Kolovoz 12, 2019 5383

Trinaesti po redu, ali i broj koji je sreću donio Orliću, Marinki i Sirotici

Spojilo se prijateljstvo i tradicija i rodila se prava fešta o Burtiža u Šepurini

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)
Brojni zaljubljenici jedrenja i tradicije ovog kraja opet su se sastali u Šepurini na otoku Prviću. U prijateljskom ozračju 35 posada je odmjerilo snage svojih leuta, gajeta, batana i drugih tradicionalnih brodova iz Murtera, Betine, Jezera, Krapnja, Zlarina i Šepurine.


- Jučerašnji Burtiž je bio trinaesti po redu i nama je ovaj broj donio sreću. Uložili smo jako veliki trud u organizaciju, u Šepurini je zaista bila fešta. Danas nam srce puca od sreće pri pomisao kako je sve prošlo i jer je ponovno vladala topla, prijateljska i domaćinska atmosfera – sve do samoga jutra - priča nam Irena Kursar, predsjednica ekološke udruge Šepurine.

Ova regata nosi ime prema vještini jedrenja latinskim jedrom, odnosno burtižanju, a od Pašmana i Vrgade preko otoka Murtera (Murter, Betina, Jezera) do Šepurine na Prviću, Zlarina i Krapnja ljudi su se priklonili ideji oživljavanja plovidbe tradicijskim brodovima.

- Ali, tu nije samo bit pobjede, tu je važno održati našu tradiciju, da se nikada ne utrne. Također, ovi događaji su ostvarili toliko dobrih prijateljstava i zauvijek će u nama buditi puno emocija. Zato, još prije starta svi se ispozdravljamo, izgrlimo i izljubimo.

Podsjetimo, vještina jedrenja latinskim jedrom - burtižanje - uzeto je za naziv regate Latinsko idro u Šepurini - BURTIŽ. Sve je krenulo kao jedrenje nekoliko gajeta, prigodom fešte svetog Mihovila u Murteru, a izraslo je u niz regata na kojima sudjeluje od desetak do gotovo stotinu brodova diljem sjeverne Dalmacije.

- Mi smo ovogodišnju regatu posvetili svom dragom prijatelju Željku Jeratu koji je bio spiritus movens svih regata na latinsko idro. On nažalost više nije s nama, a sve ove godine svo svoje znanje je nesebično dijelio i uvijek je bio spreman pomoći – naglasila je predsjednica Kursar.

Inicijator ovog događaja je ekološka udruga Šepurine, a jedino u Prvić Šepurini u organizaciji regate glavnu riječ imaju žene, dok muškarci odrade tek fizikaliju. I naravno, gotovo svaka kuća, lokal ili konoba da svoj doprinos, bilo to u obliku kolača ili tek dobre volje i pisme.Evo i plasmana prve tri brodice u svakoj kategoriji:

LEUTI
1. MJESTO: MU 84 „Orlić“ Skiper Dieter Shellenberg
2. MJESTO: MU 85 „Gušte“ Skiper Tonko Skračić
3. MJESTO: ŠB 4166 Skiper Đorđe Ljuba


KAIĆI
1. MJESTO: MU 906 „Marinka“ Skiper Ante Fržop
2. MJESTO: ŠB 6235  Skiper Frane Jaram
3. MJESTO: VD 703 „Gudac“ Skiper Andrija Cukrov


GAJETE
1. MJESTO: MU 485 „Sirotica“ Skiper Damir Ćorkalo
2. MJESTO: TI 777 „Baba Ivanica“ Skiper Ivica Meić Sidić
3. MJESTO: MU 1813 „Prvinka“ Skiper Jakov Lovrić

Zadnje plasirana brodica je gajeta VD 1215 „Ruža“, skiper Danijel Ukić.
Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2019 23:52
djelomob1.jpg