kužinava…

- Ujutro me budi ptičji orkestar koji ne želim propustiti, radije idem ranije spavati. Ovdje čovjeku ne može biti dosadno, gdje god se okreneš uvijek vidiš neko blago.

67262472_2065874560385867_9012290745196871680_n.jpg

Kaže, nepravedno bi bilo izdvojiti nešto kao najljepše.

- Postoje neki trenutci koji su najljepši zato što sam sam, a postoje i oni kad se navečer skupi ekipa kad se piva i druži. Ovdje sam toliko nagrađen. Želio bih samo da te blagodati koje Prvić ima ne devastiraju.

A pod tim ne misli na stagniranje, već samo obnavljanje tradicije i dvora, života na otoka, ali bez potrebe za masovnim turizmom. Divno mu je to što nema ceste, motora i disko klubova.

- Nadahnuće je tu, a kad imaš dovoljno slobodnog vremena možeš ga i iskoristiti. Prvić nudi ambijentalnu glazbu što čak ne mora ni biti direktno pjesma. Uz Gorana s kojim često radim manje koncerte, tu je i Miroslav Tadić s kojim nekad znamo sjesti pa počnemo neplanski svirati nešto lijepo.

Koncert koji je održao Prvićanima bio je intiman, s posebno lijepom atmosferom. No, svoj bi boravak želio i drugačije glazbeno zaokružiti kad mu lokalni glazbenici pruže tekst koji obilježava sve sfere njihova načina života.

- Ne mogu ja pisati izvorno o Prviću. Želio bih 'ubrati' taj spoj žitelja, njihov način… A ovdje ima izvrsna klapa s kojom bi to kasnije i realizirao u pravu pjesmu, za kraj nam je Tedi najavio svoju želju i plan.
Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 25 Srpanj 2019 21:17
djelomob1.jpg