25 Srp 2019
  3420

Okupili su proizvode svih otočkih prijatelja diljem Jadrana

Obitelj Šmit otvorila svoj mali prezentacijski centar Hrvatskog otočnog proizvoda

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Subota, 27 Srpanj 2019 00:02
“Hrvatski otočni proizvod” je jedan od najuspješnijih hrvatskih projekata jer je Dalmacija kao regija najbogatija u Europi po biljnim vrstama. Taj projekt ne dolazi do izražaja samo u poduzetništvu, on ima i kulturnu i socijalnu komponentu te prvi je koji je povezao otoke, smatraju iz OPG Šmit čijih je certificirano čak 13 proizvoda. Oni sada u Šepurini imaju i svoj prezentacijski centar.


Od 2007. godine potaknulo se gotovo 300 proizvođača otočnih proizvođača u promociji njihovih tisuću izvornih i kvalitetnih proizvoda.

- Preko tog smo stekli prijatelje i poznanike od Cresa i Krka do Pelješca iz čega je proizašla ideja za otvaranje prezentacijskog centra. U njemu osim svojih proizvoda želim promovirati i njih tako da će gost koji ovdje dođe u jednom prostoru imati uvid u to što rade na otocima diljem Jadrana, kazao je vlasnik OPG-a Mario Šmit

Od Šmitovih se proizvoda brendiranih pod nazivom Natura Škoj nalaze hidrolati, tonici, njegujuća ulja, balzami za koje su osvojili pehar i maslinovo ulje koje je pokupilo nekoliko zlatnih medalja na raznim značajnim manifestacijama.

- Odredio sam ovaj prostor u kući za izlaganje što je samo prezentacija u sklopu OPG-a. I inače prodajemo svoje proizvode na sajmovima i na kućnom pragu. Mala nam je proizvodnja pa s prodajom nemamo problema.

Što se tiče proizvoda njihovih otočkih prijatelja oni neće biti prodaju, ali će svakom zainteresiranom dati priliku da ih isproba te na kraju direktno spoji s izvornim proizvođačem.

- Također, etnobotanički vrt je dio našeg obiteljskog projekta mjesto gdje gostima želimo pričati o biljkama, ali ne kako se one sade već zašto smo ih nekad koristili, a zašto danas. To su prekrasne priče iz kojih se kasnije može razviti edukacija i tako dalje… Možda bi jednog dana mogli uključiti djecu, ali i odrasle u praktičnu edukaciju, otkriva nam Šmit.

Šmitovi na imanju iza kojeg uz Marija stoji njegova supruga Ivanka i kćer Anđela, imaju preko 70 vrsta bilja. Takva ideja zasigurno bi se pokazala kao pun pogodak jer, osim našim sugrađanima, atraktivna bi bila i turistima.

- Primjerice, Amerikanci se svega boje. Kad su nam bili u posjeti, raspametili su se kad smo im objasnili da je to sve jestivo. A kad bi tek znali i koliko je ovo naše dalmatinsko kvalitetno!

67653451_380288872652131_3525051681857339392_n.jpg

Imaju podršku Turističke zajednice grada Vodica, LAG More 249, novčanu potporu Grada Vodica i Šibensko – kninske županije te su surađivali s hotelom Olympija.

Za kraj nam je ispričao i jednu povijesnu priču…

- Velo Grablje na Hvaru je nekada slovilo za selo milijardera upravo zbog eteričnog ulja. Sve je krenulo tako da da je Bartul Tomić imao tri levande u svom vinogradu koje su mu donijeli neki pomorci. On je to koristio prvenstveno kao kiticu cvijeća koju je nosio svetom Anti. 30-ih u selo je došao neki agronom koji im je pokušao ukazati na dobrobiti sadnje i financijsku korist eteričnih ulja. Selo se rugalo, a Tomić je sadio. Kad je napravio ulje, od toga platio kćeri dotu, još mu je ostalo! Cijelo je selo krenulo krasti i tako se to raširilo.

No, žalosno je to da u takvom prekrasnom selu koje ima i ružmarinsku tradiciju su jedva naišli na troje ljudi.

- I Šepurina je 1921. godine imala 1750 ljudi, Prvić je u to doba bio najnaseljeniji otok. Kad bi danas barem bilo djece u školi, koliko ih je bilo u samo jednom tamburaškom sastavu…, sjetno je kazao Šmit.

djelomid1.jpg


Najnovije
 • Nedjeljni đir po Vodicama: Početak ljeta unatoč oblačnom vremenu mnogi iskoristili za šetnju i odmor na plaži
  Information
  Podijeli
  Information

  Nedjeljni đir po Vodicama: Početak ljeta unatoč oblačnom vremenu mnogi iskoristili za šetnju i odmor na plaži

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close