Kolovoz 28, 2019 12348

Proizvode na tone povrća, a sve je krenulo iz hobija. Danas ono daje i zdravlje i dobru zaradu

Kod Lalića u vodičkom zaleđu nema čega nema: Iz naših polja moglo bi se hraniti stotinjak Vodica

Ocjeni sadržaj
(6 glasova)

Kod obitelj Lalić u Čistoj Maloj nema čega nema.  Proizvode na tone povrća, imaju košnice pčela, polja maslina, smilja, koštunjavog voća, a samoniklo bilje koriste kako bi pomalo eksperimentirali s rakijama i istraživali eterična ulja. Posjetili smo ih, a oni nam kažu da bi se iz tih polja moglo hraniti stotinjak gradova veličine Vodica.

-    Ozbiljno smo se ovime počeli baviti prije tri godine kad je suprug preskočio smrt kao posljedicu karcinoma. Pčele danas držimo upravo zbog toga. Jedan od prirodnih lijekova što je koristio je bila kombinacija propolisa, meda i peludi, priča nam Nada Lalić, koja stoji iza njihova OPG-a.

Imaju 30 košnica koje će uskoro poduplati. Voze ih na vrijesak, svega 5-6 kilometara od kuće. Imaju i polje ispod Velebita na koje je njihov kolega odvezao svoje košnice.

-    Tu nam je naišao problem zvan medvjed. Od njih šest, bacio ih je tri. Prava je istina je da medvjedi vole med, naveo nam je njen suprug Dražen koji voli dijeliti svoje iskustvo i uvjerenje koliko blagodati ima od naše prirode.

Na jedan hektar prostire se i njihovo smilje, odnosno 30 tisuća stručaka. Kao i s medom, ova godina je bila lošija nego prijašnje u količini eteričnog ulja. 

-    Surađivao sam s američkom tvrtkom Young Living koja ima podružnicu u Dugopolju. Do sada su oni otkupljivali to ulje. I Nijemci bi ga kupovali, ali kod njih je problem dobiti dozvolu. Nitko nam u svijetu ne prizna analizu s instituta u Splitu, ta priznata je najbliža u Beogradu, no isti uzorci daju drugačije rezultate. 

I to je jedan od najčešćih problema naših proizvođača s kojim se susreću. No, kako Lalić predviđa to će tržište uskoro puknuti jer se počelo svašta prodavati.-    Ono ne treba gotovo nikako tretirati nego kako ti zemlja, kiše i sunce da. No, ja već imam plan. Na tom ću polju zasaditi bajame, a njih već imam pravu malu plantažu od 260 stabala. 

Imaju i ostalog koštunjavog voća, uz gorke bajame, tu su i orasi, ali i lješnjaci. Njih koriste za svašta – rade rakije, ali isključivo na stari prirodni način uz malo pomoći sunca. Primjerice, oduševila nas je rakija gorkih mendula i mandarine. Četiri tjedna, šaka mendula, pet-šest mandarina. Također, pomoću destilatora kod njih se nađe još razno raznih eteričnih ulja.

-    Vadimo ga iz svega, osim smilja sve ostalo je samoniklo.  Rabimo divlju metvicu koja nam raste između maslina. Tu je i koromač koji je dobar za zglobove i probavu, a Turci i Grci ga koriste u gotovo svakom jelu, dovoljna je jedna kap.

U njihovoj maloj, zasad eksperimentalnoj tvornici ima i ulja lavande, lavandina, vrijeska… Ovog bilja, ističu, ima na tone, a naši ljudi nisu upoznati s ovim blagodatima. Dražena je svemu tome naučio dida.

-    Hoću da vratim sve kako je bilo. Moji stari su bili poljoprivrednici i isključivo od toga živjeli. Dida je ima 17 tisuća panja, imali su vinograde i višnje. No, bit svega ipak nije proizvodnja, nije nama to problem već to što nije organiziran sistem plasmana. Da hoćemo, mogli bi i 100 Vodica iz ovog zaleđa hraniti.

Lalići su prije s povrćem držali Tribunj i dio Vodica, povrće su proizvodili na ogromne količine. 50 tona krumpira koje bi do kolovoza rasprodali. Danas više nema te sigurnosti. 

-    Prije šest godina došao nam je veliki lanac trgovina koji je tražio da proizvedemo 100 tona krumpira. No, nije htio potpisati ugovor da će on to zaista kupiti. To je problem svih nas.

Inače, drže gotovo svo povrće koje uspijeva na našem području. I kažu, stignu sve. 

-    To je nama antistres terapija. Naš hobi. Imamo u svemu potporu djece, a posebice najmlađeg sina koji živi s nama. Iako poslovno je svugdje po svijetu, zaista je zainteresiran za poljoprivredu pa smo zbog njega još motiviraniji.

Nekada su porezi bili na proizvodnju iz poljoprivrede, a danas država daje poticaje i to svake godine. Kad se sve zbroji može se živjeti od toga.

-    Jedan naš poznanik od povrća na 10 hektara ima čiste dobiti od 50 tisuća eura godišnje. Kad bi se sve moglo dobro organizirati, svi bi mogli zaista dobro živjeti, a i toliko je još neiskorištenih polja oko nas.

Oni još imaju i tri hektara maslina s oko 600 stabala. Od novca kojeg će uskoro dobiti kao novi poticaj LAG-a u vrijednosti od 15 tisuća eura kupit će još jedan traktor za frezanje maslinika. On će im služiti i za krumpire kojeg će nastavljati saditi. Ne boje se, koliko god je problema – prekupaca će se naći.

-    Planova je još mnogo, posvetit ćemo se još smokvama, imamo i izvore vode na našim poljima. 'Sutra' ćemo možda izgraditi i bazen u dvorištu kako bi i turistički mogli proširiti ponudu, otkrio nam je Dražen Lalić.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 28 Kolovoz 2019 21:38
djelomob1.jpg