Kolovoz 10, 2019 5150

Na baštinskom susretu Čiste velike 2019. bilo ih je 'ko u Omišu'

Čišćani sinoć poručili: „Nedajmo nikome da nam otme, da nam zatre, dokine ono što su bili naši preci..“

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
Misao i vodilja organizatora sinoćnje manifestacije Baštinskih susreta u Čistoj Velikoj bila je: „Nedajmo nikome da nam otme, da nam zatre, dokine ono što su bili naši preci, što smo mi danas i što će sutra postati naša djeca. Čuvajmo to i prenosimo dalje.“


- Ovo je bio četvrti baštinski susret, ali drugi koji se organizira na način da se spajaju folklorna i vokalna baština našega kraja koja je zaista veoma bogata. Bogatstvo ovogodišnjeg susreta je u vokalnoj različitosti koja se proteže od klapske pjesme s mora pa sve do dalmatinskog zaleđa, kazao je Antonio Šunjerga, inicijator projekta i član udruge Motus.

Ispred crkve Svete Ane skupilo se petstotinjak ljudi, a klape su im s guštom pjevale.

- Zezamo se da ih je bilo više nego u Omišu. Klape su izrazile želju da nam opet dođu, a kasnije smo svi zajedno uživali u druženju i malom domjenku do 2-3 h iza ponoći. Sada nam samo napamet dolaze nove ideje i planovi za sljedeću godinu, pogotovo jer nam se ljudi javljaju za suradnje i nude svoju pomoć, priopćio nam je Šunjerga.

Ovaj događaj je povezao njihove sumještane, ali i turiste. Sinergija i interakcija s publikom je bila fantastična

- Prvi sinoćnji izvođači - Pivači svetog Jakova došli su nam iz Šibenika. Muški su vokalni sastav osnovan 2011. godine sa željom da pjevaju Bogu na slavu i ljudima na duhovnu korist na prepoznatljiv a capella način. Izveli su nam pjesme duhovnog i domoljubnog karaktera, prepričala nam je Ana Perković Šunjerga, koordinatorica i voditeljica programa.Nakon njih uslijedio je pravi, izvorni hrvatski otočni proizvod! Ženska klapa Zivka došla im je s otoka Pašmana. Njihov naziv potječe od starodalmatinskog naziva krevetića za bebe – zikva, a inicijatorice su i organizatorice otočke klapske smotre koja se održava u njihovom Pašmanu već nekoliko godina počekom mjeseca kolovoza te na taj način nastoje očuvati taj bogati dio hrvatske baštine i promovirati svoj otok.

- Treća na redu bila je klapa Brodarica koja se može pohvaliti mnogobrojnim nagradama koje su jedan od pokazatelja koliko oni stvarno vole i žive klapsku pismu. Nakon njih zabavile su nas Šibenske šuštine, čuvarice starih napjeva i folklornih običaja. Broje tridesetak članica različite životne dobi većinom iz Šibenika. Ali kako nas Čišćana ima svugdje, pa smo osim u Pivačima svetog Jakova i kod njih pronašli neko naše lice.

Prisjetili su se i kako su se naši stari veselili i pjesmom prikazivali događaje svoje svakodnevice jer je slijedilo malo krša, kamena i pjesme iz bogate baštine našeg dalmatinskog zaleđa. Vukušićki bećari su nedavno osnovani, krajem prošle godine, ali su unatoč tome bogati pjesmom koju crpe iz dugogodišnjeg sudjelovanja u kulturno umjetničkim društvima te stečenim običajima koje se prenose iz generacije u generaciju.

- Klapa HKŽ Croatia Munchen došla nam je iz najstarije i najveće hrvatske katoličke zajednice na svijetu. Djeluju 30 godina i prijatelji su, ljubitelji i čuvari hrvatske glazbene tradicije. Važno mjesto u njihovom repertoaru zauzimaju duhovne i klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika, a za nabrojati njihove uspjehe trebalo bi nam puno vremena.

Kao zanimljivost za kraj čuli smo kako dalmatinska klapska pjesma zvuči u izvedbi članova klape sa nama dalekog Pacifika. Klapa Samoana sa Novog Zelanda je klapa koja želi jačati veze između malih zemalja Hrvatske i Samoe. Iako nijedan član klape ne govori hrvatski, to ih ne sprječava da svojim glasom prenesu svu emociju dalmatinske pisme.

- Vjerujem da smo sinoć svi uživali i sigurna sam da se vidimo i dogodine, za kraj nam je kazala Perković Šunjerga.

Da bi ovo seoce imalo svoje kulturno ljeto, uz Udrugu Motus i mještane Čiste Velike, svoj su veliki dali i Grad Vodice i Turistička zajednica grada Vodica.
Poslijednja izmjena dana Subota, 10 Kolovoz 2019 14:24
djelomob1.jpg