Kolovoz 07, 2019 4406 TZ grada Vodica / www.vodice.hr

U organiziraciji isključivo žene

Burtiž 2019.: Prava fešta opuštene i prijateljske atmosfere sprema se u nedjelju u Šepurini

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Ova regata nosi ime prema vještini jedrenja latinskim jedrom, odnosno burtižanju. Brojni zaljubljenici jedrenja i tradicije ovog kraja opet će se sastati u Šepurini na otoku Prviću. U prijateljskom ozračju odmjerit će snage svojih leuta, gajeta, batana i drugih tradicionalnih brodova, a fešta će u nedjelju, 11. kolovoza trajati cijeli dan.


- Burtiž je zamišljen da se produži turistička sezona pa smo ga uvijek rezervirali za zadnju nedjelju u kolozovu. Naši gosti, koji su i donatori, su mu prilagođavali svoje godišnje odmore, no prošle i pretprošle godine potrefila nas je nevera te smo morali odgađati. Ove godine prema svim najavama očekujemo da će biti dobro, kazala nam je Irena Kursar, predsjednica ekološke udruge Šepurine.

Naime,vještina jedrenja latinskim jedrom - burtižanje - uzeto je za naziv regate Latinsko idro u Šepurini - BURTIŽ. Sve je krenulo kao jedrenje nekoliko gajeta, prigodom fešte svetog Mihovila u Murteru, a izraslo je u niz regata na kojima sudjeluje od desetak do gotovo stotinu brodova diljem sjeverne Dalmacije. Od Pašmana i Vrgade preko otoka Murtera (Murter, Betina, Jezera) do Šepurine na Prviću, Zlarina i Krapnja ljudi su se priklonili ideji oživljavanja plovidbe tradicijskim brodovima.

- Ove godine bi moglo biti tridesetak brodova. Mi uložimo jako veliki trud u organizaciju, u Šepurini je to zaista fešta. Puno pažnje posvećujemo dočeku sudionika, piva na sve strane, iz svih lokala. Vlada topla, prijateljska i domaćinska atmosfera, a svaka kuća donese kolača.

Murterini, Zlarinjani, Krapljani, gosti s Pašmana kažu da im je najdraže doći u Šepurinu. A Burtiž je poseban i po tome što ga zadnjih godina organiziraju isključivo žene, a muškarci odrade tek fizikaliju.

- Svima je drago kad osvoje nagradu, ali fešta se svakako. Na prvom mjestu je da se održava tradicija jedrenja u čast naših starih i da se družimo. Koliko su se oni mučili doći do kopna, a koliko su tek hodali da dođu do polja…

Ekološka udruga Šepurine koja stoji iza ovog događaja inicijator je još mnogo toga, a njen prvotni cilj je bio da svoj otok očiste od smeća. Ona okuplja gotovo sve mještane Šepurina treće životne dobi koji su krenuli s čišćenjem plaža i sela poslije fešta, a zatim i proširili svoje akcije.

- Odazvali smo se i na jedan natječaj koji je nagrađivao one koji su prikupili najviše smeća. Skupili smo 1 250 kg s gornje strane otoka i osvojili drugu nagradu, odnosno 10 tisuća kuna. S tim novcem smo počastili naše najmlađe s cijelog otoka i kupili im darove za svetog Nikolu.

Naknadno su prikupili 80 tisuća kuna uz pomoć sumještana, gostiju i turista te napravili cijelo malo dječje igralište, ali i prešli i u obilježavanje svih blagdana i godišnjih doba.

- Malo po malo postali smo dio kulturno-zabavnog života na selu. Po instalacijama za blagdane bi mogli konkurirati velikim gradovima kao i za 'Jesen u mom selu' u čijoj izradi su nam pripomogla i dječica. Za svaki događaj, svatko nešto napravi.


Guštanje u bakalaru na Badnji dan

Također, prije nešto više od deset godina, groblje je bilo u užasnom stanju, a danas bi mogli konkurirati i poznatom varaždinskom.

- Cilj nam je da budemo društveno korisni, aktivni, a ne da gledamo samo turske serije. Sa srcem ulazimo u sve projekte i udružimo naše malo misto. No, također bez potpore Grada Vodica, Turističke zajednice i njihove direktorice puno toga ne bi bilo moguće. Zaista im puno hvala, a pogotovo gospođi Franin Pečarici, navela je predsjednica Kursar.
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 07 Kolovoz 2019 16:33
djelomob1.jpg