Kolovoz 30, 2019 8724

U poljima se krije budućnost

Obišli smo polje bajama Marija Škarića: 'Bavim se i turizmom, ali u poljoprivredi je bolja lova'

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Za one koji imaju kakav-takav kapital danas nema dvojbe gdje ulagati - u turizam pa iznenađuje kako se naši lokalci sve češće odlučuju okrenuti poljoprivredi. Jedan od njih je i Mario Škarić iz Čiste Velike koji se bavi s obje branše, ali kaže da se u našoj zemlji krije itekakva budućnost.

-    Prije sam se počeo baviti turizmom, no u poljoprivredi je bolja lova i budućnost, priča nam Mario Škarić.

Umjesto da gradi dodatne apartmane, on je uzeo komade svoje djedovine, otkupio još poneka polja te danas ima 650 stabala bajama rasprštenih na pet, šest lokacija u vodičkom zaleđu, točnije Čistoj Velikoj. Ima četiri sorte, 80 % ih je ferragnes dok su ostale oprašivači.

-    Krenuo sam s njima prije pet godina. Bila je dvojba između maslina i bajama, a potonje su prevagnule. Počelo je tako da sam naslijedio jedan stari didov bajamik. Jednu godinu je jako dobro rodio i to se u par dana prodalo. Žena i ja smo shvatili da ih na tržištu dosta nedostaje.

Početni ulog nije bio mali - uz otkupninu parcela tu je i sam sadni materijal koji puno košta, kao i obrada koju je potrebno napraviti četiri puta u vegetacijskoj godini. 

-    Frezanje, gnojidba, prehrana, zaštita… Mora se provesti puno vremena da bi urodilo plodom. Ovim stablima se tek sad prvi ozbiljniji naziru od kojih poneki daju desetak kilograma. 

Punu zrelost očekuje za dvije-tri godine, no ni tada se ne može znati koliko može davati. Propisan raspon je od pet do 40 kilograma. -    Jedno stablo udaljeno svega par metara može biti veće i imati više cvijeta ali na kraju ne dati nikakvog ploda. Mikrolokacija je najbitnija. Ovo polje na kojem se nalazimo je nespecifično jer je okrenuto prema sjeveru. I inače je Dalmacija jedno od najsjevernijih područja gdje se ozbiljnije uzgajaju, ovdje kasnije nastupi vegetacija, no to se uopće ne mora na kraju pokazati lošim.

Sve ovisi o kvaliteti zemlje. Neka njegova polja imaju odličnu zemlju gdje navodnjavanje uopće nije potrebno, dok su druga suha i plitka te tamo ne može očekivati toliko ploda.

-    Ovu godinu sve skupa predviđam sedam do deset tona u ljusci s 31 %, odnosno čiste 2 – 3 tone bajama. Njih ćemo bez problema plasirati na tržište.

Škarić se o poljima brine isključivo sam, a u berbi mu, koja je slična berbi maslina, ipak pomaže familija i prijatelji.

-    Uz dodatnu pomoć tresača, plodovi padaju na ceradu, kupe se i naknadno čiste uz pomoć strojeva. Imam alate za sve, za korubat, tući, separirati, ventilirati… U Njemačku pa kupih!, priča nam Škarić koji dodaje da je ipak najslađe smrviti ljusku golim rukama. 

I on je jedan od OPG-ovaca kojem su nedavno odobrili potporu od LAG-a u vrijednosti od 15 tisuća eura, a utrošit će ih na svoju frezu.

-    Drago nam je što nam se pomaže i sufinanciraju alate svaku godinu, ali nas je u selu malo. Pomoć bi bila bolja kad bi se mogla preraspodijeliti. Mi si međusobno možemo posuđivati i iznajmljivati te alate i strojeve koji trebaju par puta godišnje, a taj novac uložimo pametnije za sve ostale svakodnevne troškove. Iako, zaista se na kraju priče od poljoprivrede da odlično živjeti, kad bi se rad jednog čovjeka izračunao, on bi tek bio neprocjenjiv, za kraj nam je kazao Škarić.

Poslijednja izmjena dana Petak, 30 Kolovoz 2019 17:28
djelomob1.jpg